TÉMA

Vladimir Putin

Pád náměstka ministra obrany může být předzvěstí Šojguova konce, tvrdí zdroj z Kremlu

Ruskem hýbe korupční aféra náměstka ministra obrany Timura Ivanova. Jde o nejvýše postaveného zástupce Putinova režimu, který v posledních letech skončil za mřížemi. Vyšetřovatelé hovoří o úplatcích v přepočtu až stovek milionů korun. O nákladném životním stylu Ivanova, na který si nikdy nemohl legálně vydělat, se přitom vědělo dlouho. Teď se množí spekulace o čistkách, jež mohou smést i samotného ministra obrany Sergeje Šojgua.
před 18 h hodinami|

Rusko po teroristickém útoku přitvrzuje vůči přistěhovalcům

Ruské ministerstvo vnitra dokončilo návrh zákona, který má zpřísnit státní kontrolu nad migrací. Předloha vznikla měsíc po nejkrvavějším teroristickém útoku v Rusku. Nedaleko Moskvy při něm zemřelo 144 lidí. Policie zatkla jedenáct podezřelých, všichni, až na jednoho Kyrgyze, pocházejí z Tádžikistánu.
22. 4. 2024|

Americká sněmovna schválila balík pomoci Ukrajině, Izraeli a Tchaj-wanu

Zákonodárci v dolní komoře amerického Kongresu schválili dlouho očekávaný balík pomoci Ukrajině. V oddělených hlasováních kývli také na pomoc Izraeli a Tchaj-wanu a dalším zemím v Indo-Pacifiku. Předlohy ještě musí schválit Senát a podepsat prezident Joe Biden.
20. 4. 2024Aktualizováno20. 4. 2024, 23:34|

Je důležité, že se Česko chopilo iniciativy, tvrdí kongresman Doggett

„Česká republika jednala nad rámec očekávání, jako první země, která pomohla Ukrajině po té nevyprovokované agresi,“ konstatoval v rozhovoru pro ČT americký demokratický kongresman Lloyd Doggett. Ten spolu s dalšími zákonodárci usiloval o návštěvu premiéra Petra Fialy (ODS) v Bílém domě, prezidentu Joeu Bidenovi kvůli tomu psal dopisy. Tvrdí také, že na něj udělalo dojem přijetí ukrajinských uprchlíků po ruském vpádu na Ukrajinu.
15. 4. 2024|

Nechal se střelit do nohy, aby nemusel bojovat. Rusové prověřují tisíce dezercí

Ruské vojenské soudy prošetřují 7300 případů podezření z dezerce od prvního vyhlášení částečné mobilizace. Podle aktuální bilance, o níž informovalo ruské nezávislé médium Mediazona, by se tak jen za poslední rok zvýšil počet dezertérů šestinásobně. Putinův režim přitom opakovaně hovoří o jednotě a ochotě položit život během agrese na Ukrajině.
14. 4. 2024|

Panama Papers dospěly k soudu. Kvůli kauze umírali novináři a odstupovali politici

V Panamě odstartoval proces v případu velkých daňových úniků, přesně osm let poté, co světová média popsala, jak se bohatí vyhýbají placení daní nebo perou ilegální peníze. Mezi sedmadvaceti obžalovanými v kauze Panama Papers jsou i zakladatelé právní kanceláře, která vše zprostředkovávala. Služby poskytovala prominentním politikům, podnikatelům i celebritám.
9. 4. 2024|

Rusko stupňuje útoky na Charkov

Moskva nápadně zintenzivnila ničivé útoky na infrastrukturu a civilní cíle v Charkově. Kremelské zdroje navíc naznačily, že Rusové chystají v oblasti novou ofenzivu. Podle ukrajinské vojenské rozvědky jsou tyto spekulace součástí ruské dezinformační a psychologické války, která má obyvatele druhého největšího města Ukrajiny vyděsit. Podle většiny expertů Rusko nemá na obklíčení města dostatek sil ani zbraní a nejspíš se hlavně snaží podkopat ukrajinskou morálku. Kyjev nicméně buduje u Charkova masivní obrannou linii a žádá Západ o nové prostředky protivzdušné obrany. Jejich užití u města má ovšem své limity.
8. 4. 2024|

Stovky Rusů v Lotyšsku propadly v jazykovém testu. Musí opustit zemi

Rusové v Lotyšsku se ocitají stále více pod tlakem. Tisíc z nich přišlo o právo na pobyt a někteří čelí procesu vyhoštění. Neprošli totiž jazykovým testem, který po Rusech nově vyžaduje lotyšská vláda. Riga se tak snaží bojovat proti silnému vlivu Kremlu na ruskou menšinu v této pobaltské zemi.
6. 4. 2024|

Bezpečnostní záruky mohou dát jen země disponující jadernými zbraněmi, řekl Vondra

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ve čtvrtek oznámil, že Aliance nemá v úmyslu poslat na Ukrajinu bojové jednotky. Zdůraznil, že podpora okupované země v její obraně proti ruské agresi nedělá z NATO stranu konfliktu. Lídr kandidátky SPOLU pro letošní volby do Evropského parlamentu Alexandr Vondra (ODS) označil jeho výrok za naprosto legitimní. V Interview ČT24 zároveň uvedl, že bezpečnostní záruky mohou dát jen země disponující jadernými zbraněmi a že největším počinem NATO, které si připomíná 75. výročí, byla ochrana Západního Německa před sovětskou agresí.
4. 4. 2024|

Kusturica řešil s Putinem nový film. Návštěvy celebrit jsou pro autoritáře vítané

Vladimir Putin přijal v Kremlu srbského filmaře Emira Kusturicu. Pro izolovaný ruský režim to byla vzácná šance ukázat, že dokáže získat sympatie a návštěvu umělce pohotově využil ve své propagandě. Setkání ale také připomnělo, že autoritářští vůdci stále mají pro některé umělce značnou přitažlivost.
4. 4. 2024|

Zdraví vězněného ruského disidenta Orlova se zhoršuje. „Začal ztrácet sluch“

Zdravotní stav ruského ochránce lidských práv Olega Orlova, který je ve vězení za kritiku vedení Kremlu kvůli vojenské invazi na Ukrajinu, se zhoršuje. Blízcí sedmdesátiletého aktivisty i nevládní organizace Memorial viní ruské vězeňské orgány z nelidského zacházení.
3. 4. 2024|

Drony zasáhly rafinerii v hloubi Ruska, cílem byl i závod na Šáhedy

V Rusku se stala terčem dronového útoku ropná rafinerie a průmyslový objekt ve dvou městech asi 1300 kilometrů od ukrajinské hranice. Ukrajinská média uvedla, že za akcí stojí ukrajinská vojenská rozvědka a že jedním z cílů byl závod na montáž dronů Šáhed ve městě Jelabuga v Tatarské autonomní republice. Pomocí dronů útočilo i Rusko na Ukrajinu. Cílilo znovu na energetickou infrastrukturu.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 20:23|

Ukrajina si připomíná Buču, ruskou výzvu má za cynickou

Rusko vyzvalo Ukrajinu k vydání všech činitelů údajně zapojených do teroristických útoků v Rusku. Kyjev požadavek označil za nesmyslný a obzvláště cynický, protože přichází na výročí osvobození Buči. Před dvěma lety se objevily první důkazy o ruském masakru tamních civilistů.
1. 4. 2024|

Proruskou vlivovou síť pomohla Česku odhalit i ukrajinská tajná služba

Ukrajinská tajná služba SBU pomohla české kontrarozvědce odhalit proruskou vlivovou síť v Praze zaměřující se na europoslance. Napsala to ukrajinská tisková agentura Ukrinform s odvoláním na své zdroje. Ty agentuře řekly, že česká Bezpečnostní informační služba (BIS) odhalila před blížícími se červnovými volbami do Evropského parlamentu síť, kterou řídil spojenec ruského prezidenta Viktor Medvedčuk.
31. 3. 2024|

„Pohodlný způsob, jak izolovat“. Advokát stíhaného šamana popsal, jak Rusko zneužívá psychiatrii

Šamana Alexandra Gabyševa ruské úřady navzdory posudkům lékařů už tři roky drží v léčebně pro duševně choré. Proslavil se před čtyřmi lety pěší poutí z Jakutska do Moskvy. Mířil na Rudé náměstí, kde chtěl provést rituál a vyhnat z Kremlu Vladimira Putina. Úřady ale Gabyševa zadržely. V kinech teď o něm promítají dokument, na kterém se podíleli i čeští filmaři. Česká televize natočila rozhovor s jeho právníkem Alexejem Prjanišnikovem. Advokát mnoha politických vězňů popsal zneužívání psychiatrických léčeben v současném Rusku.
29. 3. 2024|

Lukašenko s generálem mluvil o koridoru mezi Běloruskem a Kaliningradem. Řešili, jak ho obsadit

Běloruský autoritářský vládce Alexander Lukašenko s vysokým vojenským velitelem diskutoval o plánech obsadit Suwalský koridor, informoval portál Ukrajinska pravda. Západní vojenští analytici upozorňují, že právě tento pás země, táhnoucí se podél polsko-litevské hranice, který odděluje Bělorusko a ruskou Kaliningradskou oblast, by byl prvním místem, kde by Rusko zaútočilo, pokud by se rozhodlo pro konfrontaci s NATO. Polsko i Litva si riziko uvědomují a posilují svou obranu a spolupracují na vojenských cvičeních v této strategické oblasti.
28. 3. 2024|

Je nesmysl, že bychom zaútočili na Česko, prohlásil Putin

Za „naprostý nesmysl“ označil ruský vůdce Vladimir Putin varování, že Rusko by mohlo zaútočit na Polsko, Pobaltí nebo Česko. Při středečním setkání s ruskými vojenskými piloty, o kterém informoval Kreml, Putin prohlásil, že NATO se snaží zastrašovat obyvatele s cílem udržet jejich podporu pro další pomoc Ukrajině, proti které Rusko už více než deset let vede válku. Právě také ohledně Ukrajiny Putin v minulosti opakovaně tvrdil, že na ni Rusko zaútočit nehodlá. Šéf Kremlu zároveň upozornil, že pokud Západ dodá Ukrajincům bojové letouny F-16, ruská armáda je sestřelí.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 14:25|

Kolář by teď velvyslance do Moskvy neposílal. Ruské vlivové operace označil za „nebezpečnou zbraň“

Podle bývalého velvyslance v Rusku a USA Petra Koláře není vhodná chvíle pro to, aby Česko do Moskvy vysílalo svého diplomatického zástupce. Praze by to nic nepřineslo, větší roli v poskytování informací nyní hrají zpravodajské služby, míní. V Interview ČT24 se také vyjádřil k rozšíření sankčního seznamu o tři subjekty. Pokud někdo účelově upravuje a manipuluje fakta s cílem ovlivnit veřejné mínění a ještě do toho investuje peníze, ohrožuje demokracii a svobodu slova, je podle Koláře potřeba k němu přistupovat jako k „nebezpečné zbrani“.
28. 3. 2024|

Exprezident Bolsonaro se dva dny skrýval na maďarské ambasádě. Brazílie si předvolala velvyslance

Brazílie si předvolala maďarského vyslance, aby vysvětlil, proč bývalý prezident jihoamerické země Jair Bolsonaro strávil minulý měsíc dvě noci na maďarském vyslanectví. Stalo se to poté, co policie zatkla Bolsonarovy blízké spolupracovníky kvůli údajnému pokusu o státní převrat po prohraných volbách.
27. 3. 2024|

Rusko vsadilo do vazby dalšího muže v souvislosti s teroristickým útokem v Moskvě

Moskevský soud v úterý uvalil vazbu na Ališera Kasimova. Jde již o osmého muže středoasijského původu, obviněného v rámci vyšetřování teroristického útoku v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy. Ruští vyšetřovatelé vyslechli v Tádžikistánu rodiny čtyř obviněných.
26. 3. 2024|

Ukrajině dáváme málo a pozdě, míní ministr Dvořák. Se Slováky prý Češi pokaždé nebyli jen kamarádi

Pokračující ruská válka proti Ukrajině ukazuje, že Západ nebyl na podobný konflikt připraven, což se projevuje i v nedostatečné pomoci. V Interview ČT24 to prohlásil ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) a dodal, že Ukrajina je pod tlakem, protože Rusko na rozdíl od Evropy přestoupilo na válečnou ekonomiku. V souvislosti s česko-slovenskými vztahy a pozastavením mezivládních konzultací Dvořák podotkl, že ne vždy byly v historii vztahy obou zemí na přátelské úrovni.
26. 3. 2024|

Běloruská opozice operuje proti Lukašenkovi v exilu, ten zatím pokračuje v zatýkání

Téměř čtyři roky uplynuly od posledních prezidentských „voleb“ v Bělorusku. V zemi následně propukly několikaměsíční protesty, během nichž tamní režim zatýkal své odpůrce. Vláda diktátora Alexandra Lukašenka od té doby opozici v postsovětské republice takřka rozdrtila. Disent nyní funguje hlavně v exilu, kam před represemi podle OSN uprchlo od roku 2020 na tři sta tisíc Bělorusů.
26. 3. 2024|

Mladý šatnář před terorem v Moskvě zachránil přes sto lidí. Podezřelí se u soudu objevili zbití a zkrvavení

Tisícům návštěvníků koncertu pomohla včasná reakce záchranných složek i jeden odvážný čin. Během pátečního teroristického útoku v ruském Krasnogorsku se podařilo z tamní koncertní haly evakuovat přes pět tisíc lidí. Více než stovku lidí vyvedl zadním vchodem patnáctiletý šatnář Islam Chalilov. Útok spáchali islamisté, prohlásil ruský lídr Vladimir Putin. Stále ale hledá spojení s Kyjevem.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 21:49|

Rusko drží státní smutek za oběti střelby na předměstí Moskvy, soud obvinil čtyři lidi z terorismu

Čtyři muže, které označily ruské úřady za podezřelé z podílu na útoku v Krasnogorsku na západním okraji Moskvy, obvinil moskevský soud z teroristického činu spáchaného skupinou a poslal je do vazby. Úřady informovaly o zatčení jedenácti lidí, které s terorismem v Krasnogorsku spojují, včetně čtyř útočníků. Rusové v neděli drží celostátní smutek na památku obětí pátečního teroristického útoku v krasnogorské koncertní síni, který si vyžádal podle aktualizovaných informací ruských úřadů nejméně 137 mrtvých. Jsou mezi nimi i tři děti. Počet raněných se zvýšil na 152 včetně pěti dětí, upřesnilo ruské ministerstvo pro mimořádné situace. V nemocnicích zůstává 107 pacientů, z nichž je podle ruských médií šestnáct v kritickém stavu. Tamní bezpečnostní složky mezitím pokračují ve vyšetřování útoku.
24. 3. 2024Aktualizováno24. 3. 2024, 23:36|