Lavina v Rakousku zasypala několik lidí, záchranáři po nich pátrají

Několik lidí zasypala lavina, která se strhla v oblasti rakouského lyžařského střediska Lech/Zürs ve spolkové zemi Vorarlbersko. Záchranáři původně pátrali až po deseti osobách, podle aktuálních informací veřejnoprávní televize ORF už ale hledají jen dvě. Český zastupitelský úřad ve Vídni zatím nemá informace, že by se pád laviny jakkoliv dotkl českých občanů. V oblasti oblíbeného lyžařského střediska platila výstraha před lavinovým nebezpečím.

„Nasadili jsme všechna zásahová vozidla a vše se světlomety, co máme k dispozici. Záchranáři jsou instruováni a připraveni pokračovat v pátrání po celou noc,“ řekl podle veřejnoprávní televize ORF Hermann Fercher z operačního střediska záchranářů. 

Neštěstí se stalo kolem 15:00 SEČ v oblasti hory Trittkopf, jejíž vrchol je ve výšce 2720 metrů nad mořem. Po setmění přestali záchranáři pátrat za pomoci vrtulníků. Do záchranné akce jsou zapojeni i speciálně vycvičení psi. 

Sněhovou masu se podařilo natočit svědkyni, na jejímž záznamu bylo vidět deset lyžařů, kteří „se dostali do kontaktu s lavinou“. Proto původně záchranáři vycházeli z tohoto počtu zasypaných. Po 20:30 SEČ ale oznámili, že se šesti lyžařům podařilo lavině včas uniknout. Další dva byli nalezeni a vrtulníky transportováni do nemocnic. Pod sněhem by tak měli být maximálně dva další lidé. Pozitivní v tomto ohledu podle místních úřadů je, že zatím nikdo nenahlásil žádného pohřešovaného. 

Středisko Lech/Zürs bývá označováno za kolébku alpského lyžování, leží asi 90 minut jízdy autem západně od Innsbrucku. Milovníkům zimních sportů podle svého webu nabízí přes 300 kilometrů sjezdovek, a tím i největší propojený lyžařský areál v Rakousku. Oblast přitahuje i řadu celebrit, včetně těch z královských rodin. Opakovaně sem jezdila například někdejší britská princezna Diana se svými syny Williamem a Harrym.