TÉMA

Výrobky

Růst cen výrobců mírně zpomalil

Meziroční růst cen průmyslových výrobců v květnu mírně zpomalil na jedno procento. Růst pokračoval i ve stavebnictví a v tržních službách pro podniky, kde se ceny zvýšily o 2,1 a 3,2 procenta. Naopak u zemědělských producentů pokračoval pokles cen. V meziročním srovnání se snížily 13. měsíc v řadě, tentokrát o 10,1 procenta, vyplývá z dat na webu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.
17. 6. 2024Aktualizováno17. 6. 2024, 11:39|

Vývoj výrobních cen je pozitivní znamení, míní analytici. Klesá riziko skokového zdražení potravin

Ceny průmyslových výrobců v Česku se po třech měsících vrátily k meziročnímu růstu. V dubnu stouply o 1,4 procenta. O jednotky procent vzrostly i ceny stavebních prací a tržních služeb pro podniky. Naopak v zemědělství pokračovalo dvanáctý měsíc v řadě meziroční snižování cen, v dubnu to bylo o 13,4 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici míní, že dubnový vývoj výrobních cen ukazuje na pokračující uklidňování inflačních tlaků.
20. 5. 2024Aktualizováno20. 5. 2024, 20:24|

Pohonné hmoty dál zdražují, firmy zvyšují ceny výrobků i služeb až o desítky procent

Cena benzinu v průměru přeskočila sedmatřicet korun za litr, nafta šestatřicet. To zvyšuje tlak na domácnosti i firmy. Ceny se přitom odvíjejí od situace na světových trzích, které reagují na nedostatek suroviny. Analytici očekávají, že se situace zlepší zřejmě až v příštím roce. Pohonné hmoty tak ještě pár týdnů zřejmě zdražovat budou.
15. 11. 2021|

Kvůli pandemii skončilo v maloobchodu deset tisíc živnostníků, ukázaly statistiky

Dlouhou uzávěru ekonomiky kvůli opatřením proti koronaviru letos v maloobchodu nepřežilo více než dva tisíce firem a deset tisíc živnostníků. Aktuálně je podle statistik poradenské a analytické společnosti Dun & Bradstreet v Česku registrováno 34 tisíc společností a přes 173 tisíc osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), které podnikají v maloobchodu. Je to nejméně od roku 2016.
25. 5. 2021|