Řežská firma patří ke špičce ve výrobě hologramů. Jména klientů musí tajit

Události: Řežská firma patří ke špičce ve výrobě hologramů (zdroj: ČT24)

Nejlepší hologramy se v roce 2018 vyrobily v České republice. Tvrdí to alespoň Mezinárodní asociace výrobců hologramů. Firma IQ Structures od ní získala cenu za nejlepší i nejhezčí hologram. Její produkty chrání před paděláním doklady totožnosti, kolky, platební karty i nejrůznější komerční výrobky.

Hologram na vinylové desce
Zdroj: ČT24

Hologram brouka a květiny byl letos vyhlášen za vůbec nejlepší, hologram s hudební tematikou na vinylové desce zase za ten nejhezčí. Oba vyrobila firma z Řeže u Prahy. Její výrobky odebírají přísně utajovaní zákazníci z více než 20 zemí. Třeba vlády, které prostřednictvím hologramů chrání svoje ceniny a doklady.

Prostor výroby podléhá přísným bezpečnostním pravidlům. „Spolupracujeme s vládami, s bezpečnostními tiskárnami, takže celá společnost má velmi striktní procesy,“ vysvětlil výkonný ředitel firmy IQ Structures Martin Jotov.

Důvodem, proč se sofistikovaný hologram prakticky nedá napodobit, je jeho obrovská přesnost. Zdánlivě plastický obrázek je na dotek zcela hladký. Ve skutečnosti jsou na něm miniaturní pohoří vysoká asi 800 nanometrů. Do materiálu je zapisuje proud elektronů.

„Jsme schopni měnit jejich odstup, výšky a hloubky. To nám právě dává možnost vytvářet iluze podobné prostorovým vjemům,“ popsal ředitel vývoje řežské společnosti Robert Dvořák. Aby taková iluze vznikla, musí se každý záhyb zvrásněného povrchu složitě vypočítat. Zbytek už zařídí fyzika, přesněji řečeno vlastnosti světla.