Ostřelování Luhanské oblasti zesiluje. Po útoku raketami na Oděsu zemřelo osm lidí

Nové satelitní snímky ukazují kopání hrobů poblíž Mariupolu či destrukci obcí v okolí Kyjeva. Útokům čelí východní a jižní regiony Ukrajiny. Střely s plochou dráhou letu v Oděse zabily osm lidí. Ruská armáda hlásí úspěchy na Donbase, ukrajinští obránci tvrdí, že v pátek odrazili osm útoků. Ukrajinské protiútoky nadále ztěžují postup invazních vojsk, míní britská rozvědka. Kreml poprvé oznámil, že hodlá Ukrajinu odstřihnout od moře. Podle poradce ukrajinského prezidenta ruské síly obnovily útok na mariupolskou ocelárnu Azovstal a snaží se ji dobýt.

On-line přenos

Válka na Ukrajině (duben 2022)

  • 0:11

    Švédsko tvrdí, že ruské vojenské letadlo narušilo švédský vzdušný prostor. K incidentu podle švédské strany došlo v pátek pozdě večer v Baltském moři poblíž dánského ostrova Bornholm. Švédské ozbrojené síly v dnešním prohlášení uvedly, že ruský vrtulový letoun AN-30 letěl směrem ke švédskému vzdušnému prostoru a krátce do něj vstoupil. Informovala o tom agentura AP. Švédské vzdušné síly nasadily stíhací letouny, které ruské letadlo vyfotografovaly. Narušení vzdušného prostoru bylo "nepřijatelné" a "neprofesionální", konstatoval švédský ministr obrany Peter Hultqvis.

  • 21:58

    Šéf odboru pro nešíření jaderných zbraní ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že jaderná válka by se nikdy neměla rozpoutat a že Rusko jasně dodržuje dohody mezi jadernými mocnostmi, aby jí zabránilo. Vladimir Jermakov řekl ruské tiskové agentuře Tass, že západní "jaderná trojka" USA, Velká Británie a Francie "sklouzává do jiných pozic", stejně jako NATO, které se podle něj "staví do pozice jaderné aliance". 

  • 21:10

    Ukrajinští bojovníci obklíčení ruskými silami v ocelárně Azovstal v Mariupolu potvrdili, že skupina civilistů mohla opustit areál, píše britská BBC. Zástupce velitele ukrajinského praporu Azov Svjatoslav Palamar uvedl, že skupina 20 osob – včetně žen a dětí – byla přemístěna na "vhodné místo". Již dříve ruská státní média uvedla, že bylo evakuováno 25 osob. Není jasné, kam byly odvezeny. Moskva je pod silným mezinárodním tlakem, aby umožnila odchod civilistů. Předpokládá se, že ještě stovky lidí se ukrývají v továrně – posledním místě, které ukrajinští vojáci v Mariupolu kontrolují. Moskva požaduje, aby se vzdali.

Ruské jednotky stále vyvíjejí tlak po celé délce 480kilometrové fronty. Za poslední den však nezaznamenaly výraznější úspěch, uvádí zpráva britské rozvědky. Ukrajinské jednotky jsou podle ní naopak schopné provádět protiútoky. Podařilo se jim mimo jiné osvobodit tři obce nedaleko Charkova. 

Podle zpráv amerického ministerstva obrany byla ruská ofenziva předčasná. „Byla vyvolaná politickou objednávkou Kremlu na rychlé vítězství. Pokud by měla být diktována čistě vojenskou logikou, potřebovaly by ruské jednotky ještě alespoň týden či dva na zotavení,“ popsal zpravodaj ČT v Kyjevě Martin Jonáš.

Satelitní snímky ukázaly řady hrobů

Páteční satelitní snímky přiblížily situaci v Mariupolu. Patrné je z nich například kopání nových hrobů v obci Vynohradne na východním předměstí přístavu. Každý z nových příkopů je podle záběrů zhruba čtyřicet metrů dlouhý. Společnost Maxar uvedla, že satelitních snímky ukazují i hromadné pohřebiště v blízkosti hřbitova ve městě Manhuš, které leží asi 20 kilometrů západně od Mariupolu. Mariupolská radnice odhadla, že v těchto hrobech by Rusové mohli pohřbít tři až devět tisíc obyvatel města.

Nové satelitní snímky společnosti Maxar potvrzují také rozsáhlou destrukci v okolí Kyjeva. Podle mluvčí OSN Eri Kanenkové bylo ke konci března v troskách zhruba 77 procent Horenky, 71 procent Irpině a 58 procent Hostomelu.

Satelitní snímek ukazuje nové příkopy na hřbitově u Mariupolu
Zdroj: Maxar Technologies/ČTK/AP

Britská rozvědka v sobotu ráno konstatovala, že invazní vojska čelí v Mariupolu nadále tvrdému odporu, který brání ve snaze Moskvy o dobytí přístavního města. Kreml už ve čtvrtek tvrdil, že má pod kontrolou celé město. Pluk Azov v sobotu zveřejnil nové video z podzemí pod komplexem oceláren Azovstal, ve kterém se už skoro dva měsíce skrývají před ruským ostřelováním a nálety také ženy s dětmi.

Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč v sobotu ve ukrajinské televizi uvedl, že ruské síly obnovily nálety na ocelárnu a snaží se ji dobýt. „Nepřítel se snaží zadusit poslední odpor obránců Mariupolu v oblasti Azovstal,“ řekl Arestovyč.

Obránci Mariupolu i civilisté v Azovstalu zůstávají nadále v obklíčení. „Bohužel jsou držení Ruskou federací a všechny pokusy poskytnout lidem možnost opustit toto území byly neúspěšné,“ konstatoval tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov.

Události: Ukrajinské jednotky se brání ruské ofenzivě (zdroj: ČT24)

Ze selhání humanitárních koridorů z Mariupolu se obviňují obě strany

Podle místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryny Vereščukové se Ukrajina v sobotu pokusila o další evakuaci civilistů. Podle poradce mariupolského starosty ale ani tento den k evakuaci civilistů nedošlo, z čehož obvinil ruskou armádu. Zhruba 200 obyvatel Mariupolu se podle Petra Andrjuščenka shromáždilo k evakuaci, ale ruská armáda jim řekla, aby se rozešli, a varovala, že se bude ostřelovat.

Ani v předchozích dnech pokusy o evakuaci z Mariupolu a oceláren nevyšly, připomněla BBC a dodala, že z odpovědnosti se vzájemně obviňovaly obě strany. Ruská strana tvrdila, že ukrajinští vojáci nedovolují civilistům použít humanitární koridory, Vereščuková to odmítla.

Rusové se podle Vereščukové cynicky tváří, že nechápou rozdíl mezi koridorem, kterým se vojáci mají vzdát do zajetí, a humanitárním koridorem pro evakuaci civilistů. Ve skutečnosti ale podle ní tento rozdíl velmi dobře chápou a tímto způsobem se jen snaží zvýšit tlak na ukrajinské vojáky, aby se vzdali.

Oděsu zasáhly ruské rakety

Střely Kalibr s plochou dráhou letu zasáhly infrastrukturu v ukrajinském přístavním městě Oděsa, informovala městská rada a agentura Unian. Útok si vyžádal pět mrtvých a 18 zraněných. S odvoláním na ukrajinskou prezidentskou kancelář o tom informovala agentura Reuters. ČTK uvedla, že mezi oběťmi je i tříměsíční dítě. Podle ukrajinských úřadů lze předpokládat, že počet mrtvých po útoku ještě vzroste. 

„Ve městě zahřměly čtyři výbuchy. Jedna ze střel zasáhla obytný blok, na dvoře shořelo několik aut a několik bytů utrpělo vážné škody, v ostatních jsou rozbitá okna,“ napsala agentura Unian, která na sociální síti zveřejnila také záběry letící ruské střely.

Agentura Reuters uvedla, že dvojice raket zasáhla vojenské zařízení, další dvě pak obytné budovy. Na záběrech na Twitteru bylo vidět, jak z vysokého domu vychází obrovský oblak černého kouře. Na místě podle BBC zasahují hasiči a zdravotníci.

Útok už na Twitteru odsoudil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, podle kterého bylo jeho jediným cílem šířit teror. Rusko by mělo být označeno za stát podporující terorismus a podle toho by se s ním mělo zacházet, míní. „Žádný obchod, žádné kontakty, žádné kulturní projekty,“ napsal.

Ostřelování Donbasu

Ruskému bombardování nadále čelí Charkov. Podle tamního armádního velení v pátek do oblasti dopadlo šestapadesát raket a dělostřeleckých granátů, které si vyžádaly život dvou civilistů a dalších devatenáct raněných.

Rovněž Luhanská oblast reportuje ostřelování, které navíc během soboty podle gubernátora Serhije Hajdaje nabírá na intenzitě. Cílem ruských raket jsou města na východě regionu, která jsou nadále pod ukrajinskou kontrolou. Hajdaj také připustil, že ukrajinští vojáci opustili některá stanoviště, aby se přeskupili, nejde ale podle něj o zásadní komplikaci.

Vedení Záporožské oblasti oznámilo havárii transportního letounu An-26, při níž jeden člověk zemřel a dva utrpěli zranění. Letadlo bylo na cestě ze Záporoží do Užhorodu a ve špatné viditelnosti kvůli mlze narazilo do drátů vysokého napětí, tvrdí ukrajinské úřady.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu prohlásilo, že v Charkovské oblasti sestřelilo ukrajinskou stíhačku Su-25 a na zemi zničilo tři helikoptéry Mi-8. Kromě toho prý invazní vojska zničila patnáct bezpilotních letounů a tři sklady dělostřelecké munice. Informace nelze nezávisle ověřit. 

U Izjumu prý ztrácely jednotky, které vraždily v Buče

Pátý den po spuštění fáze bojů o Donbas hlásí ruská armáda dobytí čtyřiceti obcí v Doněcké oblasti. Naopak ukrajinská strana během pátku údajně odrazila osm ruských ataků, při nichž obránci zničili kolem padesáti kusů techniky, včetně devíti tanků, osmnácti obrněnců nebo tří dělostřeleckých systémů.

„Boje pokračují na území Doněcké, Luhanské, Charkovské a Chersonské oblasti, ale i na dalších místech naší země,“ shrnul Danilov.

Ukrajinská média z hlášení armádního velení zdůrazňují, že u Izjumu v Charkovské oblasti byly do bojů nasazeny a již utrpěly ztráty jednotky ruské 64. motostřelecké brigády, jejíž příslušníci jsou podezřelí z válečných zločinů ve městě Buča u Kyjeva. Tam končí exhumace obětí, zatím se našla těla 412 zavražděných obyvatel Buči.

Britská rozvědka v pravidelné zprávě ze sobotního rána konstatuje, že za uplynulý den Rusové na frontě nezaznamenali žádné výraznější úspěchy. V postupu jim brání ukrajinské protiútoky a efektivní protivzdušná i námořní obrana, píší zpravodajci.

Kyjev doufá, že v sobotu se znovu podaří otevřít humanitární koridory pro evakuaci civilistů z obležených měst. Během pátku se to nepodařilo. Jedna z evakuačních tras by mohla vést právě i z Mariupolu, kde zůstává asi sto tisíc civilistů.

V nočním projevu k národu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že spojenci Kyjevu konečně dodávají zbraně, o něž Ukrajina usilovala. Lídr napadené země věří, že vybavení zachrání tisíce ukrajinských životů. Nové dodávky zbraní oznámily Spojené státy nebo například Kanada či Nizozemsko.

Kreml chce propojit Donbas s Podněstřím

Moskva v pátek poprvé od začátku invaze oznámila, že chce odříznout Ukrajinu od moře. Plně hodlá ovládnout Donbas i jih země. Podle ruského generálmajora Rustama Minněkajeva je v plánu také vytvoření spojnice mezi Ruskem a separatistickým Podněstřím v Moldavsku.

Na počátku války Kreml tvrdil, že cílem je Ukrajinu demilitarizovat a denacifikovat. Západní zpravodajské služby hovořily o plánu svrhnout vedení země během několika hodin, maximálně dnů. Po neúspěšném útoku na Kyjev Rusko přeorientovalo pozornost na Donbas s tvrzením, že válka probíhá podle plánu.

Podle Kyjeva pátečním prohlášením agresor popřel svá předchozí slova o tom, že nemá územní ambice, a prokázal úmysl okupovat Ukrajinu. Plány Kremlu odsoudilo rovněž Moldavsko, jehož diplomacie vyzvala, aby Rusko respektovalo moldavskou neutralitu. Kišiněv si předvolal ruského velvyslance. Nezávislost Podněstří nikdo – ani Rusko – neuznává, Moskva ale region podporuje.

Ruské ministerstvo obrany popřelo plány použít na Ukrajině jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v sobotu popřelo tvrzení Washingtonu, že se Rusko chystá použít na Ukrajině taktické jaderné zbraně, uvedla agentura Interfax. „Prohlášení ředitele Ústřední zpravodajské služby CIA (Wiliama) Burnse o možném použití taktických jaderných zbraní je absurdní,“ prohlásil náčelník vojsk radiační, chemické a biologické obrany ruských ozbrojených sil Igor Kirillov.

„Za současné úrovně technického vybavení mezinárodního systému monitorování jaderných zkoušek není možné utajit nasazení takového typu zbraní. Pokud to nechápe ředitel CIA, tak buď není profesionál, anebo jej uvádějí v omyl,“ řekl Kirillov.

Burns nevyloučil možnost, že Rusko použije taktické jaderné zbraně proti Ukrajině, ale připustil, že dosud nejsou patrné přípravy k takovému kroku, připomíná Interfax.