TÉMA

Notre-Dame

SROVNÁNÍ: Jak katedrála Notre-Dame vstává z popela

Před pěti lety, v podvečer 15. dubna 2019, se v krovu katedrály Notre-Dame rozšířil oheň a plameny zachvátily rozsáhlé části této ikonické pařížské památky. Příčina požáru stále nebyla zcela objasněná, jasné ale je, že chrám Matky Boží v Paříži postupně vstává z popela. Veřejnosti se má Notre-Dame otevřít v prosinci, vnější opravy ale docení už návštěvníci letní olympiády. Jak práce na katedrále pokročily, přiblíží grafika v článku.
15. 4. 2024|

Francouzi odmítají v oknech katedrály Notre-Dame moderní vitráže

V oknech katedrály Notre-Dame, opravované po mohutném požáru, by se měly objevit moderní vitráže místo těch z devatenáctého století, přestože původní jsou nepoškozené. Záměr oznámil minulý týden při návštěvě chrámu francouzský prezident Emmanuel Macron. Prohlášení vyvolalo pobouření u veřejnosti a váhavé reakce odborných kruhů, píše Le Figaro. Pod petici se během tří dnů podepsalo přes 67 tisíc lidí.
14. 12. 2023|

Pracuje se na věžičce pro Notre-Dame. Opravy katedrály se ale do začátku olympiády nestihnou

Hořící věžička byla jedním z nejvýraznějších symbolů zkázy katedrály Notre-Dame v Paříži. Hned po uhašení ohně se odborníci začali přít o to, jak by měla vypadat rekonstrukce. Desítky návrhů, každý úplně jiný. Nakonec prezident Emmanuel Macron rozhodl o tom, že dostane původní podobu.
10. 4. 2023|

Vyhořelému chrámu Notre-Dame se vrací lesk, otevřít by mohl už za pár let

Pařížská katedrála Notre-Dame se opět otevře pro věřící i pro veřejnost během roku 2024. Při návštěvě staveniště to ve čtvrtek oznámila francouzská ministryně kultury Rima Abdul-Malaková, informovala stanice BFM TV. Chrám z 12. století v dubnu 2019 silně poškodil požár.
29. 7. 2022|

Připravuje se přestavba interiéru vyhořelé Notre-Dame, kritici se obávají „křesťanského disneylandu“

V Paříži pokračuje rekonstrukce katedrály Notre-Dame, kterou před více než dvěma lety poničil rozsáhlý požár. V těchto dnech začíná obnova věžičky, takzvaného sanktusníku, jenž se při požáru zřítil, a připravuje se také přestavba interiéru. Podle dosavadních plánů by měly být její součástí i moderní prvky, což ale odmítá přibližně stovka významných osobností, která proto podepsala protestní petici.
16. 12. 2021|

V Paříži skončily zabezpečovací práce na katedrále Notre-Dame, mohou začít vlastní opravy

V Paříži dokončili práce na zabezpečení a zpevnění katedrály Notre-Dame, kterou předloni v dubnu poničil rozsáhlý požár. Nyní tak může začít vlastní obnova chrámu, oznámily francouzské úřady. Katedrála patřila k nejnavštěvovanějším památkám v Evropě vůbec, její zničení tak vyvolalo ohlasy po celém světě.
18. 9. 2021|

Katedrála Notre-Dame má nakročeno k rekonstrukci. Zatím dělníci stavbu hlavně zabezpečovali

Už několik hodin po požáru pařížské katedrály Notre-Dame, který vypukl 15. dubna 2019, vystoupil francouzský prezident Emmanuel Macron s prohlášením, že katedrála bude opravena a znovu otevřena věřícím a návštěvníkům do roku 2024. A datum i po dvou letech od ničivého ohně platí. Dělníci zatím po neštěstí vyztužili opěrné pilíře, stabilizovali zvonice a instalovali stovky pohybových čidel. Je to součást už téměř dokončeného úsilí o zabezpečení stavby předtím, než se začne se samotnou obnovou.
19. 4. 2021|

Notre-Dame před dvěma roky postihl velký požár. Obnova má být hotova v roce 2024

Uplynuly přesně dva roky od požáru pařížské katedrály Notre-Dame. Slavná středověká památka byla 15. dubna roku 2019 poničená natolik, že nebyla daleko od naprostého zhroucení. Oheň tehdy podle vyšetřovatelů nevznikl úmyslně. Za požár mohl nejspíš elektrický zkrat nebo špatně uhašená cigareta. Podle ministryně kultury Roselyne Bachelotové se památka otevře veřejnosti v roce 2024. Poničený chrám během čtvrtka navštívil francouzský prezident Emmanuel Macron.
15. 4. 2021Aktualizováno15. 4. 2021, 13:28|

Stromy pro Notre-Dame. Francie vybírá dřevo na opravu pařížského chrámu

Ve Francii padají k zemi první stromy určené k rekonstrukci vyhořelé katedrály Notre-Dame. Vybrané kmeny nebudou pouze z jednoho místa, ale z celé země. Pařížský chrám poškodil rozsáhlý požár patnáctého dubna 2019. Na jeho obnovu přispěli Francouzi v národní sbírce.
12. 3. 2021|

Pařížskou Notre-Dame rozezní vánoční koncert. Katedrální sbor v chrámu zazpívá poprvé od požáru

Loňské Vánoce byly v pařížské katedrále Notre-Dame neobvykle smutné. Kvůli velkému jarnímu požáru se v chrámu nekonala štědrovečerní půlnoční mše, a to poprvé po více než dvou staletích. Letošní svátky by se naopak mohly stát symbolem nového začátku. Právě o Štědrém večeru totiž v katedrále zazpívá její domovský pěvecký sbor. V chrámu vystoupí poprvé od ničivého požáru.
24. 12. 2020|

Zničená katedrála Notre-Dame si připomíná své dřívější zachránce

V kryptě katedrály Notre-Dame, jež čeká na obnovu po požáru, se otevřela výstava. Na sto reprodukcí zachycujících jeden z pařížských symbolů v různých dobách připomíná roli, kterou v záchraně chrámu Matky Boží sehráli dva muži: spisovatel Victor Hugo a architekt Eugene Viollet-Le-Duc.
11. 9. 2020|

Oprava katedrály Notre-Dame nabrala zpoždění, Macron proto odmítl zásadní úpravy

Pařížská katedrála Notre-Dame bude vypadat stejně jako před požárem. Debatu o nové podobě utnul francouzský prezident Emmanuel Macron, který chce, aby byl chrám opraven co nejdříve. V poškozené stavbě dál pokračují přípravné práce na samotnou rekonstrukci.
2. 8. 2020|

Požár postihl gotickou katedrálu ve francouzském městě Nantes. Úřady šetří, jestli nešlo o žhářství

V západofrancouzském Nantes zasáhl požár gotickou katedrálu z přelomu 15. a 16. století, na místě byly nasazeny desítky hasičů. Podle jejich mluvčího se plameny podařilo po několika hodinách dostat pod kontrolu. Úřady zahájily vyšetřování možného trestného činu žhářství, protože vyšetřovatelé našli tři různá ohniska požáru, potvrdil agentuře AFP nantský státní zástupce Pierre Sennes. Nikdo zatím nebyl obviněn, svědky neštěstí vyslechne policie.
18. 7. 2020Aktualizováno18. 7. 2020, 20:18|

Návrh moderního Notre-Dame neobstál. Macron chce chrám obnovit do původní podoby

Francouzský prezident Emmanuel Macron chce, aby pařížská katedrála Notre-Dame měla po rekonstrukci stejnou podobu, jakou měla před ničivým požárem z loňského dubna. Šéf Elysejského paláce to řekl po setkání s grémiem pro obnovu chrámu. Původně se přitom uvažovalo o vypsání mezinárodní architektonické soutěže na novou podobu ikonické památky.
10. 7. 2020|

Nakresli mi Notre Dame. Děti malovaly slavnou katedrálu

Dětské obrazy katedrály Notre Dame jsou k vidění v Paříži na prostranství před chrámem. Arcidiecéze vybrala padesát kreseb, svá díla ale poslalo víc než šest tisíc dětí z celého světa. Rekonstrukce katedrály, kterou před víc než rokem poničil požár, by mohla začít za 3 měsíce.
17. 6. 2020|

Z Notre-Dame začali odřezávat spečené lešení. Váží dvě stě tun

Dělníci v pařížské katedrále Notre-Dame začali rozebírat lešení poškozené při loňském požáru. Z prostoru pod bývalou střechou snesou na dvě stě tun zdeformovaného kovu, což potrvá zhruba tři měsíce. Budou se spouštět na lanech do změti pokrouceného lešení tvořeného 40 tisíci součástek. Pilami odřežou trubky, které se spekly, pak je vyzvedne jeřáb. Chrám začal hořet 15. dubna 2019 večer, uhasit požár se podařilo až následující ráno. Zničil střechu, krov a špičatou věžičku z 19. století nad křížením chrámových lodí. Podle úřadů nebyla stavba daleko od úplného zhroucení. Oheň zřejmě vzplál po elektrickém zkratu nebo špatně uhašené cigaretě. Podle vyšetřovatelů budovu nikdo nezapálil úmyslně. Katedrála je nadále uzavřená a opravy potrvají několik let.
8. 6. 2020|

Zvon odbil rok od požáru Notre-Dame

Z jižní věže pařížské katedrály Notre-Dame zazněl ve středu v osm hodin večer zvuk zvonu Emmanuel, který připomněl rok od ničivého požáru ikonického chrámu. Kvůli opatřením, která francouzská vláda přijala kvůli šíření koronaviru, to byla jediná vzpomínková akce. Prezident Emmanuel Macron trvá  na tom, aby byla katedrála opravená do roku 2024.
15. 4. 2020Aktualizováno15. 4. 2020, 20:08|

Ani devět měsíců od požáru Notre-Dame není jisté, že katedrála půjde zachránit

Před bezmála devíti měsíci začala v Paříži hořet katedrála Notre-Dame. Do dnešních dnů neznají odborníci přesný rozsah škod. Někteří se obávají, že například klenby mohou být poškozeny více, než se původně předpokládalo. Počátkem tohoto roku měla začít celková rekonstrukce, stále se ale odkládá.
9. 1. 2020|

Olověný prach brzdí opravu Notre-Dame, odbory volají po neprodyšném sarkofágu

Dělníci pracující na obnově vyhořelé katedrály Notre-Dame v Paříži museli do pondělí přerušit práce, protože je ve vzduchu příliš olova. Koncentrace jeho částic sice převyšuje povolené limity, podle posledních měření ale neohrožuje zdraví. Odbory a místní sdružení usilují o vytvoření neprodyšného sarkofágu kolem stavby. To by ale opravu katedrály ještě více zdrželo.
7. 8. 2019|
Požár Notre-Dame

Oprava katedrály Notre-Dame může začít. Poslanci schválili potřebný zákon

Francouzští poslanci schválili zákon, který je právní normou pro obnovu katedrály Notre-Dame poničené požárem před třemi měsíci. Jeho přijetí předcházela bouřlivá debata na půdě parlamentu i mezi odborníky. Podle kritiků se totiž až příliš podřizuje snaze postupovat co nejrychleji.
16. 7. 2019|

Požár v katedrále Notre-Dame nebyl založen úmyslně, zjistili vyšetřovatelé

Příčinou vzniku požáru pařížské katedrály Notre-Dame nebyl podle závěrů předběžného vyšetřování úmyslný trestný čin. Informovala o tom ve středu pařížská prokuratura. Proč začal chrám v polovině dubna hořet, zůstává ale nejasné. Vyšetřovatelé se přiklánějí k tomu, že požár mohl způsobit elektrický zkrat či odhozený nedopalek cigarety.
26. 6. 2019|

Při rekonstrukci Notre-Dame mohou pomoci tesaři ze „středověkého“ hradu v Burgundsku

Po dubnovém požáru katedrály Notre-Dame neustává debata o způsobu její rekonstrukce a návratu do původní podoby. Pomoci mohou zkušenosti tesařů, kteří už dvacet let pracují na stavbě hradu Guédelon v Burgundsku. Postupují podle středověkých metod a výsledek zatím vypadá natolik autenticky, jako by hrad na místě stál celá staletí.
25. 6. 2019|

„Notre-Dame stále žije.“ V katedrále se poprvé od požáru sloužila mše

V pařížské katedrále Notre-Dame se konala první mše od 15. dubna, kdy svatostánek zpustošil rozsáhlý požár. Mši vedl pařížský arcibiskup Michel Aupetit a z bezpečnostních důvodů se jí směly zúčastnit jen tři desítky lidí. Obřad se odehrál v jedné z bočních kaplí, zasvěcené Panně Marii, kterou oheň ušetřil.
15. 6. 2019|

Vůbec není jisté, že Notre-Dame zůstane stát, prohlásil hlavní architekt

Pařížské katedrále Notre-Dame podle hlavního architekta Philippea Villeneuvea stále hrozí zřícení. Villeneuve také prohlásil, že by bylo lepší spadlou věžičku nad křížením lodí postavit v původní podobě a nevypisovat novou architektonickou soutěž. Na opravách gotického chrámu, který v dubnu vážně poškodil rozsáhlý požár, pracuje přímo na místě asi 150 lidí.
4. 6. 2019|