Papežův záměr blahořečit Pia XII. sklidil kritiku

Berlín – Terčem kritiky se stalo rozhodnutí Papeže Benedikta XVI. zahájit poslední etapu k blahořečení Pia XII., který byl hlavou katolické církve za druhé světové války a který je kritizován kvůli mlčení v době nacistického vyvražďování Židů. Benedikt XVI. už také podepsal dekret k blahoslavení polského kněze Jerzyho Popieluszka, zavražděného komunistickou policií, a posunul blíž blahořečení Jana Pavla II.

„Cítím zároveň smutek i rozhořčení z toho, že se katolická církev pokouší přepisovat historii,“ uvedl generální tajemník Ústřední rady Židů v Německu Stephan Kramer. „Jedná se o jasné překroucení historických faktů týkajících se nacistického Německa. Benedikt XVI. se rozhodl přepsat historii, aniž by předtím připustil vážnější vědeckou diskuzi. A to mne přivádí k nepříčetnosti,“ dodal Kramer. 

Pius XII. stál v čele katolické církve v letech 1939-1958. Zejména pro Židy je to velmi kontroverzní postava, kritici mu vyčítají, že nedokázal zabránit nacistům ve vyvražďování evropských Židů. I proto byl proces jeho blahořečení léta na mrtvém bodě, teď se ho ale Benedikt XVI. rozhodl posunout dál. Nynější papež se dokonce několikrát svého předchůdce zastal s tím, že katolická církev za války poskytla azyl mnoha Židům. Pius XII. prý tehdy mlčel hlavně proto, aby jejich situaci ještě neztížil.

Benedikt XVI. v sobotu kromě toho podepsal i dekret k blahořečení polského kněze Jerzyho Popieluszka, kterého před 25 lety zavraždila komunistická policie, a zahájil poslední etapu k blahořečení svého předchůdce, papeže Jana Pavla II.

Benedikt XVI. a Jan Pavel II.
Zdroj: ČT24