CNN k tragédii MH17: Konečná vyšetřovací zpráva ukazuje na separatisty

Hrabove (Ukrajina) - Malajsijské civilní letadlo sestřelili nad Ukrajinou proruští povstalci. Podle zdrojů CNN to vyplývá z návrhu vyšetřovací zprávy, která by měla být zveřejněna na podzim. Nizozemci utajené závěry odmítli komentovat. Při tragédii, k níž došlo 17. července 2014 u východoukrajinské obce Hrabove, zahynuly stovky lidí. Moskva i rebelové vinu odmítají – za pádem stroje podle nich stáli Ukrajinci.

Návrh konečné zprávy prý čítá několik set stran. Autorem je nizozemská Národní bezpečnostní rada. Podle zdrojů CNN obeznámených s vyšetřováním je v dokumentu zmíněn přesný typ rakety použitý k sestřelení MH17 i její trajektorie.

Součástí zprávy je údajně časová osa, která sleduje let boeingu minutu po minutě. Vyšetřovatelé prý určili místo, z něhož byla raketa vystřelena. Danou oblast měli v době neštěstí ovládat proruští rebelové.

Očekává se, že závěrečná zpráva bude dokončena a zveřejněna v první polovině října. Nizozemská bezpečnostní rada CNN vzkázala, že nyní „nebude komentovat důvěrný návrh závěrečné zprávy“.

Tragédie MH17
Zdroj: ČT24/ČTK/SCANPIX SWEDEN// AA / TT

Mezinárodní tým vyšetřovatelů vedený právě Nizozemci zveřejnil loni v září předběžnou zprávu, v níž se píše, že se letadlo rozlomilo po zasažení „vnějšími objekty“. O sestřelení nebo viníkovi v ní nepadlo ani slovo.

Letos v březnu se ale tým obrátil na případné svědky prostřednictvím videa, jež shrnuje údajnou cestu raketového systému BUK na korbě tahače značky Volvo východní Ukrajinou. Z Doněcku byl BUK údajně transportován do Snižne, kde měl být v den sestřelení letadla okolo poledne vyložen z tahače a dále měl pokračovat sám po vlastní ose. Další den ráno byl  spatřen v Luhansku, opět naložený na kamionu značky Volvo. Ráno měl podle zachyceného rozhovoru separatistů překročit ukrajinsko-ruskou hranici.

My to nebyli, tvrdí svorně Moskva i povstalci

Proruští rebelové a Moskva tvrdí, že s tragédií nemají nic společného a svalují vinu na ukrajinskou stranu. Podle původní ruské teorie měla dopravní letoun zasáhnout raketa vypálená z ukrajinského bojového letounu, který prý v kritické době v oblasti operoval.

Podle opozičního ruského listu Novaja gazeta se ale už i ruští experti přiklánějí k verzi, že za pádem stroje stál BUK. Odborníci nicméně tvrdí, že raketa byla odpálena z území kontrolovaného ukrajinskou armádou - konkrétně od obce Zaroščenske, která leží asi 60 kilometrů východně od Doněcku a 30 kilometrů jihozápadně od obce Hrabove.

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines mířil 17. července 2014 z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Nizozemci náhle ztratili s letounem kontakt 50 kilometrů od rusko-ukrajinské hranice. Trosky se našly u východoukrajinské vesnice Hrabove. Většina z 298 cestujících byli Nizozemci.

K tragédii došlo v pásmu ovládaném povstalci. Separatisté předali vyšetřovatelům neporušené černé skříňky, sběr důkazů a trosek ale dlouho komplikovaly boje mezi rebely a ukrajinskou armádou. Pozůstatky pasažérů musely být vyzvedávány postupně až do listopadu loňského roku.