Růst cen výrobců mírně zpomalil

Události: Ceny výrobců meziročně nadále klesají (zdroj: ČT24)

Meziroční růst cen průmyslových výrobců v květnu mírně zpomalil na jedno procento. Růst pokračoval i ve stavebnictví a v tržních službách pro podniky, kde se ceny zvýšily o 2,1 a 3,2 procenta. Naopak u zemědělských producentů pokračoval pokles cen. V meziročním srovnání se snížily 13. měsíc v řadě, tentokrát o 10,1 procenta, vyplývá z dat na webu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

Meziměsíčně ceny průmyslových výrobců klesly o 1,2 procenta, zemědělských výrobců o 1,5 procenta a tržních služeb pro podniky o dvě desetiny procenta. Ceny ve stavebnictví byly oproti dubnu pro změnu o dvě desetiny procenta vyšší.

V průmyslu ceny meziročně stouply po dubnovém růstu o 1,4 procenta. Vyšší byly v odvětví koksu a rafinovaných ropných výrobků. O 4,2 procenta zdražily elektřina, plyn, pára a klimatizovaný vzduch a o 3,3 procenta auta. Naopak o 3,7 procenta zlevnily potravinářské výrobky, především rostlinné a živočišné oleje a tuky, mlýnské výrobky a průmyslová krmiva. Proti loňskému květnu byly levnější i základní kovy, dřevo a dřevěné výrobky a o patnáct procent klesla cena ropy a zemního plynu.

Ceny zemědělských výrobců v květnu zpomalily meziroční propad po dubnovém poklesu o 13,4 procenta. Více se snížily ceny v rostlinné výrobě, a to o 15,7 procenta, zatímco v živočišné výrobě byly nižší o 4,4 procenta. Proti loňskému květnu byly o více než pětinu levnější obiloviny, o 17,3 procenta klesly i ceny vajec a o desetinu drůbeže. O téměř polovinu ale zdražilo ovoce a o třetinu brambory. Stojí za tím hlavně špatná úroda, část zničily dubnové mrazy.

Ceny stavebních prací se meziročně zvýšily podle odhadů zhruba stejně jako v dubnu, přičemž ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných v odvětví byly nižší o 1,3 procenta.

U cen tržních služeb pro podniky statistici zaznamenali mírné zpomalení meziročního růstu, v dubnu byly vyšší o 3,4 procenta. Za služby týkající se nemovitostí zaplatily firmy proti loňskému květnu o 7,7 procenta více a za reklamní služby a průzkum trhu o 7,1 procenta více. Zdražily také právní a účetnické služby, služby v oblasti zaměstnání a vydavatelské služby.

Naděje na zlevnění potravin

„Květen opět potvrdil, že nákladové tlaky ve výrobní sféře vymizely a nezavdávají důvod k dalšímu růstu spotřebitelských cen. Příznivý vývoj na mezinárodních komoditních trzích v kombinaci s utlumenou poptávkou drží výrobní ceny na uzdě a v některých případech dochází i ke korekci předchozích dramatických nárůstů,“ zhodnotil celkový vývoj výrobních cen hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil.

„V zemědělství se ceny dál snižují, takže není moc důvodů k tomu, aby dál nezlevnily i některé potraviny. Především v případě těch rostlinného původu,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek. Upozornil ale, že celkové zvýšení cen, které potraviny zaznamenaly za posledních pět, let, se podaří odbourat jen těžko.

Analytici si všímají také zpomalení tempa růstu cen služeb pro podniky z dubnových 3,4 procenta na 3,2 procenta. „Květnová čísla potvrzují signály z předešlých dvou měsíců, že postupně, ač poměrně pomalu, opadávají i inflační tlaky ve službách,“ sdělil hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. Zdůraznil, že ceny služeb pro podniky meziměsíčně klesly poprvé od listopadu.

„Nárůst cen stavebních prací je kompenzován poklesem cen materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví. Což je vítané zejména u energeticky udržitelných rekonstrukcí, kde cena nových technologií tvoří podstatnou část rozpočtu. Což vede v podstatě ke zvýšení dostupnosti těchto opatření pro více domácností,“ míní generální ředitel Stavební spořitelny České spořitelny Libor Vošický.