Muže podezřelého z pařížského útoku na Kurdy soud poslal do vazby

Členové kurdské komunity a další lidé se v pondělí v Paříži zúčastnili pietního pochodu, který uctil památku tří Kurdů zabitých během pátku v centru francouzské metropole. Podle francouzských médií dorazily stovky lidí, kteří mimo jiné volali po „pravdě a spravedlnosti“. Muže zadrženého po útoku si v pondělí nechal předvovat soud, který ho formálně obvinil a poslal do vazby.

Devětašedesátiletý Francouz, jehož jméno úřady nezveřejnily, si podle agentury AFP vyslechl obvinění z vraždy a pokusu o vraždu motivovaných rasovou, etnickou, náboženskou či národnostní nesnášenlivostí. Bývalý strojvedoucí také čelí obvinění z neoprávněného nabytí a držení zbraní.

Zadržený důchodce ve vazbě řekl, že cítil „patologickou nenávist k cizincům“ a touhu tyto lidi vraždit. V sobotu ho z policejní vazby převezli na psychiatrické oddělení s ostrahou, před soudním jednáním se přesunul zpět do běžné vazby, do které se vrátil i po formálním obvinění, jež mu sdělil vyšetřující soudce.

V pátek se muž podle vyšetřovatelů vydal se zbraní na ulici d'Enghien, kde věděl, že je kurdské komunitní centrum. Zde pak údajně střílel, načež byl zadržen s kufříkem, který obsahoval velké množství nábojů. Oběťmi útoku jsou mladý zpěvák, žena, která pomáhala dalším kurdským ženám, a Kurd, který se pravidelně účastnil akcí pořádaných v komunitním centru.

Pietní pochod

Násilný čin podle agentury AP šokoval kurdskou komunitu ve Francii, která uspořádala pondělní pietní manifestaci. Pochod začal okolo poledne na místě pátečního útoku, kde lidé na chodníku vytvořili tři malé oltáře s fotografiemi zabitých. Stovky lidí se pak vydaly do ulice Lafayette, kde v roce 2013 při stále nevyjasněném útoku zemřely tři kurdské aktivistky.

Při pochodu zaznívaly slogany jako „naši mučedníci neumírají“ nebo „žena, život, svoboda“ a volání po spravedlnosti, popsala AFP. Někteří členové kurdské komunity mají za to, že francouzská policie se její ochraně dostatečně nevěnovala, jiní zase žádají, aby střelbu soud vyšetřoval jako teroristický útok.

Kritiky se Francii dostalo i ze strany Turecka, které si v pondělí předvolalo jejího velvyslance kvůli tomu, co označilo za „protitureckou propagandu“ po trojici vražd. Kurdové tvoří patnáct až dvacet procent obyvatel Turecka a dlouhodobě usilují o nezávislost či alespoň autonomii na ústřední vládě v Ankaře. Kurdové žijí také na severu Sýrie či severozápadě Íránu.