TÉMA

Walter Lübcke

Pravicový extremista Ernst dostal za vraždu německého politika doživotí

Vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem udělil doživotní trest pravicovému extremistovi Stephanu Ernstovi za předloňskou vraždu hesenského politika Waltera Lübckeho. Obžaloba žádala doživotní trest, obhajoba naopak požadoval změnu klasifikace činu na zabití. Lübckeho případ platí za první vraždu politika motivovanou pravicovým extremismem v dějinách spolkové republiky.
28. 1. 2021Aktualizováno28. 1. 2021, 11:03|

Spoluobžalovaného v případu vraždy německého politika Lübckeho propustil soud z vazby

Německý soud propustil z vazby Markuse H., který byl spoluobžalovaným v procesu s pravděpodobným vrahem politika v hesenském Kasselu Waltera Lübckeho. Podle agentury DPA vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem zrušil příslušný zatýkací rozkaz, protože neexistuje dostatečné podezření ze spáchání trestného činu.
1. 10. 2020|

Pravicový extremista se u soudu přiznal k zastřelení německého politika

Německý pravicový radikál Stephan Ernst, který je hlavním obžalovaným z vraždy regionálního politika Waltera Lübckeho, před soudem přiznal, že politika smrtelně zranil výstřelem. Ernst se k činu přiznal už krátce po svém zatčení, později ale vzal přiznání zpět a vypověděl, že na Lübckeho vystřelil jeho komplic Markus H., který je v případu také souzen.
5. 8. 2020|

V Německu začal soud v případu vraždy politika Lübckeho. Obžalovaný je pravicový extremista

U soudu ve Frankfurtu nad Mohanem začal proces s pravicovým radikálem obžalovaným z vraždy regionálního politika Waltera Lübckeho, který byl členem německé vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU). Na lavici obžalovaných usedl také údajný komplic. Proces, který doprovází velký zájem médií a přísná bezpečnostní opatření, by měl trvat nejméně do konce října.
16. 6. 2020Aktualizováno16. 6. 2020, 19:43|

Podezřelý z vraždy německého politika je vyšetřován i kvůli pokusu o zabití migranta

Muž podezřelý z vraždy přednosty okresního úřadu v Kasselu Waltera Lübckeho podle vyšetřovatelů v roce 2016 možná zaútočil nožem na iráckého žadatele o azyl a zranil ho. Vyšetřování podezřelého Stephana E. tak bylo rozšířeno o tři a půl roku starý případ, který byl dosud veden jako nevyřešený.
26. 7. 2019|

V případu zavražděného německého politika zadržela policie další dva muže

Němečtí policisté v noci na čtvrtek zadrželi dvojici mužů, kteří se údajně podíleli na prodeji zbraní vrahovi politika vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Waltera Lübckeho. Našli také několik zbraní zadrženého pravicového extremisty Stephana Ernsta, který se k činu už dříve přiznal. Informují o tom rozhlasové a televizní stanice NDR a WDR a list Süddeutsche Zeitung. Vražda Lübckeho byla podle všeho prvním takovým činem vůči politikovi motivovaným pravicovým extremismem v poválečných dějinách Německa.
27. 6. 2019Aktualizováno27. 6. 2019, 20:47|

Pravicový extremista se přiznal k vraždě německého politika

Pravicový extremista Stephan E. podezřelý z vraždy politika německé vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Waltera Lübckeho se k činu přiznal. Informují o tom média s odvoláním na vyjádření německého nejvyššího státního zástupce Petera Franka před poslanci parlamentního výboru pro vnitřní záležitosti. Vražda Lübckeho je prvním takovým zločinem pravicového radikála v poválečných dějinách Německa.
26. 6. 2019|