EU se dohodla na novém systému sankcí za porušování lidských práv

Porušování lidských práv v zemích, jako je Čína, Rusko či Saúdská Arábie, bude Evropská unie napříště moci trestat výrazně snáze než dosud. Po vzoru takzvaného Magnitského zákona ve Spojených státech budou postihy moci být zaměřeny na jednotlivce bez ohledu na státní příslušnost. Na odpovídající právní normě se dohodli zástupci členských států, uvedla agentura DPA. Ministři zahraničních věcí sedmadvacítky ji mají schválit v pondělí.

Plánovaný nástroj podle unijního diplomata dovolí kdekoli ve světě potrestat jednotlivce, kteří hrubě poruší lidská práva či z takového porušení získají prospěch. EU jim bude moci zmrazit majetek či odepřít vstup na své území.

Dosud mohla trestat jednotlivce pouze v souvislosti se sankcemi vůči státům. Výjimkou jsou dva zvláštní sankční režimy proti pachatelům kybernetických zločinů a útoků chemickými zbraněmi. Reakci Unie na porušování lidských práv ve světě to podle DPA komplikovalo či přímo znemožňovalo, což se ukázalo třeba v případu brutální vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího na konzulátu Saúdské Arábie v Istanbulu.

Americký vzor

Předlohou pro nový unijní systém postihů za porušování lidských práv ve světě se stal americký Magnitského zákon z roku 2012, který Spojeným státům umožnil přijímat sankce vůči odpovědným jednotlivcům místo vůči celým zemím.

Sergej Magnitskij byl ruský právník, zatčený krátce poté, co obvinil ruské policejní a justiční pracovníky z rozsáhlých defraudací. V listopadu 2009 za nevyjasněných okolností v moskevském vězení zemřel, podle ruské opozice byl zavražděn. Zákon znemožnil vstup do USA a přístup k americkému bankovnímu systému lidem, kteří byli za jeho smrt podle Washingtonu odpovědní.

Nový nástroj dosavadní sankční režimy EU nenahradí, nýbrž doplní. Bruselu rovněž umožní postihy lépe koordinovat s USA, uvedla agentura Reuters.