Návrat Hlůškové do Česka se komplikuje, píše iDNES. Pákistánští celníci chystají odvolání

Češka Tereza Hlůšková, kterou celníci v lednu 2018 zadrželi na letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, zatím nemůže odcestovat do České republiky. Vydání pasu se zkomplikovalo, celníci v pondělí podávají k soudu odvolání proti jejímu propuštění. Do rozhodnutí nebude moci Hlůšková zemi opustit.

Podle serveru iDNES.cz nyní Hlůšková čeká v Islámábádu na cestovní pas. Celníci současně chtějí podle webu předložit soudu nové důkazy v jejím případu, a to zejména o tom, jak bylo nakládáno s drogami, které byly nalezeny v kufru na letišti, kam putovaly, kdo s nimi manipuloval, kdo zkoumal jejich obsah v laboratořích i o tom, jak k odhalení kufru došlo.

Soud by tak údajně mohl osvobozující rozsudek nakonec úplně zrušit a dívku vrátit zpět do věznice v Láhauru.

V březnu 2019 byla mladá Češka odsouzena k trestu odnětí svobody v délce osmi let a osmi měsíců a k pokutě 800 dolarů (asi 17 tisíc korun). V dubnu se proti verdiktu odvolala. Rozsudek byl podle ní „v rozporu s fakty“ a nebyl podložen žádnými konkrétními důkazy. Soud jí na začátku listopadu dal za pravdu a byla zproštěna obžaloby. Propuštěna byla 20. listopadu.

Podle informací iDNES.cz pobývá Hlůšková v hotelu v Islámábádu, přístup k ní nemá nikdo kromě zaměstnanců českého velvyslanectví.

„Platí, že náš zastupitelský úřad v Islámábádu je v kontaktu s českou občankou a usiluje o výjezdní povolení – tak, aby se mohla co nejdříve vrátit domů do České republiky. Další podrobnosti nemůžeme sdělovat na základě přání rodiny směřující k ochraně osobních údajů a také její bezpečnosti,“ sdělila ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová.

Češka tvrdila, že do Pákistánu přijela jako modelka a někdo jí heroin do kufru podstrčil. Pákistánský zpravodajský portál UrduPoint již dříve uvedl, že drogy, které Češka převážela, by měly na černém trhu hodnotu 150 milionů pákistánských rupií (19,5 milionu korun).