Íránská policie se vrací ke kontrolám nošení hidžábu

Mravnostní policie v Íránu vyjde opět do ulic (zdroj: ČT24)

Mravnostní policie v Íránu obnoví hlídky, které u žen kontrolovaly nošení hidžábů. Úřady tyto praktiky na devět měsíců omezily kvůli masivním protestům v zemi. Ty vyvolala smrt mladé Íránky poté, co ji zatkla právě mravnostní policie kvůli údajně špatně nasazenému hidžábu. Jejich nenošení se tak stalo jedním ze symbolů odporu vůči režimu.

Zatímco některé ženy hidžáb mají, další chodí v ulicích íránské metropole bez pokrývky hlavy. Režim to chce zastavit. 

„Po celé zemi vyjdou do ulic nové hlídky mravnostní policie. Kromě ostatních povinností budou kontrolovat i ženy, které bohužel ignorují nošení hidžábu na veřejnosti. Pokud neuposlechnou jejich příkaz, budou proti nim učiněny právní kroky a budou je řešit soudy,“ uvedl šéf íránské policie Sajid Montazer-al Mahdi.

Podle některých žen ale bude složité taková nařízení vynucovat. „Myslíte, že mravnostní policie nás donutí hidžáby nosit? Už to nepůjde jako dřív. Žen, které nařízení nedodržují, je už příliš. Nemůžou nás ovládnout všechny, maximálně mohou opět sáhnout k násilí,“ domnívá se studentka Ismaili. 

Na sociálních sítích se objevila první videa takových zásahů. Policisté a policistky v civilu táhnou ženy do aut. Hrozit jim mají vyšší pokuty. Úřady také začaly využívat kamery na veřejných místech a podnikům, které nezahalené Íránky tolerují, vyhrožují zavřením.

Události: Íránská policie se vrací ke kontrolám hidžábu (zdroj: ČT24)

Jde o hidžáb, nebo o víc?

Jak ale ukazují videa ze sociálních sítí, ne všichni Íránci souhlasí s protesty, které spočívají v odhalování vlasů. A k násilí proti ženám tak občas sahají sami. Ale je tu i opačný proud. Proti aktuálnímu pokusu o zatčení tří žen bez hidžábů ve městě Rašt na severu země zasáhli kolemjdoucí. Akce mravnostní policie vyústila v demonstraci.

„Pokud si poslechnete ženy, které hidžáb nenosí, není to přímo kvůli němu. Dělají to na protest, protože chtějí být vyslyšeny. A pokud budou, začnou ho zase nosit,“ řekl jeden z obyvatel Teheránu. 

Demonstrace v Íránu původně začaly loni v září kvůli potlačování práv žen a dívek. Do největších protirežimních manifestací od roku 1979 přerostly po smrti mladé Íránky kurdského původu Mahsy Amíníové. Ta zemřela po zatčení mravnostní policií kvůli údajně volně nasazenému hidžábu. Úřady tvrdí, že žena utrpěla infarkt, podle její rodiny a dalších zdrojů zemřela na následky policejní brutality. Režim protesty násilně potlačoval, některé odpůrce popravil.