Pro živnostníky nově platí povinné odvody DPH až od dvou milionů korun

Události: Daňové změny pro živnostníky (zdroj: ČT24)

S novým rokem budou DPH povinně odvádět živnostníci s obratem až nad dva miliony korun. Dosud byla hranice poloviční, stejně jako limit pro vstup do režimu paušální daně. Na registraci ke zjednodušenému odvodu ale zbývá už méně než týden.

Společnosti, které nyní už DPH platit nemusejí, mohou registraci kdykoliv zrušit prostřednictvím elektronického formuláře. „Vystoupit z DPH je výhodné pro subjekty, jejichž zákazníci nejsou plátci DPH. Naopak nevýhodné to bude pro podnikatele, jejichž odběratelé jsou plátci,“ vysvětluje partner společnosti V4 Group Michal Jelínek. 

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) hranice jednoho milionu korun reálně klesla i kvůli inflaci. „Čekám, že ti, kteří třeba omezovali podnikání, aby pod limitem zůstali, to nebudou dělat. Mohou mít příjmy o deset, patnáct, dvacet procent větší, aniž by se museli stát plátci DPH,“ vysvětluje.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na dva miliony korun se zvyšuje i limit pro paušální daň. Podle výše příjmů a výdajového paušálu nově existují tři pásma. Měsíční zálohy tak jsou 6200, šestnáct tisíc a šestadvacet tisíc korun.

K paušální dani se lze přihlásit do 10. ledna. Pokud to někdo nestihne, musí počkat do příštího roku. Netýká se to ale těch, kteří teprve začnou podnikat. Registrovat se totiž mohou i během roku.

„Daňový subjekt, který bude chtít vstoupit do režimu paušální daně, vede pouze evidenci svých příjmů, nemusí si schovávat nákladové účtenky, nemusí evidovat majetek,“ upřesňuje Jelínek.