Kazachstán se stal druhým největším těžařem bitcoinu. Farmy spotřebují osm procent energie v zemi

Horizont ČT24: Kazachstán je druhým největším těžařem bitcoinu (zdroj: ČT24)

Kazachstán se umístil na druhé příčce v těžbě virtuální měny bitcoin. Bitcoinové farmy se do postsovětské země přesunuly z Číny, která v září prohlásila veškeré transakce s kryptoměnami za ilegální a těžbu zakázala. Rychle rostoucí digitální odvětví ale v Kazachstánu zatěžuje energetický sektor. Nejvíce se nově těží v USA.

Čínští těžaři a investoři do virtuálních měn po zásahu úřadů přesunuli své podnikání. Oblíbenou destinací se stal sousední Kazachstán, který se během měsíce stal druhým největším těžařem bitcoinů na světě. V kazašských stepích se nachází jedny z největších kryptoměnových farem.

Těžba, tedy proces vytváření nových digitálních měn pomocí počítačových výpočtů, byla doposud v Číně světově nejvýznamnější. Největší farmy jsou komplexem více budov. Virtuální měnu v nich těží tisíce speciálně navržených počítačů.

Investory do Kazachstánu lákají nízké ceny energií. Celý proces totiž spotřebovává velké množství elektřiny. V Kazachstánu farmy podle odhadů využijí osm procent veškeré energie, která se v zemi za rok vyrobí. To způsobuje problémy v energetickém sektoru.

„Jsou období, kdy je elektřina úplně vypnutá nebo máme k dispozici pouze pětinu kapacity, kterou potřebujeme,“ stěžuje si regionální ředitel kryptoměnové společnosti BTC KZ Renat Malikov. 

Kazachstán je závislý na fosilních palivech, hlavně na uhlí. Vláda proto podniká kroky k přechodu na čistší zdroje energie. Náhlý nárůst spotřeby ale tyto snahy komplikuje. Kabinet z toho důvodu plánuje provozovatelům farem na virtuální měny zvýšit daň z elektřiny.

Největším těžařem jsou Spojené státy

Prvenství se po zákazu těžby v Číně přesunulo do USA. „Tím, že Čína vyklidila pole, dala těžařům ve Spojených státech příležitost rozšířit svůj podíl na trhu s bitcoiny,“ vysvětluje generální ředitel americké kyrptoměnové farmy Whinstone Chad Everett Harris.

Investice do bitcoinu a dalších kryptoměn mohou přinášet významné zisky. Experti ale poukazují na to, že časté výkyvy jeho hodnoty mohou znamenat i velké ztráty.

Hodnota bitcoinu láme nové rekordy. Ve středu dosáhla devětašedesáti tisíc dolarů (přes 1,5 milionu korun), což je dosavadní maximum.