V Izraeli se zvyšují přírůstky nakažených koronavirem, země zpomaluje uvolňování

Události: V Izraeli přibývá nakažených (zdroj: ČT24)

Izrael rychle zvládl druhou vlnu pandemie, v poslední době se tam ale počet nově nakažených za den opět zvyšuje. Třetí uzávěra sice zatím na stole není, vláda však zpomaluje plánované uvolňování restrikcí. Kabinetem navíc zmítá krize, která může vyústit ve čtvrté parlamentní volby za dva roky.

Denní přírůstky nakažených stouply v Izraeli z pěti či šesti set na aktuálních zhruba patnáct set. Vláda proto chtěla zavést noční zákaz vycházení, od plánu ale nakonec ustoupila. Zákaz měl být sice jen dočasným opatřením po dobu nastupujících svátků chanuka v příštích několika dnech, i tak ho ale kritizovali zdravotničtí a justiční experti.

„Podle nich je ten plán právně, ale i epidemicky, zbytečný. Epidemiologové, lékaři říkali, že noční vycházení není – obzvlášť v tomto nastupujícím podzimním a zimním počasí – tak podstatné, a že nepodchytí hlavní cestu, kterou se virus šíří v izraelské společnosti. A to je hlavně docházení do práce,“ vysvětlil zpravodaj ČT na Blízkém východě David Borek.

Právní námitky pak podle něj spočívaly v tom, že jde o razantní zásah do občanských svobod a že takový zákaz „není možné vyhlašovat nějakým exekutivním rozhodnutím ad hoc a musí to být trochu více připraveno“.

Zavedení třetího lockdownu není v tuto chvíli na stole, vláda ale brzdí rušení restrikcí. „Zpomaluje se tempo obnovy fungování obchodní sítě, společenských a kulturních akcí a podobně. Představy o tom, že se Izrael v řádu několika týdnů – podobně jako v květnu – vrátí skoro k normálu, jsou v tuto chvíli passé. Je znát spíše zpomalování uvolňování, než nastolování nových zákazů a opatření,“ dodal Borek.

Zpravodaj ČT Borek: Lockdown zatím na stole není, zpomaluje ale uvolňování (zdroj: ČT24)

Izrael má první vakcíny

Do Izraele ve středu dorazily první dávky vakcíny proti covidu-19, kterou vyvinula americká společnost Pfizer ve spolupráci s německou firmou BioNTech. Podle Borka šlo o menší dodávku tří či čtyř tisíc dávek, jejímž účelem bylo testování logistiky a skladování, neboť tato vakcína musí být skladována při teplotě minus 70 stupňů Celsia.

V Negevské poušti bylo proto zřízeno distribuční a chladicí centrum, odkud budou vakcíny rozváženy, doplnil zpravodaj, podle kterého má do Izraele hned ve čtvrtek dorazit další letadlo, tentokrát už zřejmě se statisíci dávkami.

Izrael chce podle distributora Teva Pharmaceutical Industries vakcínu začít podávat občanům od 20. prosince. Podle místního dodavatele se také počítá s tím, že do konce roku bude mít země dostatek očkovací látky pro zhruba čtvrtinu své asi devítimilionové populace.

Zemi hrozí další předčasné volby

Kromě hrozící třetí vlny řeší Izrael také krizi ve vládní koalici, která nastala kvůli neshodám nad rozpočtem. Zemi kvůli tomu hrozí čtvrté parlamentní volby během dvou let. Izraelský parlament minulý týden – zatím v prvním čtení ze tří – schválil své rozpuštění, a ve středu jeho organizační výbor odsouhlasil, že případné volby by se konaly 16. března.

Člen izraelské vládní strany Likud a bývalý ministr vnitra Gideon Saar navíc oznámil, že založil vlastní politické hnutí. „V Izraeli to většinou znamená, že politici vnímají to, že volby jsou blízko a že je dobré si začít vytvářet marketingovou základnu, publicitu, která pak v kampani umožní zabodovat novým politickým subjektům,“ podotkl Borek s tím, že se objevují úvahy i o dalších nových stranách.

Konání čtvrtých voleb během dvou let sice ještě není zcela jisté, ale s „nadpoloviční pravděpodobností“ k nim nakonec zřejmě dojde, uzavřel zpravodaj ČT.