Ceny dřeva spadly o stovky korun, je o něj menší zájem než loni

Události: Ceny dřeva výrazně klesly (zdroj: ČT24)

Cena dřeva klesla o stovky korun. Na rozdíl od loňska je o něj menší zájem. Třeba v Národním parku Šumava je téměř nulový odbyt kvalitní kulatiny. O stovky korun klesla i cena palivového dřeva. Lesníci ale varují, že v posledním čtvrtletí letošního roku může znovu podražit.

Vloni šlo dřevo z lesa rovnou na pilu. Zájem byl obrovský. Letos ho musí lesníci nechávat na hromadách. Metr krychlový vychází ve státních lesích zhruba na tisícovku, to je asi o 250 korun méně než před rokem.

„Lidé pořád ještě nepochopili, že přijde zima, takže teď zájem o palivo moc není, na podzim se ale rapidně zvýší,“ odhaduje lesní správce Petr Najman. Cena stavební kulatiny klesla ještě víc. Zhruba o pět set korun. Metr krychlový teď vyjde v závislosti na kvalitě na zhruba sedmnáct set až dva a půl tisíce korun.

„Je to tím, že hodně vázne odbyt výrobků z pil, třeba prken nebo pořezaného dřeva, tam není téměř poptávka. Takže pilařské provozy zmenšují svojí kapacitu, tolik neřežou,“ vysvětluje náměstek ředitele správy šumavského národního parku Jan Kozel.

Naštípané dřevo naopak zdražuje

Lesníci teď na Šumavě těží hlavně kůrovcem napadené dřevo. Nejvíc na západě blízko ledovcových jezer, kde se lýkožrout začal šířit z bezzásahových oblastí. Jen od začátku roku zde pokáceli asi dvacet tisíc stromů.

Naopak cena naštípaného dřeva neustále roste. Třeba ve Středočeském kraji stojí metr krychlový zhruba osmnáct set korun. Nejdražší tvrdé dřevo vyjde na tři a půl tisíce. „Oproti květnu šlo měkké (dřevo) nahoru o stovku a bříza s tím tvrdým šla o dvě stě padesát korun,“ přibližuje jednatelka firmy Dřevobis Horoměřice Veronika Součková.

Cenu palivového dřeva může navíc v průběhu následující topné sezony ovlivnit i sazba DPH. Ta je teď patnáctiprocentní. Konsolidační balíček, který nyní leží ve sněmovně, ale počítá s jejím přeřazením do jednadvacetiprocentního pásma.