Výrobní ceny rostou jen pozvolna, v zemědělství klesají. Potraviny by měly zlevnit, říkají analytici

Události: Ceny výrobců (zdroj: ČT24)

Jen velmi mírně rostly v listopadu ceny výrobců, které mohou naznačit, jak se budou vyvíjet koncové ceny pro spotřebitele. V zemědělství ceny dokonce meziročně klesly o 16 procent, podle analytiků to ukazuje, že není důvod k tomu, aby v lednu zdražovaly potraviny. Ceny v zemědělství klesly v listopadu i meziměsíčně, a to o 4,9 procenta.

Ceny v zemědělství klesly v listopadu meziročně i meziměsíčně. V jiných odvětvích to bylo složitější, ale vesměs byly ceny velmi podobné říjnové úrovni, a meziročně se zvyšovaly jen mírně. V průmyslu ceny meziročně stouply o 0,8 procenta, ve srovnání s letošním říjnem byly o 0,4 procenta nižší. Ceny ve stavebnictví se meziročně zvýšily o 3,3 procenta, meziměsíčně o 0,1 procenta. Za tržní služby zaplatily podniky o 5 procent více než loni v listopadu, ale o 0,2 procenta méně než letos v říjnu.

Analytici v tom vidí důkaz, že se zklidňuje inflační situace, hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil to dal do souvislosti s příznivým vývojem na mezinárodních trzích i tím, že se utlumila domácí i zahraniční poptávka. „Nákladové důvody pro další zdražování spotřebitelského zboží tak již evidentně z větší části pominuly, což je poněkud v rozporu s veřejnými prohlášeními části podnikatelské sféry, která již v předstihu varuje před další vlnou zdražování své produkce,“ upozornil.

Analytik Raiffeisenbank Martin Kron považuje za důležitý pokles výrobních cen v zemědělství. „Co se týká cen potravin a diskusi o možném navýšení cen pro konečné spotřebitele od ledna příštího roku, tak tento výsledek nám dává další signál, že pro zvýšení cen potravin v rozsahu pět až deset procent není důvod. Naopak se domníváme, že existuje prostor pro snížení cen,“ uvedl Kron. Připomněl, že kromě poklesu cen zemědělských výrobců začali zlevňovat potravináři, dovozní ceny rostly jen mírně a navíc DPH na potraviny příští rok klesne z 15 na 12 procent.

Také podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka vše naznačuje, že by měly potraviny v obchodech zlevňovat. „Výkupní ceny zemědělských komodit jsou často nižší než před začátkem války na Ukrajině. Megawatthodina elektrické energie se na burze obchoduje za méně než 100 eur. K tomu navíc již sedm měsíců klesají ceny zemědělských výrobců a od nového roku dojde ke snížení DPH na potraviny,“ shrnul.

„Myslím si, že i když ceny energií porostou, tak naopak levnější ceny vstupů mohou případný nárůst cen energií i mzdových nákladů kompenzovat. (...) Tak vysoká inflace, kterou jsme zažili v letošním a loňském roce v potravinách, by se neměla opakovat. Není k tomu důvod,“ poznamenala členka Národní ekonomické rady vlády Helena Horská.

90' ČT24: Obavy ze zdražování, roste negativní nálada ve společnosti? (zdroj: ČT24)

Díky tomu, že se vláda rozhodla firmám pomoci s cenami energií, řada dodavatelů přehodnocuje své původní plány na zdražování, řekl prezident Svazu obchodu a průmyslu Tomáš Prouza. Pokud se tak opravdu stane, potraviny od ledna nezdraží, podotkl Prouza. „Podařilo se nám v jednání s ministrem průmyslu Jozefem Síkelou (STAN) a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) rozšířit pomoc na firmy, které jsou připojené na vysoké napětí, což už je většina velkých i řada středních potravinářů,“ doplnil.

Je potřeba rozdělovat potraviny založené na bázi pšenice či mouky a ostatní, upozornil generální ředitel Úsovsko a někdejší ministr zemědělství za ANO Jiří Milek. U první jmenované skupiny není podle něj důvod ke zdražování. „Tam se komodity od období začátku rusko-ukrajinské války propadly zhruba na poloviční ceny, neustále klesají,“ uvedl. „Co se týče mléčných výrobků, jsou náznaky, že dojde ke zvýšení cen. Ale stále jsme zhruba tři koruny pod maximem, kterého dosahovalo v minulém roce mléko,“ doplnil Milek.

Seidler: Centrální banka by mohla mírně snížit úrokové sazby

Podle odborníků by na vývoj výrobních cen mohla reagovat i bankovní rada České národní banky na svém předvánočním zasedání, kde bude rozhodovat o úrokových sazbách.

„Celkově listopadová čísla po smíšeném vyznění říjnových čísel opět potvrzují pokračující dezinflační trend v řadě kategorií cen pro podniky a budou pak na čtvrtečním jednání ČNB sloužit jako další argumenty, proč centrální banka již může zahájit mírně snížení úrokových sazeb,“ očekává hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. Většina analytiků se domnívá, že by se základní úroková sazba mohla ve čtvrtek snížit z nynějších sedmi procent o čtvrt procentního bodu.