Čína chce ještě víc regulovat ekonomiku. Zasáhne monopoly či technologické firmy

Čína se chystá ještě více regulovat značnou část své ekonomiky. Peking představil plán, který se v příštích čtyřech letech dotkne národní bezpečnosti, technologií a monopolů v druhé největší světové ekonomice. Komunistická vláda se už dříve zaměřila na technologický sektor a firmy činné ve vzdělávání.

Jak upozorňuje BBC, Peking v dokumentu odkazuje k Mao Ce-tungovi a stému výročí tamní komunistické strany. Plán o deseti bodech má trvat do roku 2025 a počítá s posílením zákonů v oblasti vědy, technologických inovací, kultury i vzdělání.

Peking podle plánu hodlá přehodnotit především monopoly. Čína rovněž přezkoumá fungování digitální ekonomiky včetně internetového finančnictví, velkých dat či cloudových technologií.

Oznámení oživilo obavy, že stávající zásahy čínského státu do technologií a soukromých vzdělávacích společností budou v příštích letech pokračovat a ještě zesílí. Na krok Pekingu už dříve zareagovaly akcie mnoha čínských společností obchodovaných ve Spojených státech, Hongkongu i pevninské Číně, které kvůli strachu investorů letos výrazně klesly.

Čína proti technologickým gigantům

Peking už kvůli monopolnímu postavení vyšetřuje řadu předních technologických firem a zacílil i na jiné sektory. Například v dubnu firma Alibaba souhlasila s rekordní pokutou téměř tří miliard dolarů. V červenci musel gigant Tencent upravit licenční dohody se světovými hudebními vydavatelstvími.

Agentura Reuters upozorňuje na to, že nepředvídatelné regulační kroky Pekingu v krátkodobém horizontu odrazují zahraniční investory. V dlouhodobém výhledu ale manažeři spoléhají na liberalizaci tržního prostředí v Číně.

„Čína si přeje pokračovat v otevírání svých trhů. Uvědomuje si, že pokud chce být efektivní, musí s reformami postupovat opatrně,“ komentuje investiční ředitel UBS Global Wealth Management Mark Haefele pro Reuters.