Sibiřského šamana, který chtěl vyhnat Putina z Kremlu, propustili z nucené psychiatrické léčby

Sibiřského šamana Alexandra Gabyševa propustili z psychiatrické léčebny, kde podstupoval nucenou hospitalizaci. Oznámila to agentura Interfax. Šaman proslul v Rusku i za jeho hranicemi záměrem vyhnat z Kremlu ruského prezidenta Vladimira Putina a nastolit vládu lidu. Pochod za tímto cílem mu ale opakovaně přerušilo zadržení policií a následně i nucená hospitalizace na psychiatrii.

„Po vyšetření znalci z oboru psychologie a psychiatrie, provedeném na žádost obhajoby v úterý, a zasedání lékařské komise dnes (ve středu) ráno byl Gabyšev propuštěn z kliniky,“ cituje agentura Alexeje Prjanikova z organizace na ochranu lidských práv.

K takovému rozhodnutí podle něj vedl ohlas v médiích. „Bez podpory veřejnosti a podrobného informování o obhajobě v médiích by léčení mohlo trvat libovolně dlouho, a to tím spíše, že soud dobu léčení nijak neomezil,“ míní aktivista.

Šaman Alexandr Gabyšev loni v březnu upoutal pozornost médií, když se vydal na osm tisíc kilometrů dlouhou cestu do Moskvy, kde prý chtěl vyhnat démony z prezidenta Putina. O tuto cestu se pokusil několikrát, ale pokaždé ho zastavila policie, která jej vrátila do jeho domova v Jakutsku na východní Sibiři.

Nakonec jej na počátku května znovu zadržela a umístila do psychiatrické léčebny. Znalci ve službách státu označili šamana za nepříčetného. Podle lékařů léčebny, ve které byl šaman hospitalizován, je nebezpečný pro sebe a okolí.

Ochránci lidských práv tvrdí, že Rusko oživuje praxi sovětského režimu, který zavíral politické disidenty do ústavů, kde je proti jejich vůli „léčil“. Amnesty International vyzvala k okamžitému propuštění Gabyševa na svobodu.