TÉMA

Požár Notre-Dame

Z Notre-Dame začali odřezávat spečené lešení. Váží dvě stě tun

Dělníci v pařížské katedrále Notre-Dame začali rozebírat lešení poškozené při loňském požáru. Z prostoru pod bývalou střechou snesou na dvě stě tun zdeformovaného kovu, což potrvá zhruba tři měsíce. Budou se spouštět na lanech do změti pokrouceného lešení tvořeného 40 tisíci součástek. Pilami odřežou trubky, které se spekly, pak je vyzvedne jeřáb. Chrám začal hořet 15. dubna 2019 večer, uhasit požár se podařilo až následující ráno. Zničil střechu, krov a špičatou věžičku z 19. století nad křížením chrámových lodí. Podle úřadů nebyla stavba daleko od úplného zhroucení. Oheň zřejmě vzplál po elektrickém zkratu nebo špatně uhašené cigaretě. Podle vyšetřovatelů budovu nikdo nezapálil úmyslně. Katedrála je nadále uzavřená a opravy potrvají několik let.
8. 6. 2020|
Požár Notre-Dame

Oprava katedrály Notre-Dame může začít. Poslanci schválili potřebný zákon

Francouzští poslanci schválili zákon, který je právní normou pro obnovu katedrály Notre-Dame poničené požárem před třemi měsíci. Jeho přijetí předcházela bouřlivá debata na půdě parlamentu i mezi odborníky. Podle kritiků se totiž až příliš podřizuje snaze postupovat co nejrychleji.
16. 7. 2019|

Při rekonstrukci Notre-Dame mohou pomoci tesaři ze „středověkého“ hradu v Burgundsku

Po dubnovém požáru katedrály Notre-Dame neustává debata o způsobu její rekonstrukce a návratu do původní podoby. Pomoci mohou zkušenosti tesařů, kteří už dvacet let pracují na stavbě hradu Guédelon v Burgundsku. Postupují podle středověkých metod a výsledek zatím vypadá natolik autenticky, jako by hrad na místě stál celá staletí.
25. 6. 2019|

„Notre-Dame stále žije.“ V katedrále se poprvé od požáru sloužila mše

V pařížské katedrále Notre-Dame se konala první mše od 15. dubna, kdy svatostánek zpustošil rozsáhlý požár. Mši vedl pařížský arcibiskup Michel Aupetit a z bezpečnostních důvodů se jí směly zúčastnit jen tři desítky lidí. Obřad se odehrál v jedné z bočních kaplí, zasvěcené Panně Marii, kterou oheň ušetřil.
15. 6. 2019|
Požár Notre-Dame

Památkářům i ekologům navzdory. Francouzští poslanci schválili zákon urychlující obnovu Notre-Dame

Poslanci ve Francii odsouhlasili návrh zákona týkající se rekonstrukce katedrály Notre-Dame, kterou v dubnu poničil požár. Opozice i experti kritizují část legislativy, která umožňuje vládě v případně nutnosti obejít urbanistická, ekologická a památkářská pravidla či předpisy o veřejných zakázkách.
11. 5. 2019Aktualizováno11. 5. 2019, 16:23|

Češi přispěli na obnovu Notre-Dame necelým milionem korun

Češi přispěli do sbírek na opravu pařížské katedrály Notre-Dame 935 tisíc korun. ČT to sdělili mluvčí institucí, které sbírky pořádaly – České biskupské konference a Národního technického muzea. Požár, který zasáhl hlavně střechu gotické katedrály, se podařilo uhasit před třemi týdny, biskupská konference zahájila sbírku ještě téhož dne. Národní technické muzeum oznámilo vznik sbírky o týden později.
7. 5. 2019|
Notre-Dame

Poslechněte si: Pražské orchestry spojily síly na benefičním koncertu pro Notre-Dame

Obnovu katedrály Notre-Dame v Paříži podpořil v úterý večer benefiční koncert, který uspořádala Česká filharmonie ve spolupráci s dalšími pražskými orchestry. Koncert z pražského Rudolfina přenášela živě mimo jiné i stanice ČT art.
23. 4. 2019Aktualizováno23. 4. 2019, 22:45|

„Na katedrálu se peníze našly, na nás ne.“ Žluté vesty se nevzdávají a tlačí na vládu

S další sobotou do ulic Paříže, ale i jiných francouzských měst, znovu vyšly žluté vesty. Tentokrát kromě nespokojenosti se sociální politikou prezidenta Emmanuela Macrona vyjadřují taky nelibost nad tím, kolik peněz se během pár dní vybralo na opravu katedrály Notre-Dame. V ulicích znovu hořelo a byl cítit slzný plyn. Policisté zadrželi přes 200 lidí. Jak uvedlo ministerstvo vnitra, po celé zemi vyšlo do ulic skoro 28 tisíc demonstrantů, z toho na 9 tisíc ve francouzské metropoli.
20. 4. 2019Aktualizováno20. 4. 2019, 20:59|
Požár Notre-Dame

Notre-Dame dočasně ochrání plachta. Odborníci mezitím stěhují cenné obrazy do Louvru

Střechu pařížské katedrály Notre-Dame, kterou vážně poškodil pondělní požár, v příštích dnech zakryje provizorní zastřešení z plachty. Stavbu bude chránit před deštěm. Uvnitř chrámu i v pátek pokračovaly záchranné a zajišťovací práce. Odborníci mimo jiné ze zdí svěsili 15 velkorozměrných maleb ze 17. století, které poputují k rukám restaurátorů do muzea Louvre. Podle ministra kultury Francka Riestera jsou naštěstí poškozené jen minimálně.
19. 4. 2019Aktualizováno19. 4. 2019, 20:12|
Požár Notre-Dame

Macron má příležitost sblížit katolíky se sekulární společností, soudí jezuita Kolář

Obnova katedrály Notre-Dame jako symbolu evropského křesťanství je pro francouzského prezidenta Emanuela Macrona příležitost obrousit hrany mezi francouzskou společností a katolickou církví, soudí jezuita Petr Kolář, který v Paříži určitý čas působil. V pořadu Události, komentáře zdůraznil, že současná hlava Francie dala několikrát jasně najevo, že propast mezi náboženstvím a sekulární společností mu nepřipadá normální.
19. 4. 2019|

Včely z úlů na katedrále Notre-Dame zřejmě přežily ničivý požár bez úhony

Kolem 200 tisíc včel z úlů na pařížské katedrále Notre-Dame, jejíž střechu  pondělí zachvátil oheň, požár bez úhony přečkalo. Informovala o tom agentura AFP. Na jejich osud se v předchozích dnech ptali včelaře, který se o úly stará, lidé z celého světa.
19. 4. 2019|

Střechu Notre-Dame mohl podpálit zkrat. Vyšetřovatelé zkoumají záběry z kamery

Vyšetřování požáru pařížské katedrály Notre-Dame se nejvíce soustředí na možnost, že příčinou byla závada na elektrickém zařízení. Napsal to ve čtvrtek web vysílací společnosti France Info. Pomoci odhalit, odkud přesně se plameny po střeše gotické památky šířily, by mohly záběry z kamery, která byla na jednu z věží namontována jen několik hodin před vypuknutím požáru.
18. 4. 2019|
Požár Notre-Dame

Na Notre-Dame pošlou miliony, chudým nic. Někteří Francouzi kritizují přístup koncernů

Závratná výše darů, které přislíbili jednotlivci i společnosti na obnovu pařížské katedrály Notre-Dame po ničivém požáru, vyvolala ve Francii debatu o „selektivní štědrosti“. Země se už pět měsíců potýká s protesty hnutí takzvaných žlutých vest, kterým vadí klesající kupní síla obyvatel a růst daní. Podle Agentury AFP se také stále snižují dary plynoucí na pomoc chudým.
18. 4. 2019Aktualizováno18. 4. 2019, 15:29|
Požár Notre-Dame

Papež po požáru Notre-Dame navštíví Francii. Církev plánuje vystavět dočasný chrám ze dřeva

Papež František navštíví Francii, která truchlí za požárem poškozenou pařížskou katedrálu Notre-Dame. Ve čtvrtek to oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron s tím, že termín bude upřesněn později. Katolická církev zatím plánuje před požárem poškozenou katedrálou vystavět dočasný chrám ze dřeva, kam by se mohli věřící uchýlit v době rekonstrukce svatostánku.
18. 4. 2019Aktualizováno18. 4. 2019, 14:21|
Požár Notre-Dame

První snímky z vesmíru ukázaly zkázu Notre-Dame

První satelitní snímek katedrály Notre-Dame po požáru ukázala světu soukromá družice SkySat společnosti Planet Labs. Ukazuje slavnou stavbu jak před požárem, tak i po něm.
18. 4. 2019|
Požár Notre-Dame

V Česku jsou kontroly historických objektů pravidelné a povinné. Mimořádné kroky nejsou třeba

Požár katedrály Notre-Dame v Paříži vzbudil velkou pozornost i v Česku. Vyvolal například otázky, jak je to v tuzemsku s pojištěním historických objektů. Zároveň se ozvali odborníci, kteří jsou připraveni Francouzům pomoci při obnově katedrály.
18. 4. 2019|
Požár Notre-Dame

Le Parisien: Alarm hlásil požár Notre-Dame o 20 minut dříve, počítač ale poslal pracovníky jinam

V pokračujícím vyšetřování požáru pařížské katedrály se pozornost zaměřila na pracovníky bezpečnostní služby. Uvedl to list Le Parisien. Prokurátor hlavního města Francie Rémy Heitz v úterý potvrdil, že protipožární alarm hlásil anomálii už v 18:20, ale příslušný pracovník žádný oheň nezaznamenal. Podle zdrojů listu Le Parisien se tak mohlo stát proto, že kvůli počítačové chybě alarm nahlásil špatný sektor a poslal pracovníky na špatné místo. Ztraceny tak byly cenné minuty do příjezdu hasičů. Hlásič se ozval znovu v 18:43, kdy už ale plameny šlehaly v úrovni krovu.
17. 4. 2019|
Požár Notre-Dame

POROVNEJTE SI: Katedrála Notre-Dame před požárem a po něm

Některé části pařížské katedrály Notre-Dame jsou po pondělním víc než dvanáctihodinovém požáru nenávratně ztracené. Zřítila se špičatá věžička, takzvaný sanktusník, který se tyčil nad křížením centrální a příčné lodě. Zničená je dřevěná konstrukce krovu a střecha, propadla se i část klenby.
17. 4. 2019Aktualizováno17. 4. 2019, 17:10|
Požár Notre-Dame

Pojišťovna Groupama nabídla 1300 dubů ze svých lesů na obnovu dřevěné konstrukce katedrály

Hodnota přislíbených darů na rekonstrukci pařížské katedrály Notre-Dame, kterou v pondělí poničil požár, dosáhla téměř miliardy eur (25,7 miliardy korun). Uvedl to francouzský novinář a moderátor Stéphane Bern, který se ve svých rozhlasových a televizních pořadech věnuje francouzské historii a památkám. Vyšetřovatelé zatím nemají kvůli bezpečnosti přístup dovnitř katedrály a potrvá týdny a možná i měsíce, než bude jasné, jak velké škody oheň uvnitř napáchal, napsal francouzský deník Le Figaro.
17. 4. 2019Aktualizováno17. 4. 2019, 16:38|
Požár Notre-Dame

Obnovená věž Notre-Dame by podle premiéra nemusela být věrnou kopií zničené. Rozhodne konkurz

Rekonstrukce centrální věžičky katedrály Notre-Dame, která se zřítila při požáru, bude vycházet z mezinárodního architektonického konkurzu. Po schůzi francouzské vlády, která byla věnována výhradně pondělnímu neštěstí, to oznámil premiér Édouard Philippe. Naznačil, že nová věž by nemusela být věrnou kopií té staré.
17. 4. 2019|
Požár Notre-Dame

Se záchranou Notre-Dame může pomoci videohra i laserové skenování

Vybudovat katedrálu Notre-Dame trvalo 182 let. Vytvoření jejího virtuálního modelu pro videohru Assassin's Creed Unity zabralo dva roky. A právě tento model teď může pomoci s rekonstrukcí skutečné stavby, kterou v pondělí poškodil požár.
17. 4. 2019|
Události komentáře

Notre-Dame je symbolem Francie, bez něhož si neumíme představit Západ, řekl Duka

Kardinál, arcibiskup pražský, metropolita a primas český Dominik Duka se v Událostech, komentářích shodl s ministrem kultury Antonínem Staňkem (ČSSD), že obnova katedrály Notre-Dame bude možná a že je dobře, že v Česku vznikly za tímto účelem odděleně státní a církevní sbírka. Duka také řekl, že požár lze chápat jako varování, jak rychle se může otřást v základech katedrála i civilizace.
17. 4. 2019|
Požár Notre-Dame

Názory, že nejhorší je za námi, jsou příliš optimistické, říká památkový architekt ke stavu Notre-Dame

Po několikahodinovém boji s ohněm, který v pondělí zachvátil slavnou pařížskou památku Notre-Dame, se podařilo uchránit obě čelní věže i řadu uměleckých a liturgických předmětů. Teď odborníci zjišťují, do jaké míry byla porušena statika stavby. Památkový architekt Václav Girsa v pořadu 90' ČT24 varoval před přílišným optimismem ohledně stavu budovy. Upozornil, že když stavební konstrukce projde vysokým žárem, ztrácí kámen nosnost. Znalec v oboru statiky Milan Vašek pak dodává, že co nezničí oheň, zničí voda.
17. 4. 2019|

OBRAZEM: Zkázu Notre-Dame přečkala Kristova koruna i měděný kohout. Osud mnoha artefaktů je ale nejasný

Část cenných uměleckých a liturgických předmětů se z hořícího chrámu Notre-Dame podařilo zachránit. Informoval o tom francouzský ministr kultury Franck Riester. V bezpečí je například trnová koruna nebo roucho svatého Ludvíka, požár v pořádku přečkalo i rozetové vitrážové okno na severní fasádě či varhany. Později se našel také měděný kohout s relikviemi svatých. Osud mnoha dalších artefaktů je však stále neznámý.
16. 4. 2019Aktualizováno16. 4. 2019, 21:21|