V primárkách japonské vládní strany uspěl „politik pro mír“ Kišida. Nejspíš se stane premiérem

Ve druhém kole primárek japonské vládní Liberálnědemokratické strany (LDP) zvítězil bývalý ministr zahraničí Fumio Kišida. V hlasování o příštím předsedovi porazil ministra zodpovědného za kampaň k očkování proti nemoci covid-19 Tara Kóna, uvedla agentura AP. Nový šéf LDP má velkou šanci se stát příštím japonským premiérem, protože strana má v parlamentu většinu.

Kišida podle zahraničních agentur uspěl, protože měl silnější pozici mezi poslanci i vysokými funkcionáři strany. Kóno měl naopak výraznější podporu zástupců řadových členů LDP, sympatizantů a voličů strany a těšil se také podpoře médií. Kišida je považován za kritika stávajícího premiéra Jošihideho Sugy i jeho předchůdce Šinzóa Abeho.

Nový šéf LDP by měl v pondělí předstoupit před parlament a nechat se zvolit novým japonským premiérem.

Ve volbách hlasovali zákonodárci i zástupci členů LDP. Zatímco v prvním kole dostal Kišida jen o jeden hlas více než Kóno a nikdo z kandidátů nezískal většinu, v druhém kole se počet volitelů snížil, což zvýšilo váhu zákonodárců. Kišida tak nakonec vyhrál poměrem 257 ku 170 hlasům. O post šéfa strany se ucházely i dvě političky, což je v Japonsku stále dosti nezvyklá záležitost. Ani jedna se ale nedostala do druhého kola.

Obnovit důvěru

Nynější předseda strany a vlády Jošihide Suga začátkem září nečekaně oznámil, že mandát obhajovat nebude. Suga stanul v čele vlády v loňském roce a zpočátku se těšil velké popularitě, která dosahovala kolem sedmdesáti procent. Během roku ale klesla až na třicet procent.

Kritici vládě vyčítají špatný přístup k epidemii covidu-19, organizaci olympijských her v době pandemie a také korupční skandály funkcionářů LDP. Podle tisku bude hlavním úkolem nového předsedy obnovit důvěru voličů ve stranu před parlamentními volbami, které se musí uskutečnit do konce listopadu. Japonská média s odvoláním na představitele LDP uvádějí, že volby budou pravděpodobně vypsány na 7. nebo 14. listopadu.

Kišida v projevu řekl, že jeho prioritou bude řešení „národních krizí“, včetně problému ekonomiky zasažené pandemií covidu a klesající porodnosti a rychlého stárnutí populace. Slíbil také pracovat na zmenšení rozdílů v příjmech bohatých a chudých občanů, které se značně prohloubily za vlády expremiéra Abeho.

Analytici nicméně uvádějí, že nástup Kišidy nebude pro Japonsko znamenat velké politické změny. V zahraniční politice je Kišida zastáncem posilování obrany Japonska a bezpečnostních vztahů se Spojenými státy tváří v tvář stále větší rozpínavosti Číny v oblasti. Zároveň ale podporuje zachování důležitých ekonomických vztahů s Čínou, píše agentura Reuters.

„Kišida je zárukou stability, nebude dělat problémy a bude se řídit tím, co mu řeknou elitní technokrati,“ prohlásil Jesper Koll z tokijské investiční společnosti Monex Group, podle nějž je volba Kišidy vítězstvím pro establishment. 

Přívítal Obamu v Hirošimě

Kišida byl nejdéle sloužícím ministrem zahraničí v poválečné historii Japonska. V roce 2016 se podílel na organizaci historické návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy v Hirošimě, která se v roce 1945 stala terčem amerického jaderného bombardování.

V lednu 2017 navštívil Kišida v rámci své cesty po několika evropských státech i Českou republiku, kde jednal se svým tehdejším protějškem Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) a sešel se také s organizátory akcí, které připomněly 60 let od obnovení diplomatických vztahů mezi Českem a Japonskem.

V minulosti působil také jako státní ministr pro záležitosti Okinawy či státní ministr pro záležitosti spotřebitelů. Místopředseda japonské vlády a ministr financí Taró Aso o něm v loňském roce prohlásil, že Kišida je politikem „pro mír, ne pro problémové časy“. Kišida před nedávnem slíbil, že pokud se stane premiérem, tak prosadí masivní soubor opatření na podporu domácí ekonomiky zasažené koronavirovou krizí.