V Íránu vypukly protesty kvůli úmrtí ženy po zadržení mravnostní policií

V západní části Íránu vypukly protesty během pohřbu mladé ženy, která zemřela po zadržení mravnostní policií, jež prosazuje dodržování přísných pravidel pro nošení pokrývky hlavy – hidžábu. Bezpečnostní síly k rozehnání protestujících použily slzný plyn, napsala agentura Reuters.

Policie tvrdí, že dvaadvacetiletá žena, kterou v úterý zatkla za nedostatečné zahalení hlavy, zemřela na infarkt. Od islámské revoluce z roku 1979 musejí Íránky nosit hidžáb a policie na dodržování této povinnosti dohlíží.

Podle videí zveřejněných na sociálních sítích protestující při pohřbu ve městě Sakíz v íránské provincii Kurdistán skandovali protivládní slogany. „Smrt diktátorovi,“ křičel dav s odkazem na íránského nejvyššího duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího.

Protesty se později rozšířily také do hlavního města provincie Kurdistán Sanandadž. „Sakíz není sám, Sanandadž ho podporuje,“ skandovali protestující. Podle videí ze sociálních sítí se dostávali do střetů s policií za občasného zvuku střelby, píše Reuters.

Íránská mravnostní policie je v poslední době kritizovaná za příliš přísné kontroly a postih zejména mladých žen. Šíří se videa, na nichž je vidět policisty, jak násilím strkají ženy do policejních aut. Konzervativní duchovenstvo je zastáncem přísných postihů včetně bičování. Když budou ženy chodit s odkrytými vlasy, povede to podle duchovních k morálnímu rozkladu a rozpadu rodin.