Bělorusko poslalo na roky do vězení další novinářku polské televize Belsat

Běloruský soud poslal na řadu let do vězení další nezávislou novinářku. Dvaapadesátiletou Irynu Slaunikavovou z polského televizního kanálu Belsat shledal vinnou ze založení extremistické organizace a účasti na protestech, za což jí vyměřil pětiletý nepodmíněný trest. Pokračuje tak vládní tažení proti opozičním aktivistům, kritickým médiím a nezávislým reportérům. Výše trestu je o rok delší, než žádala prokuratura.

Slaunikavová strávila posledních deset měsíců ve vazbě, bezpečnostní složky ji zadržely loni v říjnu na letišti v Minsku po návratu z dovolené. Původně šla do vězení na patnáct dní za zveřejnění příspěvku, který měl podle úřadů „extremistický obsah“. Většina současného procesu s ní se podle agentury Reuters odehrála za zavřenými dveřmi.

Slaunikavovová je podle AP třetí novinářkou Belsatu, kterou v Bělorusku uvěznili. Minulý měsíc poslal soud na osm let za mříže Kacjarynu Bachvalavovou, známou také pod příjmením Andrejevová. Ženu, která už si před tím odpykávala dvouletý trest za natáčení protestů proti režimu běloruského vůdce Alexandra Lukašenka, uznal vinnou z velezrady. Její kolegyni Darju Čulcovovou soud uvěznil na dva roky za organizaci protestů. Obě novinářky vinu odmítly.

Televizní kanál Belsat vysílá v běloruštině, financuje ho polská vláda. Od zahájení vysílání v roce 2007 se stal zdrojem zpráv pro statisíce Bělorusů, na serveru YouTube ho v současné době odebírá 474 tisíc lidí. Běloruské úřady ho označují za extremistický. Varšava středeční verdikt označila za nepřijatelný.

Většina nezávislých novinářů je v zahraničí

Běloruskem předloni otřásly nebývale velké demonstrace, které vypukly poté, co Lukašenko podle oficiálních výsledků už pošesté zvítězil v prezidentských volbách. Opozice a některé západní země tvrdí, že výsledky byly zfalšované a že ve skutečnosti vyhrála opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská. Bezpečnostní složky protesty brutálně potlačily, desetitisíce lidí zatkly a tisíce jich zbily.

Největší nezávislá média v zemi byla uzavřena a většina nezávislých novinářů zemi opustila. Za mřížemi je v současné době 29 žurnalistů, kteří čekají na soud nebo si odpykávají dlouhé tresty, upozornila AP. Běloruská lidskoprávní organizace Vjasna odhaduje, že v zemi je kolem třinácti set politických vězňů.