TÉMA

Akcionáři

ExxonMobil žaluje vlastní akcionáře. Vadí mu, že ho vyzývají k rychlejšímu snižování emisí

Americký ropný gigant ExxonMobil žaluje americké a nizozemské akcionáře, kteří aktivistickým způsobem usilují o ochranu klimatu. Cílem žaloby je zabránit, aby se o návrhu těchto akcionářů hlasovalo na květnové valné hromadě, informují zahraniční média.
22. 1. 2024|

ČEZ letos odvede státu na daních a dividendě zřejmě více než sto miliard korun

Polostátní energetická skupina ČEZ odvede letos státu více než sto miliard korun, sdělil mluvčí společnosti Ladislav Kříž. Půjde o kombinaci odvodů z běžných a mimořádných daní či odvodů a výplaty dividendy z loňského zisku. V této souvislosti ČEZ očekává za letošní rok čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy ve výši třiceti až čtyřiceti miliard korun. Konečná částka se bude odvíjet především od tržních cen elektřiny.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 17:44|

Šéf Wirecard stanul před soudem. Firma zesměšnila úřady a podvedla banky i akcionáře

V Německu začíná soud se šéfem zkrachovalé finanční společnosti Wirecard Markusem Braunem. Proces začíná více než dva roky poté, co firma zabývající se digitálními platbami, která byla německou nadějí na technologického šampiona, jenž by konkuroval Silicon Valley, zkrachovala.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 22:35|

30 let zpět: Spekulace s kupónovými knížkami

U mnohých registračních míst ke kupónové privatizaci se objevili agenti takzvaných harvardských fondů. Ti pak mnohde ve velkém skupovali kupónové knížky a prodávali je s podmínkou, že se kupující musí registrovat právě u nich. Ministr Tomáš Ježek v televizi hrozil odebráním licence. Majitel fondů Viktor Kožený, později obviněný z jejich vytunelování, se od těchto praktik distancoval.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 1. 2022|

Horské letiště ve Vrchlabí chátrá kvůli sporu akcionářů. Hangáru hrozí zřícení pod sněhem

Nejistá je budoucnost letiště ve Vrchlabí, jediného horského veřejného letiště v Česku. Vlastní ho letecká škola, které hrozí insolvence. Důvodem jsou spory mezi akcionáři, které prošetřuje také policie. Dlouhodobé nejasnosti s financováním zhoršují stav letištního mobiliáře, což dopadá na všechny piloty, kteří se svými stroji na plochu dosednou.
1. 1. 2022|

Akcionáři Monety schválili spojení s bankovní částí PPF

Akcionáři Moneta Money Bank schválili její spojení s bankovní částí PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy (Zonky). Banka navýší základní kapitál pro financování transakce, řekla její mluvčí Zuzana Filipová. Valná hromada schválila také vyplacení dividend z minulých let 1,53 miliardy korun, což odpovídá třem korunám na akcii.
20. 12. 2021|