V Číně vysvobodili 11 zavalených horníků

Události: Záchrana horníků (zdroj: ČT24)

Záchranářům na východě Číny se podařilo vysvobodit 11 horníků, které před dvěma týdny v dole na zlato uvěznila exploze. S odvoláním na státní média o tom informovala agentura Reuters. V dole zůstalo celkem 22 horníků, jeden z nich zemřel a o osudu zbylých deseti zatím není nic známo.

Horník byl podle čínské státní televize CCTV „extrémně zesláblý“. Na záběrech záchranáři vyčerpaného muže s černou páskou přes oči a zabaleného v dece vyzvedli z dolu a předali ošetřovatelům.

Následně záchranáři začali vyprošťovat horníky z druhé sekce dolu. Mezi první trojicí zachráněných v této části byl i muž, o němž se vědělo, že je zraněný. Brzy vytáhli na povrch další trojici a dvě dvojice. Některým horníkům ještě zbylo dost sil na to, že s podporou záchranářů dokázali jít.

Úzká šachta

Neštěstí se stalo 10. ledna ve zlatém dole nedaleko města Jen-tchaj v provincii Šan-tung na východě země. V podzemní pasti, více než šest set metrů od vstupu do šachty, uvázlo 22 lidí. Výbuch vážně poškodil přístup na dno dolu a komunikační kabely. Záchranáři tento týden zaslechli údery do potrubí, jimiž část horníků dala najevo, že jsou stále naživu.

Úzkou šachtou poslali zavaleným horníkům tekutiny a léky a od soboty jim podávali běžnou stravu. Varovali nicméně, že může trvat dalších 15 dní, než se k horníkům dostanou, protože na cestě k nim jsou značné překážky. Tyto předpovědi se nakonec nepotvrdily.

Jeden ze zavalených mužů, který utrpěl úraz hlavy a byl v kómatu, zemřel a s 11 dalšími se záchranářům dosud nepodařilo navázat kontakt. Zachráněný muž však pochází z jiné části dolu než skupina deseti mužů, se kterými lidé z povrchu komunikovali a kteří v minulých dnech dostali zásoby jídla.

Příčiny exploze zatím nejsou známé. Neštěstí v čínských dolech bývají častá, protože mnohdy tam nejsou vymáhány bezpečnostní předpisy. Podle úřadů tam v roce 2020 zahynulo při důlních neštěstích 573 lidí.