O nových návrzích Merkelová odmítá jednat před řeckým referendem

Berlín - Nejsilnější ekonomika Evropy odmítá jednat o jakýchkoliv nových návrzích na záchranu Řecka předtím, než proběhne plánované referendum. Kancléřka Angela Merkelová tak tlumočila postoj Spolkového sněmu. Podle ní není kam spěchat - Evropa je prý díky reformám z minulých let silnější než při začátku krize. Řecký premiér Alexis Tsipras v úterý večer zaslal novou žádost o záchranný plán. Aktuálně vyšlo najevo, že zřejmě bude souhlasit s většinou podmínek mezinárodních věřitelů.

Merkelová: Evropa je silnější, budoucnosti se nebojím (zdroj: ČT24)

Dveře k rozhovorům s Řeckem zůstávají dle Merkelové stále otevřené. Poslední nabídka eurozóny ale už podle mínění kancléřky není na stole, neboť se vztahovala k už ukončenému programu. „Řecko bohužel o půlnoci nesplnilo podmínky a neuhradilo splátku mezinárodnímu měnovému fondu. S koncem tohoto programu jsme všechny návrhy, které mířily k vyřešení situace, ukončili,“ prohlásila Merkelová. 

V současnosti je ale podle ní nutné počkat na výsledek řeckého referenda. V nedělním hlasování mají Řekové vyjádřit, zda souhlasí s aktuálními návrhy věřitelů na komplexní reformy a další škrty. „Spolková vláda vyčká na referendum. Před ním nemůžeme jednat o žádném jiném pomocném programu a ani by to nešlo bez mandátu německého spolkového sněmu,“ dodala Merkelová.

Řecká eurokrize
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Německý vicekancléř Sigmar Gabriel prohlásil, že EU vyšla Řecku při řešení finanční krize vstříc mnohem víc než ostatním státům, které se dostaly do problémů, Aténám to ale nestačilo. „Každý má právo na pomoc a podporu, ale každý se také musí postarat o to, že na ni nebude odkázán napořád,“ řekl Gabriel.

Sigmar Gabriel, německý vicekancléř:

„Kdybychom Řecku plně vyhověli a dali jim peníze bez jakýchkoli podmínek, byl by to začátek transferové unie, protože by totéž chtěly všechny ostatní státy. Nakonec by to Evropu přetížilo a hospodářské podmínky by byly všude horší než teď.“

Vystoupení vládních politiků ostře kritizovala parlamentní opozice. Postkomunistická Levice obvinila vládu, že se snaží vnucovat všem evropským zemím „ultrakonzervativní politiku“. Podle Zelených německý kabinet zamlčuje občanům, že se Řecko bez restrukturalizace dluhů z krize nikdy nedostane.

Šéf Rady Evropy: Brzký termín referenda jde proti standardům

Zmíněné referendum má v Řecku proběhnout tuto neděli. Například podle šéfa Rady Evropy Thorbjorna Jaglanda jde ale vzhledem k ohlášení o příliš brzký termín, který odporuje evropským standardům. Podle nich by se totiž referenda měla vyhlašovat minimálně s dvoutýdenním předstihem. Je prý tak zajištěna doba na potřebnou diskuzi. Problémové je i znění otázek, které podle Jaglanda „není moc jasné“.

Thorbjörn Jagland v rozhovoru pro ČT
Zdroj: ČT24
  • Dlouhý text otázky pro referendum v první části zní: „Měl by být přijat návrh dohody předložený 25. června euroskupině Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem, sestávající ze dvou částí tvořících celý návrh?“ a druhá část přesně jmenuje oba dokumenty.

Na prvním místě je lidská důstojnost, vzkázal papež

Papež František vybídl evropské lídry, aby při řešení řecké krize činili zodpovědná rozhodnutí. V centru debaty musí zůstat lidská důstojnost, uvádí se v prohlášení Vatikánu. „Důstojnost člověka musí zůstat v centru každé politické a technické debaty i při vytváření zodpovědných rozhodnutí,“ upozorňuje se v prohlášení, podle kterého nejvyšší představitel katolické církve vybízí všechny věřící, aby se modlili za řecký lid. 

František ústy vatikánského mluvčího Federica Lombardiho rovněž vyjádřil znepokojení nad řeckou dluhovou krizí. „Chce vyjádřit svou blízkost všemu řeckému lidu“, citovala Lombardiho agentura ANSA.

Vláda premiéra Alexise Tsiprase v neděli rozhodla, že banky zůstanou zavřené až do pondělí 6. července, aby ochránila finanční systém. Omezené jsou i výběry hotovosti z bankomatů, a to na 60 eur denně. Kvůli penzistům, kteří si nemohou vybrat důchody pomocí karet, se nicméně otevře zhruba tisíc bankovních poboček. Už ráno se před nimi tvořily dlouhé fronty.