Zjednodušuje, říká o plánu reformy DPH Skopeček. Promítne se do cen, upozornila Schillerová

Události, komentáře: Úvahy o změnách daně z přidané hodnoty (zdroj: ČT24)

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) chystá od příštího ledna reformu DPH. Místo dvou snížených sazeb by měla existovat jedna ve výši třináct nebo čtrnáct procent. Podle místopředsedy sněmovny Jana Skopečka (ODS) je smyslem plánu zjednodušení daňového systému, což uleví podnikatelům i finanční správě. Pro běžného spotřebitele by zboží podražit nemělo, upozornil. S tím však nesouhlasí šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „Už Asociace hotelů a restaurací a malých a středních podnikatelů uvedly, že se to do cen rozhodně promítne,“ oponovala v Událostech, komentářích.

„Jde o zjednodušení. Český daňový systém patří mezi ty složitější. Jedna z věcí, které nám vyčítá OECD i Světová banka, (…) je příliš mnoho daňových sazeb,“ uvedl Skopeček. Podle Skopečka tak má smysl sazby zjednodušovat a snižovat jejich počet. To uleví nejen podnikatelům, ale i finanční správě, myslí si.

„Nevíme přesné kontury, (…) nikdo to s námi nekonzultuje,“ reagovala Schillerová na dotaz, zda se jí plán reformy DPH zamlouvá. „Pokud by byla tedy jen jedna snížená sazba, pan místopředseda říká třináct nebo čtrnáct procent, tak chci upozornit, že budeme mít nejvyšší sníženou sazbu v Evropské unii. (…) To se zásadně projeví u citlivých položek,“ dodala.

Skopeček však tvrdí, že reforma má být daňově neutrální, tedy pro běžného spotřebitele by zboží podražit nemělo. Smysl změny nespočívá podle Skopečka v tom, aby si stát posílil daňové příjmy. „Smysl je skutečně v tom zjednodušení,“ upozornil.

„Není to pravda. Daňově neutrální to bude pro státní rozpočet. (…) Ale zdraží léky, vodné, stočné, (…) už Asociace hotelů a restaurací a malých a středních podnikatelů uvedly, že se to do cen rozhodně promítne,“ oponovala Schillerová.

Ekonom Bartoň: Zásadní je, jaké věci ve snížené sazbě budou, a jaké ne

Skopeček upozornil, že například léky a kojenecká výživa by v nejnižší sazbě DPH měly zůstat. „Pro mě je důležité, aby ve snížené sazbě nebyly věci, které sociální aspekt nemají,“ sdělil a jako příklad uvedl točené pivo, sauny či kadeřnictví.

Zda půjde skutečně jen o zjednodušení systému či posílení daňových příjmů státu, bude dle hlavního ekonoma skupiny Natland Jana Bartoně záviset na tom, zda sazba skutečně bude na třinácti, nebo čtrnácti procentech. „A ještě více bude záviset na tom, co se z toho vytáhne a co se tam případně dodá. To bych řekl, že je ještě důležitější – upravit smysl snížené sazby a nějak zhodnotit, jaké věci tam chceme, a jaké ne,“ soudí. 

Schillerová uvádí návrh na reformu DPH jako jeden z důvodů, proč je nutné vyslovit stávající vládě Petra Fialy (ODS) nedůvěru. „Není to ale úplně ten nejzásadnější, protože my o tom návrhu skoro nic nevíme,“ ujasnila. Skopeček věří, že v průběhu volebního období se vláda s opozicí dostane i k tématům, která je mohou spojovat. „To i včetně daňové oblasti,“ uvedl.

Vláda nemá ke konsolidaci rozpočtu žádný plán, říká Schillerová

Co se týče deficitu státního rozpočtu, ten dle Skopečka roste zejména kvůli výdajové stránce. „Pokud nebudeme chtít zdaňovat a tlumit motivaci lidí pracovat či spotřebovávat, tak se nemůžeme hnout bez toho, aniž bychom si řekli, že výdaje budeme snižovat,“ myslí si.

Největší problém českých daní je podle něj velké zatížení zaměstnavatelů, kteří platí za své zaměstnance značné náklady. „Tam si nedovedu představit, že bychom v tuto chvíli přidávali. Už takto máme zdanění práce velmi vysoké“.

S tím souhlasí i Schillerová, nicméně jí vadí, že vláda, co se konsolidace rozpočtu týče, nemá žádný plán. „Sami se chytili do pasti. Já jsem měla připravený plán konsolidace, protože jsem nevěděla, jak dopadnou volby. (…) Byl naplánován na sedm, osm let,“ sdělila.