Ceny v supermarketech jsou nižší, než byly, tvrdí obchodníci. Mnozí zákazníci si nevšimli

UDÁLOSTI: Ceny některých potravin klesají (zdroj: ČT24)

Obavy, že potraviny se začátkem roku 2024 zdraží, se vesměs nenaplnily. I když řada zákazníků nic nepostřehla, velké řetězce ujišťují, že zohlednily změny v sazbách daně z přidané hodnoty – u většiny potravin se daň snížila z 15 na 12 procent. U dětské výživy sice stoupla z 10 na 12 procent, ale někteří prodejci tvrdí, že jejich ceny nechali v původní výši. Projevil se naopak růst DPH u nealkoholických nápojů. Podle ministra zemědělství ale nelze z toho, co je vidět v obchodech v první pracovní den roku, možné vyvozovat definitivní závěry. Že by se mohla situace změnit, naznačil v Událostech, komentářích i předseda obchodnické asociace Pavel Březina.

Česko má za sebou rozsáhlé změny v sazbách DPH. Systém se zjednodušil ze tří na dvě sazby, základní 21 procent a sníženou 12 procent – plus nulovou sazbu na knihy. V některých případech je zřejmé, že kvůli tomu zboží nebo hlavně služby zdraží. Z dosavadní snížené patnáctiprocentní se do základní sazby přesunuly služby kadeřníků, opravářů nebo uklízečů. U základních potravin dávalo ale snížení DPH z 15 na 12 procent naději na mírné zlevnění.

Počátkem prosince ale zazněly předpovědi, že i tak bude v lednu v supermarketech dráž, ty se ale nenaplnily. „Sníženou sazbu DPH na potraviny jsme plně promítli do cen u víc než 8500 produktů,“ ujistila mluvčí jednoho z řetězců Iva Pavlousková. Také podle mluvčího dalšího řětezce Tomáše Kubíka „zákazníci teď reálně vidí sníženou sazbu DPH z původních cen prosince 2023“. Ředitel komunikace jiného řetězce Jiří Mareček upřesnil, že se snížily ceny masa, pečiva, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny i těstovin, rýže anebo mouky.

Někteří prodejci tvrdí, že navíc v koncových cenách nezohlednili zvýšení DPH například na dětskou výživu – po zrušení desetiprocentní sazby se ocitla v té dvanáctiprocentní.

Na druhou stranu ale není ani výrazně levněji, i když se někteří obchodníci snaží na změny cen upozornit. Fakticky jsou to ale spíše zlomky procenta, pokud vůbec. Zákazníci si buď nevšimli ničeho, nebo jen nepatrných změn. Zato postřehli, že se na cenách projevil přesun nealkoholických nápojů do základní sazby, což znamená růst o šest procentních bodů.

Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) je potřeba ve vztahu k cenám obezřetnost. Připomněl, že pokud lze přinejmenším říct, že potraviny vesměs nezdražily, je to závěr po jediném pracovním dnu roku. „Nemyslím, že jedna vlaštovka dělá jaro. Jsem opatrný, ostražitý. Je důležité, aby byl trend zachován,“ řekl Výborný v Událostech, komentářích.

Události, komentáře: Končí růst cen potravin? (zdroj: ČT24)

Ceníky se mohou změnit, tvrdí předseda obchodnické asociace

I když ministr míní, že „není žádný důvod k tomu, aby se to otočilo“, předseda Asociace českého tradičního obchodu a předseda skupiny COOP Pavel Březina naznačil, že by se důvody brzy najít mohly. „Od 1. 1. se spousta firem podívá, jak hospodařily minulý rok, jaké dělaly investice do výroby, jaké jsou očekávané vyšší náklady a zkalkulují si plán cen zboží, aby dokázaly fungovat udržitelně i v dalším období. To musí promítnout do ceníků,“ řekl.

Březina míní, že obchody vyhověly všeobecnému očekávání, že díky změně sazeb DPH některé potraviny zlevní. Dřívější tvrzení, že by mohly potraviny naopak zdražit, dal do souvislosti s tím, co obchodníkům avizovali jejich dodavatelé. „Vzhledem k tomu, co se potom odehrálo, byl vytvořen tlak ze strany obchodníků, že se nemá zdražovat. I pan ministr zemědělství řekl, že nevidí důvody, proč se má zdražovat. Dohromady to vytvořilo takový tlak, že co jsme zaznamenali na pultech prodejen, bylo promítnutí snížení DPH do cen potravin,“ řekl.

Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová podotkla, že výsledkem vyjednávání velkých obchodníků bylo to, že se v některých případech dodavatelské ceny snížily, přestože zdražily energie. „Takže obchodníkům se velmi dobře snižuje DPH, když přinutili dodavatele, aby to dodávali levněji,“ prohlásila. Zároveň ale Březina i prezident Agrární komory Jan Doležal v Událostech, komentářích ujistili, že obchodníkům i zemědělcům loni klesl zisk.

Analytik z Capitalinked Radim Dohnal očekává, že by nynější úpravy sazeb DPH mohly nastartovat konkurenční boj mezi supermarkety. „Myslím, že jejich marže budou dlouhodobě spíše menší, než byly v loňském roce. Dostaly asi strach ze státu a možná si říkají, kdo ví, jestli nepřijde nový řetězec,“ uvedl.

Obchody jsou proti srovnávači

Obchody nicméně zatím odmítají návrh ministra zemědělství, aby vznikl srovnávač cen potravin. Zástupci zemědělců i potravinářů přitom dali najevo, že by se jim taková myšlenka zamlouvala. Podle Pavla Březiny by však taková databáze způsobila jen to, že by největší řetězce zlevnily ty položky, které by se v ní vyskytovaly. „Ale vždy to doženou v ostatním zboží v rámci marže,“ varoval.

Marek Výborný dal najevo, že se své myšlenky nemíní vzdát, spolupráci obchodů k tomu však potřebuje. „Byla by jedině cesta dát příkazem ze zákona, vyhláška, nařízení a podobně. Ale byl bych rád, kdybychom se dohodli,“ poznamenal.

Úpravy DPH se projevují i jinde než v supermarketech. Někde mají negativní vliv i na ceny tepla a vody. Ty byly ve zrušené desetiprocentní sazbě a změna je podobná jako u zmíněné dětské výživy, přesunuly se do dvanáctiprocentní sazby. Například v Liberci zaplatí průměrná domácnost za teplo zhruba o 60 korun měsíčně více.

Snížení z 15 % na 12 %:

  • základní potraviny
  • stavební práce
  • léky a zdravotnické výrobky
  • pohřební služby

Zvýšení z 10 % na 12 %

  • noviny
  • ubytovací služby
  • vodné, stočné, teplo

Zvýšení z 10 % na 21 %

  • kadeřnické služby
  • opravy obuvi
  • úklidové práce
  • čepované pivo

Zvýšení z 15 % na 21 %

  • sběr komunálního odpadu
  • palivové dřevo
  • služby autorů a umělců
  • nealkoholické nápoje