Hajabusa 2 hlásí úspěch. Japonská sonda podruhé dosedla na asteroid

Japonská sonda Hajabusa 2 podruhé úspěšně dosedla na povrch asteroidu Ryugu. Jejím úkolem tentokrát bylo odebrat vzorky materiálu, který byl vyvržen při dubnovém vytváření umělého kráteru. O úspěchu mise na Twitteru informovala japonská kosmická agentura JAXA. Asteroid je momentálně od Země vzdálen zhruba 244 milionů kilometrů.

Vědci věří, že se při nynějším i prvním únorovém sestupu podařilo získat vzorky, které později budou moci prozkoumat. „Byl to úspěch, obrovský úspěch ve všech naplánovaných krocích,“ uvedl Takaši Kubota z mise Hajabusa 2 pro agenturu AP.

Už na počátku dubna vypálila japonská sonda dvoukilový měděný projektil, který na asteroidu vytvořil kráter, z nějž měla požadované vzorky odebrat. Jestli se jí ale na asteroid podaří podruhé dosednout, nebylo jasné.

Vedení mise zvažovalo konzervativní přístup, pokud by se totiž druhý sestup nepodařil a došlo k havárii, zpět na Zemi by Hajabusa 2 nedonesla ani vzorky z prvního odběru z února tohoto roku. Nakonec se ale JAXA rozhodla, že zariskuje a na povrch tělesa ji pošle.

Sonda ovšem nedosedla přímo do vyhloubeného kráteru, ale zhruba dvacet metrů od něj. Sestup k asteroidu zahájila už ve středu, těsně k povrchu se přiblížila v brzkých ranních hodinách ve čtvrtek. Vzorky horniny odebrala pomocí sběrné hubice, skrze níž se na okamžik dotkla povrchu asteroidu.

Jestli ale vzorky na Zemi skutečně doputují, není jasné. Nemají totiž k dispozici zařízení, které by potvrdilo přítomnost materiálu v úložném pouzdře. Zdali v tomto úkolu mise uspěla, se odborníci dozví až ke konci příštího roku, kdy se sonda vrátí k Zemi.

Vesmírem už Hajabusa 2 cestuje čtyři a půl roku. Loni v červnu dorazila k povrchu asteroidu Ryugu. Od té doby na něm vysadila kontejner s dvojicí robotů a také německý přistávací modul. Během tohoto léta má vypustit ještě druhý kontejner s dalším robotem.

  • Hajabusa znamená japonsky sokol stěhovavý.
  • Ryugu znamená dračí palác. V japonské mytologii to je mytický zámek, který leží pod hladinou. V lidové pohádce ho na zádech želvy navštíví rybář a vrátí se z něj se záhadnou krabicí. Podobně, jako se vrátí se vzorky Hajabusa 2.

Aktuální mise je už druhým projektem JAXA, který zkoumá asteroidy a sbírá z nich vzorky. První sondu japonští vědci vypustili v roce 2003 a její let byl úspěšný, i když návrat zkomplikovaly technické problémy. Pouzdro se vzorky nakonec na Zemi přistálo v polovině roku 2010.