TÉMA

Dům

PŘEHLEDNĚ: Na co dát pozor při návratu domů po povodni

Kvůli povodním muselo své domovy opustit už více než deset tisíc lidí. Po návratu do zničených obydlí mají být opatrní a nezačít s vysoušením dřív, než voda opadne, radí Pavel Danihelka z Ústavu epidemiologie a veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity, který působí i na Fakultě bezpečnostního inženýrství Vysoké školy Báňské – Technické univerzity Ostrava. Vysoušení bude podle něj trvat řádově měsíce a lidé musejí počítat s tím, že stěny budou podmáčené.
16. 9. 2024Aktualizováno17. 9. 2024, 20:55|

V Jeseníku půjdou k zemi desítky domů

V Jeseníku budou muset k zemi desítky domů, škody budou až ve stamilionech, odhaduje starostka města Zdeňka Blišťanová (TOP 09). Do některých domovů se místní dostali až v úterý. Mezi nimi i Svatopluk Pástor. Přízemí jeho domu není pod nánosy naplavenin téměř vidět. Čeká na pomoc armády, protože s odklízením si sám neporadí, potřebnou techniku nemají podle něj ani místní hasiči. Někteří z jeho sousedů se ještě ani v úterý ráno do svých domovů vrátit nemohli. Přístupové cesty odnesla voda.
17. 9. 2024|

Byla to apokalypsa, řekla starostka zaplaveného Jeseníku

V Jeseníku a okolních obcích zasažených povodněmi v neděli po poledni padaly první domy, potvrdila starostka Zdeňka Blišťanová (TOP 09). Armáda spolu s hasiči a policií zachraňovala obyvatele. Bylo jich asi padesát. Kolem rozvodněné Bělé se podle hejtmana Josefa Suchánka (STAN) očekávají největší škody v kraji. Oblast Jesenicka je nedostupná kvůli podemletým silnicím.
15. 9. 2024Aktualizováno15. 9. 2024, 19:47|

Hypotéky zůstávají drahé, lidé si jich přesto vzali meziročně dvakrát víc

Banky a stavební spořitelny v Česku poskytly v červenci hypoteční úvěry za 23,8 miliardy korun, což je proti červnu pokles o pět procent. Meziroční růst ale zrychlil na 109 procent. Mezi důvody jsou volnější pravidla poskytování, růst reálných příjmů domácností, ale také zdražování nemovitostí. Úrokové sazby nových úvěrů poprvé od loňského května stouply, nepatrně na 5,07 procenta z červnových 5,05 procenta, informuje Hypomonitor.
13. 8. 2024Aktualizováno13. 8. 2024, 20:38|

Hromosvody potřebují pravidelnou revizi, zájem o ni je letos vyšší

Česko ve čtvrtek opět potrápily silné bouřky doprovázené blesky. Jeden v Dolní Bečvě na Vsetínsku udeřil do střechy domu a způsobil požár. Právě před takovými případy mají ochránit hromosvody. Ty potřebují pravidelnou revizi, specializované firmy teď hlásí zvýšený zájem o jejich kontroly, oproti loňsku dokonce až o polovinu. U hromosvodů instalovaných do února 2009 je nutné provádět revizi každých pět let, u mladších dokonce po čtyřech letech. Záleží ale na druhu a účelu stavby či použitém materiálu.
10. 8. 2024|

Průměrná sazba hypoték v srpnu klesla na 5,42 procenta

Průměrná sazba hypoték na počátku srpna mírně klesla, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,07 procentního bodu na 5,42 procenta. Zůstala na nejnižší úrovni od května předloňského roku. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě nabídkových sazeb na začátku každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.
7. 8. 2024|

„Hluk, pálení smetí, vylévání odpadu do řeky.“ Na obyvatele domu v Boršově míří stížnosti

Obyvatelé Boršova nad Vltavou si stěžují na chování obyvatel domu, ve kterém má žít víc lidí, než pro kolik je určený. Místním vadí například pálení odpadků nebo jejich nošení k cizím popelnicím. Úřady kvůli tomu svolaly jednání s majiteli. Ti pochybení odmítají.
20. 7. 2024|

Dřevo jako „materiál budoucnosti“. Vláda navrhuje jeho lepší využití

Lepší využití dřeva navrhuje strategie, kterou projednala vláda. Více by se ho mělo zpracovávat přímo v Česku. Ekologové kritizují fakt, že část suroviny končí v zahraničí bez většího užitku. Stát chce třeba zjednodušit pravidla pro dřevostavby.
14. 7. 2024|

Banky poskytly v červnu hypotéky za 24,2 miliardy, nejvíce od března 2022

Banky a stavební spořitelny v Česku poskytly v červnu hypoteční úvěry za 24,2 miliardy korun, což je nejvyšší hodnota od března 2022. Proti květnu je to růst o dvě procenta, meziročně o 73 procent. Úrokové sazby nových úvěrů nepatrně klesly na 5,06 procenta z květnových 5,07 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
12. 7. 2024Aktualizováno12. 7. 2024, 21:13|

Zákon o podpoře bydlení má ochránit lidi v nouzi

Vláda ve středu schválila zákon o podpoře bydlení, který má vytvořit systémovou podporu pro osoby ohrožené bytovou nouzí. Takových lidí je v Česku až 1,6 milionu. Cílem je hlavně posílení prevence, a to přes nová poradenská místa. Zvýšení úřednických postů vyvolalo před měsícem při jednání kabinetu rozpory. Místo původně navrhovaných asi dvou set úvazků by jich mělo vzniknout zhruba 125.
12. 6. 2024Aktualizováno12. 6. 2024, 21:02|

Na jihu Čech se objevil větrný vír. Není jasné, zda šlo o tornádo, meteorologové zjišťují detaily

Na Českobudějovicku se v souvislosti s bouřemi v pondělí odpoledne objevil větrný vír. Zřejmě se jednalo o takzvané gustnado, ale meteorologové nevylučují, že mohlo jít i o tornádo. Termínem gustnado se označuje krátkodobý větrný vír, který ale nemá takovou sílu jako tornádo. Jev se vyskytl v oblasti Adamova a Hůr, sdělila Eva Houbová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
7. 5. 2024|

V ruském Orsku se protrhla regulační hráz. Voda zaplavila mnoho domů

Více než 4400 domů zaplavila voda z protržené hráze ve městě Orsk v Orenburské oblasti na jihu Ruska. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura TASS. Protržení hráze předcházelo několik dní záplav v celé oblasti, v souvislosti s tím tam ve čtvrtek vyhlásili stav nouze.
6. 4. 2024Aktualizováno6. 4. 2024, 18:30|

V Hradci Králové vyrostl úsporný bytový dům se zelenou střechou a fotovoltaikou

Soukromý investor z Pardubic vystavěl v Hradci Králové pětašedesát nových bytů. V projektu domu se zelenou střechou a fotovoltaickou elektrárnou sledoval především splnění přísných energetických parametrů a úspory.
28. 3. 2024|

Slíbili opravu střechy, místo práce zmizeli s penězi. Policie hledá další oběti skupiny podvodníků

Přes dva miliony korun měla vylákat od důvěřivých lidí skupina podvodníků z Novoborska. Podle policie falešní řemeslníci slibovali opravu střechy. Té se ale zákazníci nedočkali. Případem se zabývají kriminalisté z Jablonce nad Nisou, kteří už v souvislosti s kauzou obvinili šest lidí. Protože prověřování dál pokračuje, může počet poškozených i celková výše škody ještě vzrůst.
7. 3. 2024|

Nejvyšší soud zamítl dovolání družstva Svatopluk. Správci tak musí zaplatit nájemné

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání družstva Svatopluk, podle vykonatelného rozsudku tak musí zaplatit konkurznímu správci H-Systemu Josefu Monsportovi zhruba 18,26 milionu korun s úroky. Jde o nájemné za domy v Horoměřicích u Prahy za léta 2016 až 2018. O rozhodnutí informovala mluvčí soudu Gabriela Tomíčková.
21. 2. 2024|

Vsetín se kvůli odškodnění za vystěhování Romů z města v roce 2006 obrátil na Ústavní soud

Město Vsetín se v kauze vystěhování Romů v roce 2006 obrátilo na Ústavní soud (ÚS). Nejvyšší soud (NS) nedávno navýšil odškodnění několika romským rodinám, které se ze Vsetína musely vystěhovat. Čtyřem rodinám s 46 členy NS přiřkl odškodné od města v souhrnné výši 1,825 milionu korun, vedení radnice to považuje za nespravedlivé. Starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL) v úterý řekl, že město „tvrdě platí za akt milosrdenství“, protože nevyhodilo neplatiče nájemného na ulici, ale pomohlo jim zajistit nové bydlení. Vsetín vystěhoval romské rodiny z pavlačového domu v době, kdy Čunek město vedl. Advokátka rodin Zdeňka Poláková řekla, že starosta situaci zkresluje.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 14:05|

Sazba daně z nemovitosti se zvedne nejméně o 80 procent, další úpravy mohou přidat obce

Do konce ledna mají lidé čas na podání přiznání k dani z nemovitosti. Všem poplatníkům se výrazně zvedne sazba, a to minimálně o 80 procent. A netýká se jen lidí, kteří loni nově získali dům, byt nebo pozemek. Kvůli změnám, které přinesl vládní úsporný balík, jej naopak musejí podat i někteří majitelé, kteří byli v minulosti k dani přihlášeni.
14. 1. 2024|

Vybydlený dům u nádraží v Hradci Králové dělá starosti policii i městu, stahují se do něj narkomané

Prakticky denně musejí policisté vyjíždět do vybydleného soukromého domu u nádraží v Hradci Králové. Oficiálně je někdejší kancelářská budova prázdná, v jejích prostorách ale často přebývají narkomani nebo trestně stíhaní. Firma, které dům patří, už kvůli tomu jedná o jeho prodeji. Na místě stavby by mohlo v budoucnu vzniknout parkoviště.
11. 1. 2024|

Průměrná sazba hypoték klesla pod šest procent. Po roce a půl

Průměrná sazba hypoték na počátku ledna klesla z prosincových 6,02 procenta na 5,96 procenta. Pod šestiprocentní hranici se dostala po roce a půl. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.
9. 1. 2024Aktualizováno9. 1. 2024, 10:31|

Dva bytové domy v Sokolově budou hlídat domovníci

V Sokolově začnou od příštího týdne ve dvou panelových domech sloužit domovníci. Jedná se o projekt městské policie, který má zvýšit pocit bezpečí obyvatel v domech a jejich okolí a posílit také ochranu veřejného pořádku. Na tříletý preventivní projekt dostalo město dotaci z evropských fondů.
5. 1. 2024|

Nacisté v Brně za války zabavili Židům stovky domů. Jejich příběhy přibližuje nová výstava

V prozatímním Moravském židovském muzeu Malý Mehrin v Brně probíhá nová výstava Naše domy. Mapuje příběhy vybraných objektů, které v roce 1941 nacistický vystěhovalecký fond zabavil brněnským Židům. Takových staveb byly stovky, majitelé domů po jejich ztrátě často skončili v koncentračních táborech.
5. 1. 2024|

Zemětřesení v Japonsku si vyžádalo 55 životů, zničené silnice komplikují záchranné práce

Nejméně 55 životů si vyžádalo silné zemětřesení, které v pondělí zasáhlo centrální Japonsko. Poničeny byly tisíce domů, automobilů a lodí. Podle úřadů by pod troskami zřícených domů mohly být uvězněny ještě desítky lidí, oficiálně se pohřešuje dalších 15 osob. Pátrání ale komplikují poničené silnice a infrastruktura, odlehlost oblasti a následné otřesy. Ostrovní zemi od pondělního odpoledne do úterního rána zasáhlo přes 150 zemětřesení, většinou silnějších než tři stupně.
2. 1. 2024Aktualizováno2. 1. 2024, 17:43|

V Karlových Varech se nedaří zastavit sesouvající se svah. Ohrozit by mohl domy i dodávky tepla

U nádraží v Karlových Varech se dál sesouvá svah nad železniční tratí, geologům se proces nedaří zastavit. Specializovaná firma tam pracuje dva měsíce. Stále tak hrozí sesuv na mezinárodní trať do Německa. A teď přibyl další problém – do pohybu se dal i strmý svah u nedalekého sídliště. Jeho pohyb by mohl potenciálně ohrozit nejen domy, ale i podzemní přívod tepla.
15. 12. 2023|

Tisíce Ukrajinců žádají stát o příspěvek na opravu domů. Proces ale často brzdí byrokracie

I přes pokračující ruské ostřelování se Ukrajinci pouštějí do oprav svých domů. Pomoci jim mají také státní programy na obnovu. V Mykolajivu a jeho okolí si žádost podalo skoro pět tisíc lidí. Řada z nich ale naráží na administrativní problémy – třeba když v troskách ztratili své doklady. Situaci na místě mapoval zpravodaj ČT Jan Řápek.
5. 12. 2023|