TÉMA

Sazba

Banky poskytly v lednu hypotéky za třináct miliard korun, meziročně jde o dvojnásobek

Banky a stavební spořitelny poskytly v lednu hypoteční úvěry za třináct miliard korun, což je meziroční nárůst o 99 procent. Úrokové sazby v lednu pokračovaly v poklesu a snížily se z prosincových 5,65 na 5,54 procenta, nejnižší hodnotu od poloviny roku 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
14. 2. 2024Aktualizováno14. 2. 2024, 19:11|

Ceny v supermarketech jsou nižší, než byly, tvrdí obchodníci. Mnozí zákazníci si nevšimli

Obavy, že potraviny se začátkem roku 2024 zdraží, se vesměs nenaplnily. I když řada zákazníků nic nepostřehla, velké řetězce ujišťují, že zohlednily změny v sazbách daně z přidané hodnoty – u většiny potravin se daň snížila z 15 na 12 procent. U dětské výživy sice stoupla z 10 na 12 procent, ale někteří prodejci tvrdí, že jejich ceny nechali v původní výši. Projevil se naopak růst DPH u nealkoholických nápojů. Podle ministra zemědělství ale nelze z toho, co je vidět v obchodech v první pracovní den roku, možné vyvozovat definitivní závěry. Že by se mohla situace změnit, naznačil v Událostech, komentářích i předseda obchodnické asociace Pavel Březina.
3. 1. 2024|

Ceny dřeva spadly o stovky korun, je o něj menší zájem než loni

Cena dřeva klesla o stovky korun. Na rozdíl od loňska je o něj menší zájem. Třeba v Národním parku Šumava je téměř nulový odbyt kvalitní kulatiny. O stovky korun klesla i cena palivového dřeva. Lesníci ale varují, že v posledním čtvrtletí letošního roku může znovu podražit.
12. 8. 2023|

Základní úroková sazba zůstává na sedmi procentech. ČNB zároveň zhoršila výhled ekonomiky

Bankovní rada České národní banky (ČNB) podle očekávání znovu ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Rozhodnutí bylo jednomyslné, řekl na tiskové konferenci guvernér Aleš Michl. Na stejné úrovni je základní sazba od loňského června. Bankovní rada ve čtvrtek také formálně ukončila intervenční režim na podporu kurzu koruny zahájený v květnu 2022. ČNB rovněž zhoršila výhled ekonomiky, čeká letos růst HDP 0,1 procenta.
3. 8. 2023Aktualizováno3. 8. 2023, 21:57|

ČNB podle očekávání znovu nechala úrokovou sazbu na sedmi procentech

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve středu podle očekávání znovu ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Sazba se naposledy měnila před rokem, kdy ji ČNB zvýšila o 1,25 procentního bodu na současnou úroveň. Bankovní rada také opět potvrdila závazek, že bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny. Stabilitu sazeb podpořilo pět členů bankovní rady ČNB, dva byli pro růst o čtvrt procentního bodu. Na tiskové konferenci to řekl guvernér centrální banky Aleš Michl.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 17:07|

Průměrná rodina přijde kvůli vládním úsporám ročně až o 180 tisíc, řekl Středula

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) představila své výhrady k vládnímu konsolidačnímu balíčku. Předseda odborů Josef Středula uvedl, že rodina s jedním dítětem, ve které mají oba partneři průměrný výdělek, přijde kvůli vládnímu balíčku podle odborů ročně o 152 800 až 178 200 korun. Zmínil, že stávková pohotovost je v současné situaci zodpovědným krokem. Ke stávkové pohotovosti svazů ČMKOS se přidaly také odbory Škoda Auto. Resort financí označil příklad odborů za demagogii vymodelovanou tak, aby děsila veřejnost.
16. 5. 2023Aktualizováno16. 5. 2023, 18:35|

Průměrná sazba hypoték v květnu mírně vzrostla. Důvodem je zvýšení sazeb u jedné z bank

Průměrná sazba hypoték na počátku května nepatrně stoupla na 6,32 procenta z dubnových 6,30 procenta. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.
10. 5. 2023|

Zjednodušuje, říká o plánu reformy DPH Skopeček. Promítne se do cen, upozornila Schillerová

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) chystá od příštího ledna reformu DPH. Místo dvou snížených sazeb by měla existovat jedna ve výši třináct nebo čtrnáct procent. Podle místopředsedy sněmovny Jana Skopečka (ODS) je smyslem plánu zjednodušení daňového systému, což uleví podnikatelům i finanční správě. Pro běžného spotřebitele by zboží podražit nemělo, upozornil. S tím však nesouhlasí šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „Už Asociace hotelů a restaurací a malých a středních podnikatelů uvedly, že se to do cen rozhodně promítne,“ oponovala v Událostech, komentářích.
13. 1. 2023|

Úrokové sazby je nutné dál kvůli inflaci zvyšovat, míní Rusnok

Bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok zkritizoval současnou bankovní radu za nezvyšování úrokových sazeb. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Při současné šestnáctiprocentní inflaci je podle něj nutné sazby nadále navyšovat. Aktuálně je základní úroková sazba na sedmi procentech. K poslednímu navýšení došlo v červnu, těsně před odchodem Rusnoka z funkce. O možném navýšení bude současná rada opět jednat ve středu.
18. 12. 2022Aktualizováno18. 12. 2022, 16:56|

Americká centrální banka zvedla základní sazbu nejvíc za 28 let

Americká centrální banka (Fed) zvýšila základní sazbu podle očekávání analytiků o 0,75 procentního bodu, tedy do pásma 1,50 až 1,75 procenta. Banka to oznámila na závěr dvoudenní schůzky svého měnového výboru. Zvýšení základního úroku je největší od roku 1994.
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 22:28|

Ministerstvo práce chce pro některé profese prosadit dřívější odchod do důchodu

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce pro některé profese prosadit zmírnění podmínek pro nárok na důchod zkrácením nutné doby pojištění z 35 na 25 let. Podle návrhu ministerstva práce by měli záchranáři nebo lidé v profesích takzvané čtvrté kategorie, které ohrožuje třeba prach nebo hluk, mít možnost odcházet do důchodu dřív.
2. 5. 2022|

Zájem o hypotéky klesl v lednu o čtvrtinu, výrazně nad rámec běžného zpomalení

Banky a stavební spořitelny poskytly v lednu hypoteční úvěry za 32,6 miliardy korun, což je proti prosinci více než čtvrtinový pokles. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Ty evidují data všech bank a stavebních spořitelen poskytujících hypotéky na českém trhu. Podle ČBA jde meziměsíční propad téměř o 12 miliard korun výrazně nad rámec běžného lednového zpomalení. ČBA tak odhaduje, že trh s hypotékami letos výrazně zbrzdí. Průměrná úroková sazba začátkem roku byla 3,4 procenta, současné nabídky už se ale pohybují mezi čtyřmi a pěti procenty.
11. 2. 2022Aktualizováno11. 2. 2022, 22:16|

Odborníci varují před vánočními půjčkami. Kvůli zdražování mohou letos způsobit větší problém

Kvůli stále vyšším cenám, ale také blížícím se Vánocům lidé v tomto období sahají po krátkodobých půjčkách. Právě před takzvanými mikropůjčkami ale odborníci varují. Předtím, než se o ni lidé rozhodnou požádat, by se měli ujistit, jestli přece jen nenajdou způsob, jak v domácnosti peníze ušetřit.
5. 11. 2021|