Slovenská prezidentka postavila mimo službu obviněného ředitele tajné služby SIS, premiér navrhne odvolání

Prezidentka Zuzana Čaputová dočasně postavila mimo službu ředitele slovenské civilní tajné služby SIS Michala Aláče, který je po policejní akci z minulého týdne mezi obviněnými pro podezření z maření vyšetřování korupčních a jiných trestných činů, informoval o tom mluvčí hlavy státu Martin Strižinec. Slovenský premiér Ľudovít Ódor následně oznámil, že navrhne vládě, aby projednala Aláčovo odvolání. SIS tak bude řídit náměstek. Aláč po výslechu na policii vinu v kauze popřel a tvrdil, že blíže se bude moci vyjádřit až poté, co bude zbaven mlčenlivosti.

Podle zákona šéfa SIS jmenuje a odvolává hlava státu na návrh vlády. Prezidentská kancelář uvedla, že v souladu s příslušným zákonem musí být příslušník SIS dočasně postaven mimo výkon služby, pokud by jeho další ponechání ve funkci ohrožovalo důležitý zájem státní služby a pokud je podezřelý, že se dopustil trestného činu.

„Tyto důvody byly naplněné. Jeho ponechání ve výkonu státní služby by ohrožovalo důležitý zájem státní služby, kterým je efektivní fungovaní domácích a zahraničních partnerských vztahů založených na vzájemné důvěře,“ napsala prezidentská kancelář.

V kauze je obviněno celkově pět lidí včetně Aláčova předchůdce v čele SIS Vladimíra Pčolinského. Podobný postup jako vůči Aláčovi zvolila Čaputová už předloni, kdy byl Pčolinský v jiné kauze obviněn z korupce. Pčolinský se pak vzdal funkce ředitele SIS, ve které ho následně vystřídal právě jeho tehdejší náměstek Aláč.