Jaká bude letošní hurikánová sezona? Experti předpovídají až čtyři bouře s ničivou silou

Vědci z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) vydali předpověď na letošní hurikánovou sezonu. Se sedmdesátiprocentní pravděpodobností podle nich přijde až 16 silných bouří. Nejméně jedna z nich zesílí na masivní hurikán.

Předpověď na tento rok je poměrně neurčitá. Vědci předvídají:

  • 35procentní pravděpodobnost nadprůměrně silné sezony
  • 40procentní pravděpodobnost průměrně silné sezony
  • 25procentní pravděpodobnost podprůměrně silné sezony
Výhled atlantických hurikánů na rok 2018
Zdroj: National Oceanic and Atmospheric Administration

Letošní hurikánová sezona oficiálně začíná 1. června a skončí 1. listopadu. „S tím, jak se od minulého roku zlepšilo přístrojové vybavení, je schopnost vědců NOAA předvídat cestu bouří a současně varovat Američany opravdu mimořádná,“ uvedl Wilbur Ross, tajemník organizace. „Ničivá hurikánová sezona roku 2017 ukázala na nutnost rychlé a správné schopnosti předvídat tyto události.“

Irma je nejsilnějším hurikánem v historii měření (zdroj: ČT24)

NOAA uvádí, že na 70 procent letos přijde 10–16 silných bouří, které dostanou jména – vítr při nich dosáhne rychlosti nad 63 kilometrů za hodinu. Z nich se 5–9 stane hurikány, u nichž bude vítr dosahovat rychlosti nad 120 kilometrů za hodinu. Mezi nimi bude zřejmě 1–4 hurikán s opravdu ničivou silou, v němž vítr dosáhne rychlosti 178 kilometrů za hodinu.

Průměrná hurikánová sezona má přitom 12 pojmenovaných bouří, z nichž se stane 6 hurikánů, včetně 3 silných hurikánů.

Původ čísel?

Z čeho tato předpověď vychází? NOAA uvádí, že k této předpovědi ji vede především slabý vývoj jevu El Nino a také průměrné teploty povrchové vody v Atlantiku a Karibiku. Právě tyto dva faktory měly ve vývoji hurikánů podle dat analyzovaných od roku 1995 nejsilnější dopad na reálný stav a sílu bouří.

Ve zprávě, kterou k tomu NOAA vydala, se uvádí, že letošní model předpovědi by měl být zatím vůbec nejpřesnější a nejkomplexnější. Vychází z kombinace modelů vzniklých na těch nejsilnějších počítačích planety a satelitních dat i údajů z meteorologických bójí umístěných v oceánu.

Agentura také zveřejnila seznam jmen, které letos hurikány dostanou. Tento seznam vzniká vždy stejným způsobem: první bouřka roku začíná jménem A, pak se podle abecedy střídají vždy mužské a ženské jméno. Názvy těch nejvíce smrtících bouří se přitom vyřazují a nemohou se tedy již znovu objevit – už nikdy tak svět nezasáhnou hurikány se jmény Andrew, Katrina, Irma nebo Harvey.

Přehled jmen atlantických tropických cyklonů v roce 2018
Zdroj: National Oceanic and Atmospheric Administration