Červenec byl nejteplejší měsíc od roku 1880, potvrdili američtí vědci

Letošní červenec byl na Zemi vůbec nejteplejším měsícem v historii měření, která sahá do roku 1880. Informovali o tom američtí meteorologové, kteří tak potvrdili předchozí zprávu svých evropských kolegů z programu Copernicus.

Podle amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA) byl letošní červenec o 0,95 stupně Celsia teplejší, než činí teplotní průměr pro tento měsíc za 20. století. Dosavadní rekordně nejteplejší měsíc, kterým byl červenec 2016, překonal ale jen těsně – o 0,03 stupně Celsia.

Podobné číslo zveřejnili už začátkem srpna evropští vědci z programu Copernicus: teploty byly podle nich letos v červenci v průměru o 0,04 stupně Celsia vyšší než v červenci před třemi lety. Pokud budou pokračovat emise skleníkových plynů, budou padat další rekordy, varoval šéf programu Copernicus Jean-Noël Thépaut.

Teploty v červenci 2019 vůči průměrům
Zdroj: NOAA

S přepisováním tabulek teplotních rekordů se čekalo právě na potvrzení od amerických meteorologů.

Evropští vědci již dříve upozornili, že jiná pracoviště mohou vzhledem k velmi těsnému překonání rekordu dojít k odlišným výsledkům. „Rozdíl je tak malý, že je možné, že ostatní pracoviště, která používají trochu jiné metody, nedojdou ke stejnému závěru,“ uvádí se v prohlášení šéfa programu Copernicus.

Červeně jsou vyznačené průměrné hranice ledu, bíle ty letošní
Zdroj: NOAA

Experti už předem očekávali, že se červenec zařadí k nejteplejším měsícům v novodobé historii, a to zejména kvůli vlnám veder, které zasáhly velkou část Evropy i USA.

Na řadě míst padaly v červenci národní či oblastní rekordy, více než 40 stupňů Celsia naměřili meteorologové i na severu Německa, v Belgii či Nizozemsku.