Slovenský nejvyšší soud zpřísnil trest vrahovi novináře Kuciaka, dostal 25 let vězení

Slovenský nejvyšší soud zpřísnil trest vrahovi novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Obžalovanému Miroslavu Marčekovi vyměřil 25 let vězení, tedy o dva roky více než soud první instance, před kterým se Marček k vraždám už dříve přiznal. Přísnější trest žádal prokurátor. Vůči verdiktu nejvyššího soudu se nelze odvolat.

Specializovaný trestní soud Marčekovi na jaře vyměřil mimořádně snížený trest, původně obžalovanému hrozilo 25 let vězení nebo doživotí. „Marček sám se neodvolal, s třiadvacetiletým trestem je spokojený. Odvolal se pouze prokurátor, který žádá 25 let, stejný požadavek měl u soudu prvního stupně v Pezinku právní zástupce rodičů Jána Kuciaka,“ vysvětlil před začátkem soudu zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský.

„Naopak právní zástupce matky Martiny Kušnírové byl ještě přísnější, uložil by Miroslavu Marčekovi doživotí,“ doplnil Obrovský s tím, že takový verdikt se ale vzhledem k Marčekovu přiznání neočekával. „Podle Romana Kvasnici, právního zástupce Martiny Kušnírové, k tomu přiznání ovšem došlo až půl roku po zadržení a spíš pod tíhou okolností a pod tíhou důkazní situace,“ upozornil zpravodaj ČT.

Právě tím, že doznání a pomoc při vyšetřování kriminálních deliktů mají význam, zdůvodnila v dubnu předsedkyně senátu mimořádné snížení trestu. Marček se přiznal nejen k předloňské vraždě Kuciaka a Kušnírové, ale také k tomu, že v roce 2016 při loupeži zastřelil podnikatele Petera Molnára v jeho domě. Tato vražda se stala součástí obžaloby v Kuciakově kauze.

Zpravodaj ČT Obrovský: Marček byl s původním trestem spokojený, odvolal se prokurátor (zdroj: ČT24)

Soud: Marček jednal chladnokrevně

Šéfka tříčlenného senátu nejvyššího soudu Alena Šišková při zdůvodnění středečního verdiktu řekla, že zmíněný postup soudu první instance nebyl správný. Uvedla, že Marček spáchal vraždy chladnokrevným způsobem a že vraždil jako nájemný vrah. Podle znaleckých posudků je Marček egocentrický a méně přizpůsobivý, své agresivní tendence potlačuje, v případe potřeby je ale dokáže uplatnit. 

„Nezbývá nám nic jiného než to respektovat,“ stručně komentoval rozhodnutí nejvyššího soudu Marčekův advokát Martin Endrödy. Naopak právní zástupce Kuciakovy rodiny Daniel Lipšic zpřísnění trestu uvítal. „Ani 25 let nenahradí lidské životy. Ale je to spravedlivější trest, než jak rozhodl soud prvního stupně,“ uvedl Lipšic.

Bývalý voják Marček je druhým z původně pěti obviněných v případu, nad kým slovenské soudy v nejsledovanějším procesu v novodobých dějinách země vynesly pravomocný rozsudek. Už loni zprostředkovatel Kuciakovy vraždy a jeden z celkově pěti obviněných v tomto sledovaném případu Zoltán Andruskó v rámci řízení o uzavření dohody o vině a trestu přistoupil na trest 15 let vězení.

O Kočnerovi bude soud rozhodovat nejdřív na jaře

Letos v září pak soud první instance zprostil podnikatele Mariána Kočnera obžaloby z objednání vraždy Kuciaka a osvobodil i Alenu Zsuzsovou, jež podle žalobce zločin zprostředkovala. Vinným uznal žalovaného vrahova pomocníka Tomáše Szabóa, který je Marčekovým příbuzným.

Verdikt vůči této trojici obžalovaných zatím není pravomocný, odvolání projedná rovněž nejvyšší soud. „Spis už je u nejvyššího soudu, je přidělený konkrétnímu senátu a ten se s ním začíná seznamovat. Obvyklá lhůta pro projednání takto velké kauzy je půl roku, takže veřejné zasedání v této věci bychom mohli reálně očekávat někdy v polovině května příštího roku,“ dodal Obrovský s tím, že soud pak rozhodne, zda jsou obžalovaní definitivně nevinní, či zda se celá věc vrátí k soudu do Pezinku.

Prokuratura v obžalobě tvrdila, že Kočner si vraždu Kuciaka, při které byla v jeho domě zastřelena i novinářova přítelkyně, objednal ze msty za to, že Kuciak ve svých článcích poukazoval na jeho rozsáhlou ekonomickou trestnou činnost.

Vražda Kuciaka a jeho snoubenky vyústila na Slovensku v roce 2018 v rozsáhlé protivládní demonstrace a v politickou krizi. V zájmu jejího vyřešení odstoupil z funkce premiéra Robert Fico. Jeho strana Smer po porážce v letošních volbách skončila v opozici.