Desítky turistů na pláži v Sousse zabil tuniský student

Sousse - Tuniský student postřílel před hotelem v Sousse 37 lidí - hlavně Brity a Němce. Desítky dalších utrpěly zranění. Policie ozbrojence zabila. Spekulace o dvou útočnících se nakonec nepotvrdily. Ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by mezi oběťmi byli Češi. V letovisku jsou ale stovky českých turistů.

Atentátník útočil v oblasti hotelů Bellevue, Royal Kenz a Imperial Marhaba. Incident se odehrál kolem poledne. „Jeden terorista se dostal do hotelových budov zadním vchodem a začal střílet na hosty uvnitř, a to na cizince i na Tunisany,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra. 

Útočníkem byl tuniský student pocházející z města Kajruván, oznámil tuniský státní tajemník pro národní bezpečnost s tím, že policie nemá o dotyčném žádné informace. „Na pláž přišel oblečený jako někdo, kdo si šel zaplavat. Zbraň schovával pod slunečníkem,“ sdělil tajemník.

  • Obětí je nejméně 37, dalších 36 lidí ale utrpělo zranění. Mezi oběťmi jsou Tunisané, Britové, Němci i Belgičané.

Zaměstnanec hotelu mluvil o osamělém útočníkovi, který se snažil splynout s davem. Najednou začal na Tunisany a turisty střílet z kalašnikova. „Byl to jeden útočník, mladý kluk oblečený v šortkách, jako by byl sám turista,“ řekl tuniskému rádiu Mosaique FM místní podnikatel. Dva teroristé se podle něj dostali na pláž ve člunu Zodiac.

Studenta nakonec zastřelil pracovník bezpečnostních složek. Zdroj Telegraphu uvedl, že ležel na místě s kalašnikovem vedle sebe.

Chaos, křik a útěk

Podle jednoho z britských turistů se nejprve ozvala exploze, pak vypukl chaos. Turisté začali běhat kolem hotelu. Další z turistek Susan Rifkindsová prohlásila, že někteří byli zřejmě zastřeleni, když se opalovali. Všichni prý běhali a křičeli. Na pláži byla slyšet střelba.

Elizabeth O'Brienová, irská turistka

„Byli jsme na pláži, moji synové v moři. Viděla jsem, jak asi půl kilometru ode mě praskl balón, pak se ozvaly rány. Lidé běželi ke mně, myslela jsem si, že to je ohňostroj. Pak jsem si pomyslela 'bože, to zní jako střelba'. Běžela jsem k moři pro děti, popadla naše věci, a když jsme zamířili k hotelu, číšníci a bezpečnostní pracovníci na nás křičeli: 'Běžte, běžte, běžte!'. Tak jsem skončili uvěznění v našem pokoji.“

Barikáda v tuniském hotelu
Zdroj: ČT24/Twitter

Británie kvůli dnešním událostem svolala krizovou skupinu Cobra. Nejde jenom o útok v Tunisku, ale také o atentát ve východní Francii. Premiér David Cameron vyjádřil soustrast rodinám a hovořil o „solidaritě v boji proti zlu, jakým je terorismus“. „Ti lidé, kteří tyto věci páchají, tvrdí, že to dělají ve jménu islámu. Tak to není, islám je náboženství míru,“ řekl Cameron. Proti jejich „zvrhlé ideologii je třeba bojovat vším, co máme k dispozici,“ dodal.

K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil. „Já osobně bych si vsadil na někoho z Libye z Islámského státu. To je nejpravděpodobnější viník,“ míní novinář Yaser Daniel Reizk. V Tunisku působí rovněž Al-Káida islámského Maghrebu a jedno z nejvlivnějších salafistických hnutí v oblasti. „Jsou to duchovní otcové Islámského státu,“ poznamenal žurnalista.

Reizk připomněl, že v Evropě začínají letní dovolené. „Jediný takový útok může způsobit, že se začne hroutit turismus na celou sezonu. A o to jim hlavně jde,“ dodal Reizk.

Turisté opouštějí Sousse
Zdroj: ČT24/Ines/Twitter

Oblíbené turistické středisko Sousse leží 150 kilometrů od tuniské metropole. Ročně ho navštíví 1,2 milionů turistů - většinou Evropanů. Příjmy z cestovního ruchu jsou zásadní pro ekonomiku země. Útoky ale lidi odrazují už nyní. Do Tuniska přijelo v dubnu o čtvrtinu méně turistů než loni. Příjmy z cestovního ruchu klesly o víc než 26 procent.

  • Útok v Sousse přišel krátce poté, co Islámský stát zaútočil na šíitskou mešitu v Kuvajtu - zemřelo více než 10 lidí.
  • Agresoři hlásící se údajně k Islámskému státu útočili také v areálu továrny nedaleko francouzského Lyonu. Atentát si vyžádal jednu oběť a dva zraněné. Nedaleko místa byla navíc nalezena odříznutá hlava zřejmě s arabskými nápisy

Tunisko zvýšilo bezpečnostní opatření poté, co islamističtí ozbrojenci v březnu zaútočili na muzeum Bárdá v Tunisu a zabili skupinu 22 zahraničních turistů. Šlo o jeden z nejhorších útoků za posledních deset let. K útoku se přihlásil Islámský stát.