Na barácích v Osvětimi se objevily antisemitské nápisy, policie po pachatelích pátrá

Polská policie v Osvětimi pátrá po pachatelích, kteří na devět vězeňských baráků v někdejším nacistickém vyhlazovacím táboře Osvětimi-Březince nastříkali antisemitské nápisy v angličtině a němčině. Za poškození památky hrozí trest sahající od půl roku po osm let vězení, upozornila policie.

Nápisů si všiml hlídač během pochůzky, uvedl server Onet.pl. „Na místo se okamžitě vydali policisté. Prozkoumali místo činu a zjistili, že nápisy byly nejspíše vytvořeny dnes mezi osmou a dvanáctou hodinou,“ uvedla v úterý policejní mluvčí Malgorzata Jurecková. Policie nyní podle ní analyzuje stopy a důkazy.

Muzeum, působící na místě někdejšího nacistického koncentračního a vyhlazovacího tábora, v prohlášení odsoudilo vandalský čin jako „útok na symbol jedné z největších tragédií v dějinách lidstva a neobyčejně bolestnou ránu vůči památce všech obětí“ tábora. Vyzvalo současně veřejnost, aby pomohla dopadnout pachatele.

Pomoci by mohli hlavně návštěvníci, kteří si v úterý dopoledne pořizovali v Březince fotografie u takzvané brány smrti a u baráků mužské karantény.

V Osvětimi, kterou Němci po porážce Polska přičlenili k nacistické říši, vznikl v roce 1940 koncentrační tábor, ve kterém byli nejprve vězněni Poláci. O dva roky později vznikl tábor Osvětim-Březinka, který se stal největším nacistickým vyhlazovacím táborem. Nacisté zde podle odhadů zavraždili 1,1 milionu lidí, převážně Židů, ale také Poláků, Romů a sovětských zajatců a vězňů z dalších zemí.