Soud zprostil Berlusconiho viny v kauze uplácení svědků

Soud zprostil viny italského expremiéra a mediálního magnáta Silvia Berlusconiho v procesu, v němž byl obžalován z uplácení svědků. Proces se týkal divokých večírků v Berlusconiho vile, na něž před lety prostředníci najímali prostitutky. V kauze, nazvané podle jedné z dívek Rubygate, čelil Berlusconi i obžalobě z placeného sexu s nezletilou.

Obžaloby z placeného sexu s nezletilou v kauze Rubygate byl Berlusconi kvůli nedostatku důkazů definitivně zproštěn viny v roce 2015. V roce 2018 však začal nový proces v této kauze a Berlusconi v něm čelil obžalobě z ovlivňování svědků.

Soudní jednání musela být letos několikrát odložena kvůli tomu, že Berlusconi krátce před nimi nastoupil do nemocnice k různým vyšetřením. Loni na podzim totiž prodělal covid-19.

Kvůli několikerým odkladům si soud v září vyžádal zdravotní posudek, Berlusconi se ale odmítl podrobit prohlídce. Soud poté rozhodl, že jednání budou pokračovat i bez toho.

V minulosti figuroval Berlusconi v řadě soudních kauz. Byl i odsouzen za daňové úniky, přičemž dostal alternativní trest obecně prospěšných prací v domově důchodců.

Berlusconiho poslední vláda se rozpadla v roce 2011 kvůli rozpočtové krizi a skandálu vyvolanému večírky, na něž byly zvány modelky i nezletilá dívka přezdívaná Ruby, podle níž byla později celá Berlusconiho kauza nazvaná. Jeho strana Forza Italia sice ztratila mnoho příznivců, stále ale zůstává na italské politické scéně nezanedbatelným hráčem.