Notre-Dame dočasně ochrání plachta. Odborníci mezitím stěhují cenné obrazy do Louvru

Střechu pařížské katedrály Notre-Dame, kterou vážně poškodil pondělní požár, v příštích dnech zakryje provizorní zastřešení z plachty. Stavbu bude chránit před deštěm. Uvnitř chrámu i v pátek pokračovaly záchranné a zajišťovací práce. Odborníci mimo jiné ze zdí svěsili 15 velkorozměrných maleb ze 17. století, které poputují k rukám restaurátorů do muzea Louvre. Podle ministra kultury Francka Riestera jsou naštěstí poškozené jen minimálně.

Tým čítající asi padesátku odborníků, mezi nimiž jsou mimo jiné kunsthistorici, kurátoři a fotografové, pracuje na tom, aby katedrálu mohla opustit takzvaná májová plátna – velkorozměrné obrazy ze 17. století, z nichž některé mají na šířku i tři metry.

Obrazy musí vymanévrovat z často úzkých prostor kaplí. Po pořízení fotodokumentace je odborníci balí a pomocí nákladních aut převezou do Louvru. Tam je dostanou na starosti restaurátoři, kteří pečlivě zkontrolují, zda je nepoškodil žár, voda či kouř.

Poničenou střechu nahradí plachta

Nad zničenou střechou hlavní lodi je také potřeba velice rychle zkonstruovat provizorní zastřešení, které v případě srážek zamezí dalšímu poškození budovy, řekla předsedkyně spolku pro ochranu historických památek Charlotte Hubertová.

Podle ní bude mít dočasná plachtová střecha podobu jakéhosi obřího stanu a bude ve větší výšce než střecha původní. To dovolí restaurátorům a dělníkům, aby pod ní mohli pracovat.

Už během příštího týdne podle meteorologů v Paříži hrozí silné srážky. Déšť by podle ministra kultury mohl ohrozit i statiku stavby, pokud by se například větší množství vody shromáždilo na zbytcích střechy.

Francie také diskutuje, jak provést rekonstrukci poničené stavby. Jsou ve hře dvě varianty – buď obnova původní podoby, nebo použití nejmodernějších materiálů a technologií.

Experti upozorňují, že případná obnova shořelých krovů v původní podobě s sebou ponese jednu komplikaci – nedostatek lidí, kteří ovládají tradiční tesařské postupy. České televizi to potvrdil i český stavební historik František Václavík, který si dnes už neexistující krov slavné katedrály prohlédl zblízka.

Události: Na případnou opravu krovů do původní podoby chybí tesaři, kteří by to uměli (zdroj: ČT24)