Oligarcha má nejméně 1,86 miliardy korun, píše se v novém ukrajinském zákoně

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon proti oligarchům, který má omezit vliv nejbohatších Ukrajinců na politický život země. Vytváří seznam lidí s velkým majetkem a vlivem na média a zavádí povinnost hlásit jejich schůzky s úředníky. Podle kritiků, ke kterým patřil nedávno odvolaný šéf parlamentu Dmytro Razumkov, nový zákon přespříliš posiluje samotného prezidenta, který by mohl novou právní normu použít proti svým odpůrcům.

Právní norma definuje oligarchu splněním tří ze čtyř podmínek: 1) účast na politickém životě, 2) vliv na média, 3) vlastnictví monopolu, 4) majetek více než milionkrát přesahující životní minimum. V současnosti to odpovídá 2,19 miliardy hřiven (asi 1,86 miliardy korun).

Rada národní bezpečnosti, kde má Zelenskyj velký vliv, vytvoří seznam oligarchů. Na ty spadne řada omezení. Nebudou smět financovat politické strany ani se účastnit velké privatizace. Naopak budou muset deklarovat příjmy a hlásit své kontakty s úředníky, na jejichž rozhodnutí závisí osud společnosti nebo rozhodnutí vlády.

„Podepsal jsem zákon proti oligarchům, který zásadně mění vztahy mezi velkým byznysem a politiky. Nyní všichni ekonomičtí hráči budou rovni před zákonem a nebudou si moci kupovat politická privilegia. Nedovolíme porušovat zákon,“ napsal prezident na Twitteru.

„V žádné z úspěšných evropských zemí neexistuje mocenská složka, jako jsou oligarchové. Státy tam pracují v zájmu občanů, a ne hrstky nejbohatších. Právě pro tyto změny na Ukrajině hlasovali naši občané v roce 2019,“ dodal. Ve volbách před dvěma lety se stal Zelenskyj prezidentem.

Zřejmě dojde i na Porošenka

Zákon by se mohl dotknout jak Zelenského příznivce Ihora Kolomojského, tak i odpůrce Petra Porošenka. Bývalý prezident a milionář Porošenko má od předloňského srpna křeslo v parlamentu a vlastní několik televizních stanic, poznamenala agentura DPA.

Zákon, který navrhl sám Zelenskyj, přijali poslanci již v září. Razumkov před schválením zákona předložil pozměňovací návrh, podle kterého by měl mít rozhodování o tom, kdo je oligarcha, na starosti orgán nezávislý na prezidentovi. Podle přijaté verze bude veřejný rejstřík oligarchů doplňovat rada národní bezpečnosti, v níž má Zelenskyj rozhodující slovo, dodala DPA.

Zákon dává velkým podnikům dostatek času na to, aby se přizpůsobily. Po zveřejnění dokumentu začíná ubíhat šestiměsíční lhůta pro plné zavedení normy v platnost.

Agentura Unian zveřejnila výsledky průzkumu veřejného mínění, podle kterého by Zelenskyj nyní jasně vyhrál druhé kolo prezidentských voleb s libovolným vyzyvatelem, ale odstup od soupeřů se ztenčuje a oproti předchozímu, zářijovému průzkumu, se prezidentova podpora mezi voliči zmenšila.