Vývoj výrobních cen je pozitivní znamení, míní analytici. Klesá riziko skokového zdražení potravin

Události: Ceny výrobců v zemědělství klesly, v průmyslu rostly (zdroj: ČT24)

Ceny průmyslových výrobců v Česku se po třech měsících vrátily k meziročnímu růstu. V dubnu stouply o 1,4 procenta. O jednotky procent vzrostly i ceny stavebních prací a tržních služeb pro podniky. Naopak v zemědělství pokračovalo dvanáctý měsíc v řadě meziroční snižování cen, v dubnu to bylo o 13,4 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici míní, že dubnový vývoj výrobních cen ukazuje na pokračující uklidňování inflačních tlaků.

Meziměsíčně ceny v průmyslu stouply o 0,2 procenta, stejně, jako tomu bylo u stavebních prací. Ceny zemědělců klesly v porovnání s březnem o 3,5 procenta. Tržní služby pro podniky zdražily o 0,7 procenta.

V průmyslu ceny meziročně stouply po březnové stagnaci a poklesu v lednu a únoru. Vyšší byly v dubnu ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných výrobků. O více než pět procent stouply také ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu. Zdražení motorových vozidel, přívěsů a návěsů činilo 4,4 procenta. Klesly naopak ceny potravinářských výrobků, základních kovů či dřeva a dřevěných a korkových výrobků. Ceny průmyslových výrobců bez energií byly meziročně nižší o 0,4 procenta.

Ovoce zdražilo, vejce zlevnila

V zemědělství v dubnu zlevňovala zejména rostlinná výroba, a to o 18,6 procenta v porovnání se stejným měsícem loňského roku. Ceny zeleniny klesly meziročně zhruba o pětinu a obilovin o více než čtvrtinu. Naproti tomu o 55,6 procenta zdražilo ovoce a o pětinu brambory.

V živočišné výrobě byly ceny v dubnu meziročně nižší o 7,2 procenta. O pětinu zlevnila vejce, o desetinu mléko. Stouply však ceny skotu o 4,2 procenta a prasat o 0,4 procenta.

Ceny stavebních prací podle odhadů ČSÚ vzrostly v dubnu meziročně o dvě procenta, stejně jako v březnu. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví klesly o 1,5 procenta.

U cen tržních služeb pro podniky zaznamenali statistici v dubnu meziroční nárůst o 3,4 procenta po březnových více než čtyřech procentech. Za služby v oblasti zaměstnání podniky platily meziročně o 7,7 procenta více, za služby v oblasti nemovitostí o 7,4 procenta a za reklamní služby a průzkum trhu o šest procent. Více firmy zaplatily také za služby právníků a účetních či za vydavatelské služby.

Analytici: Polevují inflační tlaky

Analytici upozorňují zejména na prohloubení meziročního poklesu cen zemědělských výrobců, to podle nich snižuje riziko dalšího skokového zdražení potravin, jaký spotřebitelé v obchodech zaznamenali v dubnu. Výrobní ceny zpravidla dávají signál o budoucím vývoji spotřebitelských cen.

„Dubnová čísla vyznívají poměrně příznivě, jednak potvrzují březnové vyznění z pohledu postupného zklidňování inflačních tlaků ve službách, zároveň přinášejí korekci v cenách rostlinné výroby, což snižuje rizika přenosu do cen potravin pro spotřebitele,“ prohlásil hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče odpovídá vývoj průmyslových cen očekávání trhu. „Coby pozitivní překvapení lze vnímat dubnové prohloubení meziročního poklesu výrobních cen v zemědělství, byť šlo o prohloubení nepatrné,“ uvedl. Podle něj lze očekávat, že v meziročním poklesu zůstanou ceny zemědělců po celý letošní rok.

Hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek podotkl, že výrobní ceny ukazují na utlumení inflačních tlaků, nedá se ale podle něj čekat pokles cen na úroveň před pandemií. „V průmyslu jsou ceny oproti roku 2019 v průměru o 42 procent výše, ve stavebnictví o 32 procent a ve službách o dvacet procent. Naproti tomu v zemědělství jen o necelých osmnáct procent, avšak v rostlinné výrobě ani ne o devět, zatímco třeba pekárenské výrobky jsou o necelých čtyřicet procent dražší,“ uvedl.