TÉMA

Mravnostní policie

Násilí a urážky. Írán zahájil „tažení“ proti ženám, které nenosí hidžáb

Teherán zintenzivnil v zemi represe vůči ženám. Ve stejný den, kdy íránský režim zahájil údery proti Izraeli, tak tamní policie vyhlásila novou kampaň nazvanou Noor (v perštině „světlo“). Jejím cílem je potlačit „porušování“ pravidel, která nařizují všem ženám, aby si na veřejnosti zakrývaly hlavu, uvedl server The Guardian. Zdá se, že se jedná o dosud největší snahu zvrátit společenský vývoj, který nastal po několikaměsíčních protestech v roce 2022, napsal portál The Washington Post (WP).
29. 4. 2024|

Taliban vládne už dva roky celému Afghánistánu. Situace je těžká hlavně pro ženy

Na konci srpna uběhnou dva roky od chvíle, kdy Afghánistán opustil poslední americký voják. Stalo se tak poté, co hnutí Taliban překvapivou a bleskovou ofenzivou obsazovalo jedno město za druhým, až  získalo i metropoli Kábul. Dvacetiletá válka skončila, ale Afghánce dnes trápí hlad a špatná ekonomická situace. Zvlášť těžkou situaci zažívají ženy a dívky.
2. 8. 2023|

„Hudba zbavuje smyslů a ničí společnost“. Mravnostní policie Talibanu nechala spálit hudební nástroje

Mravnostní policie nechala na severozápadě Afghánistánu spálit zabavené hudební nástroje a reprobedny. Informovala o tom agentura DPA. Hudba je v zemi ovládané islamistickým hnutím Taliban zakázaná.
30. 7. 2023|

Íránská policie se vrací ke kontrolám nošení hidžábu

Mravnostní policie v Íránu obnoví hlídky, které u žen kontrolovaly nošení hidžábů. Úřady tyto praktiky na devět měsíců omezily kvůli masivním protestům v zemi. Ty vyvolala smrt mladé Íránky poté, co ji zatkla právě mravnostní policie kvůli údajně špatně nasazenému hidžábu. Jejich nenošení se tak stalo jedním ze symbolů odporu vůči režimu.
17. 7. 2023Aktualizováno17. 7. 2023, 20:34|

Bez hidžábu ani krok. Írán bude kontrolovat pohyb bez šátku pomocí kamer

Íránské úřady se chystají instalovat na veřejných prostranstvích kamery, s jejichž pomocí budou identifikovat a trestat ženy, které se venku pohybují bez muslimského šátku hidžábu. Jeho nošení je v islámské republice povinné. V sobotu o tom informovala tamní policie. Podle agentury Reuters má opatření za cíl zastavit rostoucí počty žen, které pravidlo porušují a vycházejí ven bez pokrývky hlavy.
8. 4. 2023|

Poslání mravnostní policie skončilo, Írán by ale měl nošení hidžábu vymáhat, řekl mluvčí jednotky

Poslání íránské mravnostní policie skončilo, stát by ale měl vytvořit nové způsoby, jak vymáhat zákony, které se týkají povinného nošení hidžábu. Podle stanice RFE/RL to v rozhovoru s íránským tiskem řekl mluvčí této policejní jednotky Alí Chán Mohammadi. O osudu této policejní jednotky panují nejasnosti od soboty, kdy její zrušení naznačil íránský generální prokurátor Mohammad Džafar Montazerí.
6. 12. 2022|

Írán zruší mravnostní policii, oznámil generální prokurátor

Íránský generální prokurátor oznámil zrušení mravnostní policie, jejíž zásah stál u zrodu současných protivládních protestů, při kterých zemřely stovky lidí. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na zprávu íránské agentury ISNA. Podle ní generální prokurátor Mohammad Džafar Montazerí mluvil o konci mravnostní policie na sobotním náboženském setkání ve městě Kom.
4. 12. 2022Aktualizováno4. 12. 2022, 17:18|

Íránskou státní televizi napadli hackeři, ve vysílání kritizovali ajatolláha

Íránskou státní televizi v sobotu večer zřejmě napadli hackeři, kteří přerušili vysílání zpravodajství, aby vyjádřili protest proti vůdci země. Na obrazovce se objevila maska, obraz duchovního vůdce Alího Chameneího a kolem něj plameny a další záběry. Předtím, při nových nepokojích vyvolaných smrtí Mahsy Amíníové, byli při střetech protestujících s bezpečnostními složkami zastřeleni nejméně tři lidé, informoval web televize BBC. Protesty pokračovaly podle agentury Reuters po celém Íránu i v neděli. Státní média oznámila, že v sobotu přišli o život dva příslušníci bezpečnostních sil. Úřady v neděli zavřely školy v íránském Kurdistánu a v jedné policisté pozatýkali žáky.
9. 10. 2022Aktualizováno9. 10. 2022, 20:22|

V Íránu pokračovaly protesty kvůli úmrtí mladé ženy zadržené mravnostní policií

V Íránu pokračovaly protesty kvůli úmrtí mladé ženy, která zemřela po zadržení mravnostní policií. Ta v zemi prosazuje dodržování přísných pravidel pro nošení hidžábu, muslimského šátku, kterým si mají ženy zahalovat vlasy. Jak napsala agentura Reuters, smrt dvaadvacetileté Mahsá Amíníové vyvolala mezi Íránci obrovskou vlnu pobouření.
18. 9. 2022|

V Íránu vypukly protesty kvůli úmrtí ženy po zadržení mravnostní policií

V západní části Íránu vypukly protesty během pohřbu mladé ženy, která zemřela po zadržení mravnostní policií, jež prosazuje dodržování přísných pravidel pro nošení pokrývky hlavy – hidžábu. Bezpečnostní síly k rozehnání protestujících použily slzný plyn, napsala agentura Reuters.
17. 9. 2022|