V Německu skončila povinnost nosit roušky v dálkové dopravě

V Německu od čtvrtka přestala platit povinnost nosit roušky v dálkové dopravě. Stejnou povinnost v regionální dopravě zároveň zrušilo i posledních devět spolkových zemí, zbytek to udělal již dříve. Opatření Německo zavedlo zhruba před třemi roky kvůli pandemii covidu-19. Rozhodnutí chválí dopravci, podle kterých bylo vymáhání této povinnosti čím dál obtížnější. Ministerstvo zdravotnictví nošení roušek v hromadné dopravě stále doporučuje.

Původně vláda zamýšlela zrušit povinnost nosit roušky v dálkových vlakových a autobusových spojích na začátku dubna. Díky příznivé epidemické situaci se však rozhodla konec povinnosti o dva měsíce uspíšit. Podobně se zachovalo i devět spolkových zemí, které povinnost nosit roušky zrušily v regionální dopravě. Zbylých sedm tuto povinnost zrušilo už dříve.

„Z hlediska našeho odvětví nebyla povinnost už delší dobu potřebná díky pandemické situaci,“ uvedl mluvčí Svazu německých dopravních podniků (VDV). Nošení roušek či respirátorů bylo stále obtížnější po cestujících vyžadovat, když nebyly povinné na koncertech či v letadlech.

Změnu přivítal i železniční dopravce Deutsche Bahn, podle kterého se tak sjednotí pravidla v různých částech Německa i v různých druzích dopravních prostředků. Železniční dopravce také uvedl, že zaznamenal kvůli povinnosti agresivnější chování cestujících vůči vlakovému personálu.

Ne všichni cestující ale uvolnění přivítali. Po oznámení rozhodnutí v polovině ledna někteří lidé na sociálních sítích žádali, aby dopravci vyčlenili prostor pro cestující, kteří chtějí i nadále ve vlacích a autobusech nosit roušky. V prohlášení pro agenturu DPA však Deutsche Bahn uvedla, že nic takového nechystá.

Obdobný krok jako Německo udělaly nedávno i některé další evropské země, například Španělsko. V Německu i nadále platí povinnost nosit respirátory v nemocnicích, pečovatelských domech či ordinacích lékařů.