Evropa očkuje proti covidu. První dávky míří k seniorům, zdravotníkům i politikům

V některých zemích Evropské unie začalo v neděli koordinované očkování proti covidu-19 vakcínou společností Pfizer a BioNTech. První dávku dostali zdravotníci, senioři či politici v Itálii, Rakousku, Španělsku, Polsku nebo Litvě. Distribuce vakcíny z belgické výrobny začala v pátek a v sobotu, některé unijní státy zahájily očkování okamžitě, například Maďarsko či Slovensko.

Na Slovensku jako první obdržel vakcínu infektolog a člen vládní pandemické komise. V neděli pak má očkování podstoupit i tamní prezidentka Zuzana Čaputová. Z evropských politiků se v neděli nechal očkovat také český premiér Andrej Babiš (ANO).

První vakcínu v sobotu dostali i obyvatelé a zaměstnanci domova pro seniory ve středoněmeckém Halberstadtu, v neděli Německo začalo s hromadným očkováním v Berlíně. Pět dobrovolníků ve věku od 80 do 93 let dostalo injekci do ramene i ve Vídni. Rakouský kancléř Sebastian Kurz označil neděli za historický den. „S každou podanou vakcínou se krok za krokem přibližujeme k normalitě,“ dodal.

Ráno zahájili očkování také v nemocnici v italském Římě, tam vakcínu dostali tři zdravotníci. „Dnes se Itálie probouzí, je den vakcinace,“ napsal na Twitteru italský premiér Giuseppe Conte. O hodinu a 40 minut později si prvenství ve Španělsku připsala i šestadevadesátiletá obyvatelka pečovatelského domova v Guadalajaře.

První dávku vakcíny, která se podává ve dvou fázích s odstupem 21 dnů, obdrželi v neděli i obyvatelé středomořského Kypru. V tamním přístavu Lemesos byli jako první očkováni obyvatelé a zaměstnanci pečovatelského domu.

Pětice zdravotníků dostala očkovací látku také v Polsku. První očkovanou byla vrchní sestra varšavské nemocnice, která vakcínu přijala s nadšením. 

Vakcína od Moderny se už posuzuje

Očkovací látka americké společnosti Pfizer a německé firmy BioNTech je první a zatím jedinou, které Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) udělila podmínečnou registraci v Evropské unii. Její použití následně schválila Evropská komise.

Unijní země zatím obdržely prvních zhruba deset tisíc dávek. EMA ve zrychleném řízení posuzuje také vakcínu americké firmy Moderna, k její podmínečné registraci by se měla vyjádřit 6. ledna.

Čísla v Belgii „zvedla“ návštěva Mikuláše

V Německu za uplynulý den přibylo téměř 14 tisíc nových případů nákazy koronavirem, což je méně než bylo před týdnem, kdy testy potvrdily nákazu u 23 tisíc lidí. Institut Roberta Kocha ale už předem upozorňoval, že během Vánoc se bude méně testovat, takže úbytek je dán zejména tímto faktem. 

Nemoc covid-19 už si v Německu vyžádala 29 778 obětí, za posledních 24 hodin zemřelo 356 pacientů. Celkem už země s 83 miliony obyvatel eviduje přes 1,64 milionu nakažených. Počet nově infikovaných na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní je v neděli na hodnotě 161,3.

Belgie nyní řeší nákazu mezi klienty jednoho z tamních domovů pro seniory. Ve městě Mol se po návštěvě svatého Mikuláše nakazilo koronavirem 125 lidí, 18 obyvatel zařízení už nemoci covid-19 podlehlo, informoval server The Brussels Times. Virologové už prokázali, že většina infikovaných se nakazila ze stejného zdroje, není ale jasné z jakého. V Belgii se podle dat Univerzity Johnse Hopkinse koronavirem nakazilo téměř 640 tisíc lidí, přes 19 tisíc z nich zemřelo.

V Izraeli začíná další lockdown

V Izraeli v neděli překonal počet nakažených hranici 400 tisíc, za uplynulých 24 hodin se nákaza potvrdila u dalších 2636 lidí. V neděli v 17:00 tam začne už třetí plošná uzávěra, nová opatření potrvají minimálně dva týdny. 

Izrael také zpřísnil podmínky pro vstup do země, a to v souvislosti s šířením nového, nakažlivějšího kmene koronaviru. Podle tamního ministerstva zdravotnictví se mutace objevená v Anglii prokázala i u některých izraelských pacientů.

Země začala minulý týden s vakcinací obyvatel, podle šéfa zdravotnického resortu Juliho Edelsteina první dávku dvoufázové vakcíny obdrželo už více než 280 tisíc zdravotníků a Izraelců starších šedesáti let. Očekává se, že očkování širší populace začne už v lednu.

V devítimilionovém Izraeli nyní dostává vakcínu denně okolo sedmdesáti tisíc lidí, do příštího víkendu by to mělo být až 150 tisíc očkování za den. Pomoci tomu mají i nepřetržitě otevřená očkovací centra.