TÉMA

Bilý dům

Izrael zahájil částečnou evakuaci Rafahu

Začala evakuace civilistů z východních částí města Rafah na jihu Pásma Gazy. Izraelská armáda oznámila, že vyzvala lidi v určených lokalitách, aby se přesunuli do humanitární oblasti, kterou podle svého tvrzení rozšířila. „Výzvy k evakuaci budou předávány prostřednictvím plakátů, SMS zpráv, telefonátů a vysílání v arabštině," uvedla armáda. Izraelský ministr obrany Jo'av Galant řekl, že operace je nutná, neboť palestinské teroristické hnutí Hamás odmítá zprostředkované návrhy na příměří.
6. 5. 2024Aktualizováno6. 5. 2024, 18:23|

USA uvalily další sankce na Rusko, uvolní historické množství ropných rezerv

Další balík sankcí vůči Rusku kvůli jeho útoku na Ukrajinu oznámily Spojené státy. Nové postihy míří na ruský technologický sektor včetně největšího ruského výrobce polovodičů firmu Mikron. Cílem je podle amerického ministerstva financí mimo jiné zamezit možnému obcházení již existujících amerických sankcí. V dalších dnech by mělo ministerstvo obchodu uvalit sankce mířené na ruský obranný, letecký a námořní sektor. Ze svých strategických rezerv budou USA podle plánu prezidenta Joea Bidena nově uvolňovat jeden milion barelů ropy denně. Reagují tak na vzrůstající ceny pohonných hmot v zemi, které ovlivňuje i válka na Ukrajině.
31. 3. 2022Aktualizováno31. 3. 2022, 23:15|

Splnili jsme, kvůli čemu jsme přišli, a víc, rozloučil se Trump s Bílým domem

Odcházející americký prezident Donald Trump se v projevu rozloučil s prezidentskou funkcí a vyzval Američany k modlitbám za novou administrativu. Zdůraznil úspěchy své vlády jako například blízkovýchodní mírové dohody a vyzdvihl také odstoupení od klimatické dohody z Paříže. Odsoudil útok vlastních příznivců na Kapitol. Podle svých slov věří, že to nejlepší Ameriku teprve čeká a hnutí, které nastartoval, je teprve na začátku.
19. 1. 2021Aktualizováno20. 1. 2021, 04:13|