Akcionáři Monety schválili spojení s bankovní částí PPF

Akcionáři Moneta Money Bank schválili její spojení s bankovní částí PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy (Zonky). Banka navýší základní kapitál pro financování transakce, řekla její mluvčí Zuzana Filipová. Valná hromada schválila také vyplacení dividend z minulých let 1,53 miliardy korun, což odpovídá třem korunám na akcii.

Spojením Monety a Air Bank spolu s dalšími společnostmi vznikne podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB. „Jsme velmi rádi, že potřebná většina akcionářů vyjádřila s akvizicí a jejím financováním souhlas.

Věříme, že akvizice skupiny Air Bank vytvoří silného českého bankovního šampiona pro živnostníky a drobnou klientelu na tuzemském bankovním trhu,“ komentoval rozhodnutí valné hromady předseda představenstva Monety Tomáš Spurný.

Akvizicí získá Moneta od skupiny PPF sto procent akcií skupiny Air Bank za kupní cenu 25,9 miliardy korun. Z 80 procent bude financována z peněz, které Moneta získá od svých nynějších akcionářů za úpis 255,5 milionu nově vydaných akcií, zbylých 20 procent bude financováno z nadbytečného kapitálu banky.

Úpis bude dvoukolový, v prvním kole budou všem akcionářům Monety nabídnuty nové akcie za cenu 82 korun na akcii, kdy každé dvě stávající akcie Monety umožní jejich vlastníkovi upsat jednu novou. V případném druhém kole pak budou všichni akcionáři upisovat akcie za 90 korun. PPF se zároveň zavázala upsat všechny nové akcie nabízené v druhém kole.

Kupní cena bude zaplacena při vypořádání akvizice, jejíž datum je předběžně stanoveno na červenec příštího roku v závislosti na získání regulatorních svolení. Vypořádání akvizice musí předcházet souhlas České národní banky a Národní banky Slovenska a také získání antimonopolního souhlasu Evropské komise.

Aktivisté varovali před vznikem „uhelné“ banky

Akcionáře, kteří přicházeli na valnou hromadu Monety, zastavovali aktivisté z iniciativy Zastavme špinavé prachy a snažili se je přesvědčit, aby pro spojení s bankovní částí PPF nehlasovali. Domnívají se, že v Monetě dále posílí vliv Pavla Tykače, který podle iniciativy nyní vlastní přes šest procent akcií. Tykač v říjnovém rozhovoru pro Seznam zprávy oznámil, že usiluje až o 20 procent akcií banky s cílem vytvořit velkou banku, která bude podporovat český průmysl.

Podle aktivistů tak Moneta podpoří fosilní paliva. Na akcionáře čekaly před jednáním dvě brány, na jedné byl nápis „Fosilní Moneta = hořící planeta“ a na druhé „Uhelné banky? Nechceme díky“.

Moneta nicméně ujistila, že má svou trvale udržitelnou politiku nastavenou od roku 2016, kdy vstoupila na burzu, a od té doby je v této oblasti systematická a transparentní. Novou střednědobou strategii udržitelnosti zveřejnila letos v říjnu společně se svými environmentálními závazky do roku 2026.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Jméno banky se tehdy změnilo z dřívějšího GE Money Bank v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.