TÉMA

Próza

Jako králík před reflektory. Salman Rushdie medituje v nové knize o tom, jak ho skoro zabili

„Ve tři čtvrtě na jedenáct 12. srpna 2022, za slunečného pátečního dopoledne na severu státu New York, jsem byl napaden a málem zavražděn mladým mužem ozbrojeným nožem,“ líčí Salman Rushdie dva roky staré události v úvodu nové knihy. Britský spisovatel indického původu ji vydal pod břitkým názvem Knife – Nůž. Český překlad se čeká na podzim.
16. 4. 2024|

Něha a křehkost skrytá za proudem vulgarit. Hispanistka Charvátová láká ke čtení Období hurikánů

Fernanda Melchorová je objev současné latinskoamerické prózy. Mexická spisovatelka a oceňovaná novinářka přináší surové svědectví ze zapadlého městečka, kde se sama narodila. Román Období hurikánů, který již vyšel v mnoha evropských jazycích a byl nominovaný na Mezinárodní Bookerovu cenu, vychází teď česky v překladu Anežky Charvátové, která kouzlo knihy poodhalila v rozhovoru.
3. 11. 2021|

Přetočené scény, trýznivé verše i tóny naděje. Útoky z 11. září se výrazně otiskly do kultury

Jedenácté září 2001 se zapsalo do historie jako událost definující předěl ér. Teroristické útoky ovlivnily globalizovaný svět na mnoha úrovních – od americké mezinárodní politiky přes situaci na Blízkém východě až po pravidla bezpečnosti na letištích. Jako význačný milník se útok na Světové obchodní centrum ukázal být i pro sféru kulturní. Umělci hledali způsob, jak se s krutým činem vypořádat, jak na něj reagovat a jaká poučení si z katastrofy vzít. Bezmoc a tryzna se mísily se vztekem a emoční koktejl inspiroval filmy, divadelní hry, prózu i poezii či hudbu.
11. 9. 2021|