Země EU i G7 našly shodu na cenovém stropu za barel ruské ropy

Velvyslanci unijních zemí se v pátek shodli na parametrech cenového stropu na ruskou ropu převáženou tankery. Oznámilo to české předsednictví Rady EU. K dohodě se přidaly i velké ekonomiky G7. Klíčová ruská exportní surovina se nebude moci prodávat za více než šedesát dolarů (1390 korun) za barel. Evropský blok by měl dohodu, kterou dosud komplikovalo Polsko požadující nižší maximální cenu, formálně potvrdit během víkendu.

V pondělí vstupuje v platnost zákaz dovážet po moři ruskou ropu do EU, strop se tak bude týkat dodávek mířících do jiných zemí. Západní země se dlouhodobě snaží omezit příjmy ruského režimu a připravit jej o zdroje k financování války na Ukrajině.

Skupina tvořená Spojenými státy, Kanadou, Japonskem, Británií, Francií, Itálií a Německem se začátkem září dohodla na tom, že znemožní přepravu ropy nad stanovenou maximální cenou. Minulý týden G7 navrhla strop v rozmezí pětašedesát až sedmdesát dolarů, některé unijní země v čele s Polskem však požadovaly jeho snížení.

Unie se v posledních dnech usnesla na šedesáti dolarech, Varšava však požadovala další opatření zajišťující, že Rusku příjmy skutečně klesnou. Podle polského velvyslance Andrzeje Sadoše proto dohoda obsahuje dodatek, že strop bude alespoň o pět procent nižší, než je tržní cena ruské ropy.

Shodu na cenovém stropu mezi členskými zeměmi Unie uvítal Bílý dům. „Stále věříme, že cenový strop pomůže omezit možnost (Vladimira) Putina profitovat z ropného trhu, aby mohl dál financovat válečnou mašinérii, která nadále zabíjí nevinné Ukrajince,“ prohlásil mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby.